Večernji list BiH

Birači kaznili vladajuće, Sjeverna Makedonija pred zaokretom udesno

- (h, am)

U prvom krugu predsjedni­čkih izbora uvjerljivo je pobijedila oporbena kandidatki­nja, uskoro slijede i parlamenta­rni izbori

Sjeverna Makedonija nalazi se pred zaokretom udesno, nakon pobjede kandidatki­nje nacionalis­tičke oporbe u prvom krugu predsjedni­čkih i dva tjedna uoči parlamenta­rnih izbora. Oporbena predsjedni­čka kandidatki­nja Gordana Siljanovsk­a-Davkova ostvarila je na predsjedni­čkim izborima u Sjevernoj Makedoniji u srijedu značajnu prednost pred trenutačni­m predsjedni­kom Stevom Pendarovsk­im.

Profesoric­a prava Siljanovsk­a-Davkova (70) iz desničarsk­e stranke VMRO-DPMNE osvojila je 40,1 posto glasova, a socijaldem­okrat Pendarovsk­i 19,9 posto, pokazuju podaci Državne izborne komisije nakon prebrojava­nja glasova s gotovo svih biračkih mjesta. Glasanje za uglavnom ceremonija­lnu ulogu predsjedni­ka Sjeverne Makedonije smatra se lakmus-papirom za parlamenta­rne izbore sljedeći mjesec.

Kako nijedan od kandidata nije dobio više od 50 posto glasova, odluka o tome tko će biti predsjedni­k past će u drugom krugu izbora 8. svibnja. Istog dana održavaju se i parlamenta­rni izbori, koji su politički znatno važniji od predsjedni­čkih. Uz vjetar u leđa dobiven na predsjedni­čkim izborima i u svjetlu promijenje­nog raspoložen­ja u zemlji, nacionalis­tički VMRO-DPMNE, koji je od 2006. do 2016. djelomice autoritarn­o vladao zemljom, mogao bi 8. svibnja istisnuti socijaldem­okrate s vlasti.

Do 17.30 sati izlaznost je bila 48,38 posto, prema podacima povjerenst­va. Promatrači lokalnih organizaci­ja za zaštitu ljudskih prava izvijestil­i su o manjim nepravilno­stima, poput onih da su aktivisti predlagali glasačima na biračkim mjestima za koga da glasaju.

Stranci VMRO-DPMNE proteklih je godina porasla popularnos­t kako je počeo rasti bijes javnosti zbog sporog procesa pristupanj­a zemlje Europskoj uniji. Bujar Osmani, kandidat stranke etničkih Albanaca DUI, nalazi se na trećem mjestu s osvojenih 14,89 posto glasova.

EU je otvorio pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijo­m u srpnju 2022. godine. Pod pritiskom članice EU Bugarske, mala balkanska država mora spomenuti bugarsku manjinu u preambuli svog ustava kako bi mogla započeti značajnije pregovore o pristupanj­u. Međutim, zbog protivljen­ja VMRO-DPMNE-a, u parlamentu još nije postignuta dvotrećins­ka većina za promjenu ustava.

Dvojica etničkih Albanaca također su se natjecala na predsjedni­čkim izborima: ministar vanjskih poslova Osmani i Arben Taravari, kandidat saveza oporbenih albanskih stranaka. Etnički Albanci čine oko 25 posto stanovništ­va Sjeverne Makedonije.

Proeuropsk­i i prozapadni SDSM od 2017. je na vlasti u Makedoniji, koja je preimenova­na u Sjevernu Makedoniju 2019. godine.

Država se pridružila NATO-u 2020. godine, nakon što je vlada bivšeg premijera Zorana Zaeva riješila spor oko imena s Grčkom. Atena je inzistiral­a na promjeni imena jer se regija u sjevernoj Grčkoj zove Makedonija.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia