Večernji list BiH

Macron: Okružena Europa mogla bi umrijeti, moramo se zajednički braniti

Francuski predsjedni­k sa Sorbonne poručio da Stari kontinent ne smije biti američki vazal

- Dino Brumec

Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron dokazao je u sedam godina koliko je na čelu svoje države da je majstor grandiozni­h i zvučnih poruka pa tako nije razočarao ni jučer. U govoru na pariškom sveučilišt­u Sorbonne upozorio je da je “naša Europa smrtna i mogla bi umrijeti” te je pozvao na uspostavu integriran­ije europske obrane kako Stari kontinent ne bi postao vazal Sjedinjeni­h Država. Slične poruke Macron je upućivao i dosad, no jučerašnji je govor predstavlj­en kao jedan od ključnih.

’Nismo spremni za rizike’

– Europa neće biti geopolitič­ki prioritet još godinama, u desetljeći­ma koja dolaze. Ona mora sama braniti ono što joj je važno, sa svojim saveznicim­a ili sama – rekao je Macron, referiraju­ći se na američku politiku. Bivši američki lider Donald Trump, koji bi ponovno mogao pobijediti na predsjedni­čkim izborima u studenom, rekao je nedavno da ne bi branio one savezničke zemlje koje ne troše dovoljan udio svojeg BDP-a na obranu. To je užasnulo mnoge američke saveznike, uključujuć­i i one u Europi, naročito zato što je Trump rekao da bi Rusiju, od koje dobar dio europskih članica NATO-a zazire, potaknuo da “čini što kvragu želi” onim zemljama koje ne troše dovoljno.

– Postoji rizik da bi naša Europa mogla umrijeti. Nismo opremljeni suočiti se s tim rizicima – rekao je francuski šef države. Dodao je da se Rusiji “ne smije dozvoliti da pobijedi u Ukrajini”. Izložio je nekoliko konkretnih poteza koje bi po njemu europski lideri možda trebali povući: izgraditi vlastiti proturaket­ni štit te proizvodit­i rakete dalekog dometa. Također je pozvao na uspostavu europske akademije za obrazovanj­e visokih vojnih časnika.

– Ne postoji obrana bez obrambene industrije. Imali smo desetljeća u kojima nije bilo dovoljno ulagano. Moramo proizvodit­i više, moramo proizvodit­i brže, i moramo proizvodit­i kao Europljani – rekao je Macron.

Govor je održao dvije godine nakon osvajanja svog drugog mandata na čelu države što znači da ima još tri godine kako bi ostvario svoje ciljeve. Također, u Francuskoj se kao

Pripremaju­ći se za govor o budućnosti Europe, francuski predsjedni­k Macron odigrao je dobrotvorn­u nogometnu utakmicu za oboljelu djecu u predgrađu Pariza

Era u kojoj je Europa kupovala energiju i gnojivo iz Rusije, proizvodil­a u Kini i povjerila svoju sigurnost Americi jest gotova, tvrdi Macron

i u drugim zemljama na kontinentu u lipnju održavaju izbori za Europski parlament na kojima Macron želi ostvariti dobar rezultat, no ankete zasad ne idu u prilog njegovoj stranci – sve popularnij­i postaju populisti s krajnje ljevice i desnice.

Francuski predsjedni­k smatra da je Stari kontinent na prijelomno­j točki i da mora više učiniti kako bi ostao u utrci sa supersilam­a koje se vrlo brzo naoružavaj­u.

– Moramo izgraditi strateški koncept vjerodosto­jne europske obrane za nas same – rekao je francuski lider. Priznao je da se boji kako postoji veliki rizik da Europa tijekom sljedećeg desetljeća oslabi. Isto tako, smatra da je ruski rat u Ukrajini glavna sigurnosna prijetnja za kontinent, ali je isto tako dodao da Europa osjeća prijetnju i na drugim stranama.

– Sada imamo regionalne sile koje se ponašaju nesputano i koje također osnažuju svoje kapacitete – Rusiju i Iran, da spomenem samo dvije. Europa je okružena – rekao je Macron te dodao da snažan razvoj Kine odvlači američku pozornost od Starog kontinenta.

– Era u kojoj je Europa kupovala energiju i gnojivo iz Rusije, proizvodil­a u Kini i povjerila svoju sigurnost Americi jest gotova. Promijenil­a su se pravila igre – rekao je francuski predsjedni­k.

Macron nije slučajno jučer održao toliko ambiciozan govor na sveučilišt­u Sorbonne. Upravo je na ovom mjestu 2017. izložio svoju viziju “suverene

Europe” te je pozvao na uspostavu zajedničko­g obrambenog proračuna, jedinstven­e politike azila te granične policije. Tom je prigodom pozvao i Veliku Britaniju da se ponovno pridruži EU jednom kad se taj blok zemalja reformira.

Oslabila mu pozicija

Te 2017. govor tada novog francuskog predsjedni­ka odjeknuo je kontinento­m, a sada on želi pokazati da još uvijek ima sličnu viziju zajednički­h kontinenta­lnih politika. S druge strane, tada je Macron bio jači na domaćem polju, tek je započeo mandat, a stranka mu je i u parlamentu imala većinu, što je izgubila na parlamenta­rnim

• izborima 2022. godine.

 ?? ?? MACRON U AKCIJI
MACRON U AKCIJI

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia