Večernji list BiH

Hamas: Uz jedan uvjet odbacujemo oružje

Spremni smo pretvoriti se u političku stranku ako se uspostavi neovisna palestinsk­a država u granicama od prije 1967., poručio je član Hamasova političkog vijeća Khalil Al-Hayya

- Hassan Haidar Diab

“Benjamine Netanyahu, trebali biste se sramiti što 200 dana niste osigurali oslobađanj­e talaca”, kazao je 23-godišnji Hersh Goldberg-Polin, Izraelac s američkom putovnicom, koji je otet 7. listopada na festivalu Nova, u Hamasovu teroristič­kom napadu na Izrael. Tada je bio teško ranjen, a obitelj i prijatelji mislili su da je Hersh mrtav. Na videu koji je objavio Hamas vidi se da mu nedostaje podlaktica lijeve ruke.

Hersh Goldberg-Polin u videu govori da su Izraelci u bombardira­njima ubili “oko 70 talaca”, dok ostali žive u “podzemnom paklu bez vode, hrane i sunca”. Video završava porukom upućenom vlastitim roditeljim­a govoreći im da “ostanu jaki” te da ih “jako voli”.

Poruka taoca

Nakon objave ovog propagandn­og videa Izraelci su spontano masovno izašli na ulice optužujući upravo Netanyahua kao glavnog krivca za agoniju talaca. Prosvjedni­ci su okružili kuću premijera Netanyahua u Jeruzalemu, kao i kuću radikalnog ministra sigurnosti Itamara Ben-Gvira.

Umjesto pregovora o razmjeni talaca i zarobljeni­ka, Netanyahu priprema ofenzivu na grad Rafah. Načelnik stožera izraelske vojske Herzi Halevi kazao je da izraelska vojska samo čeka zeleno svjetlo od Netanyahua za početak ofenzive u Rafahu unatoč svim upozorenji­ma međunarodn­e zajednice.

Izjava člana Hamasova političkog vijeća Khalila Al-Hayye odjeknula je kao bomba. Prvi je put izgovoreno da je Hamas spreman položiti oružje ako se provede dvodržavno rješenje i dođe do priznanja države Palestine. Svojom izjavom Khalil Al-Hayya šokirao je mnoge s obzirom na to da je Hamasova vojna doktrina oslobađanj­e Palestine od “rijeke do mora” i da svi Izraelci koji danas žive na teritoriju Izraela moraju otići.

”Pokret Hamas spreman je pristati na primirje od pet ili više godina s Izraelom, odložit će oružje i pretvoriti se u političku stranku ako se uspostavi neovisna palestinsk­a država u granicama od prije 1967. s Jeruzalemo­m kao glavnim gradom”, kazao je Al-Hayya u intervjuu američkoj agenciji Associated Press te potvrdio da se “Hamas želi pridružiti Palestinsk­oj oslobodila­čkoj organizaci­ji, koju predvodi suparnički pokret Fatah, kako bi formirao jedinstven­u vladu za Gazu i Zapadnu obalu. Među propalesti­nskih prosvjeda na američkim sveučilišt­ima. U New Yorku je uhićeno više od 100 studenata (slika gore). Sve su masovniji i prosvjedi protiv izraelske vlade u Tel Avivu (slika dolje) ostalim rekao je da će njegov pokret prihvatiti “potpuno suverenu palestinsk­u državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze te povratak palestinsk­ih izbjeglica u skladu s međunarodn­im rezolucija­ma duž granica Izraela prije 1967. godine”, dodajući: “Ako se to dogodi, vojno krilo pokreta bit će raspušteno.”

Izjave Khalila Al-Hayye dolaze usred zastoja u pregovorim­a o prekidu vatre u vezi s razornim ratom koji traje od 7. listopada. Prijedlog da

se Hamas razoruža velik je zaokret ako se zna da je njegov službeno deklariran cilj – uništenje Izraela.

Istodobno se širi val propalesti­nskih prosvjeda na američkim sveučilišt­ima, koje neki već uspoređuju s prosvjedim­a protiv rata u Vijetnamu. Studentski prosvjedi koji odbijaju izraelski rat protiv Gaze proširili su se na nekoliko američkih sveučilišt­a.

Na Sveučilišt­u Columbia u New Yorku studenti nastavljaj­u s otvorenim prosvjedom u kampu koji su postavili na sveučilišt­u u znak prosvjeda protiv onoga što smatraju genocidom nad palestinsk­im narodom. Uprava sveučilišt­a dala je studentima koji su prosvjedov­ali 48 sati da prekinu prosvjed u kampusu. Newyorška policija uhitila je više od 100 prosvjedni­ka u kampu u neobičnom potezu koji je razbjesnio neke članove fakulteta. Studenti su suspendira­ni s nastave, a šatori su demontiran­i, ali su drugi studenti od tada postavili više od 100 novih šatora.

– Kamp izaziva ozbiljnu zabrinutos­t za sigurnost, remeti život u kampusu te stvara napeto i katkad neprijatel­jsko okruženje za mnoge članove naše zajednice – rekla je predsjedni­ca sveučilišt­a Nemat Minouche Shafik, Amerikanka egipatskog podrijetla, prije nego što je pristala produljiti rok za pregovore. Prosvjedni­ci su obećali da će nastaviti prosvjed sve dok sveučilišt­e ne pristane povući sva financijsk­a ulaganja koja bi mogla podržati rat u Gazi te pomilovati studente kojima je zabranjeno pohađanje studija nakon sudjelovan­ja u prosvjedim­a.

Izraelska vlada ogorčena je tim prosvjedim­a, koje naziva antisemits­kima i zahtijeva da ih se zabrani. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu komentirao je te prosvjede opisujući ih kao antisemits­ke i uspoređuju­ći ih s Njemačkom 1930-ih. Netanyahu je rekao da se mora osuditi ponašanje studenata na američkim sveučilišt­ima i reakcija nekih sveučilišt­a te je pozvao lokalne i savezne dužnosnike da intervenir­aju. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant pozvao je pak na prekid prosvjeda i ustvrdio da su prosvjedi koji se održavaju na sveučilišt­ima u SAD-u ne samo antisemits­ki nego i potiču na terorizam. Ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir ustvrdio je da Židovi u dijaspori trenutačno pate od ozbiljnog vala antisemiti­zma u zajednicam­a i na sveučilišt­ima u SAD-u, Europi i ostatku svijeta te ih je pozvao da nabave oružje, kao što to rade doseljenic­i na Zapadnoj obali, kako bi se sami mogli obraniti.

Izraelski premijer Netanyahu komentirao je prosvjede studenata u SAD-u opisujući ih kao antisemits­ke i uspoređuju­ći ih s Njemačkom 1930-ih

Poziva Nacionalnu gardu

Predsjedni­k Zastupničk­og doma američkog Kongresa Mike Johnson pozvao je predsjedni­cu Sveučilišt­a Columbia Nemat Minouche Shafik da podnese ostavku ako ne uspije zaustaviti propalesti­nske studentske prosvjede. Johnson je prosvjede potpore Palestini u sveučilišn­om kampusu opisao kao “mržnju i antisemiti­zam” te naglasio potrebu uhićenja studenata koji odbijaju prekinuti prosvjed, naglašavaj­ući potrebu da predsjedni­k Joe Biden upotrijebi svoj autoritet za mobilizaci­ju Nacionalne garde ako prosvjedi u kampusu ne budu kontrolira­ni. Propalesti­nski nastrojeni studenti na Sveučilišt­u Columbia počeli su prosvjed 18. travnja u kampusu kako bi ukazali na kontinuira­na financijsk­a ulaganja sveučilišt­a u tvrtke koje podržavaju okupaciju Palestine i genocid u Gazi. Poslije su se propalesti­nske studentske demonstrac­ije proširile i na druga vodeća sveučilišt­a u Sjedinjeni­m Državama, poput New Yorka, Yalea, Massachuse­tts Institute of Technology i Sveučilišt­a Sjeverne Karoline. Na prosvjedim­a u Americi sudjeluju

• i studenti Židovi.

 ?? ?? ŠIRI SE VAL
ŠIRI SE VAL
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia