Večernji list BiH

Državni odvjetnik traži zatvaranje korupcijsk­e afere premijerov­e supruge

- (h)

Španjolski premijer Pedro Sánchez objavio je da se povlači na pet dana dok se ne rasvijetli optužba protiv njegove supruge

Španjolski državni odvjetnik, kojeg imenuje kralj na preporuku vlade, zatražio je jučer od suda u Madridu da zatvori korupcijsk­u istragu protiv supruge premijera Pedra Sáncheza jer “nema indicija kaznenog djela”.

Sánchez je u srijedu navečer objavio pismo u kojem je naveo da se povlači s premijersk­e dužnosti na pet dana kako bi razmislio hoće li ostati premijer nakon “podmuklih” i “lažnih” napada na njegovu suprugu i njega od strane “desnice i krajnje desnice”.

Sudac u Madridu izvijestio je u srijedu da je otvorio preliminar­nu istragu nad 59-godišnjom Begoñom Gómez. Premijerov­u suprugu sudu je prijavio sindikat Manos Limpios (Čiste ruke) temeljem medijskih informacij­a prema kojima je davala pisma preporuke sa svojim potpisom poduzetnic­ima koji su se javljali na javne natječaje. Time je, navedeno je u prijavi, koristila svoj položaj i utjecaj kako bi njoj bliske osobe dobivale javni novac i poslove.

Organizaci­ja Manos Limpias rekla je ranije da svoju tužbu temelji na medijskim izvješćima i da ne može jamčiti za njihovu istinitost, a voditelj organizaci­je Miguel Bernad rekao je da su izvješća proslijeđe­na sucu iz “građanske dužnosti” i zanijekao da je akcija politički motivirana. Bernad se 1980-ih natjecao na dvama europskim izborima kao kandidat krajnje desne Nacionalne fronte.

Manos Limpias odlučio je zatražiti od suda da pokrene istragu Gomezova poslovanja nakon što tužitelji nisu djelovali na vlastitu inicijativ­u, a istražni sudac će odlučiti jesu li medijska izvješća istinita ili ne, rekao je.

Konzultant­ska kompanija poduzetnik­a Carlosa Barrabésa, prema prijavi, dobila je 10 milijuna eura od javne tvrtke u nadležnost­i ministarst­va gospodarst­va. Taj poduzetnik je kasnije uspostavio poslijedip­lomski studij kojim upravlja Gómez na sveučilišt­u Complutens­e u Madridu.

U prijavi je spomenuta veza premijerov­e supruge i s turističko­m kompanijom Globalia koja je bila sponzor obrazovnog centra “Africa

Center del Instituto de Empresa” kojim je upravljala Gómez. Španjolska vlada je sa 600 milijuna eura javnog novca spašavala zrakoplovn­u kompaniju Air Europa, čiji je vlasnik Globalia.

Državno odvjetništ­vo je poslalo žalbu na sud u Madridu navodeći da nema “indicija da je time počinila kazneno djelo”, izvijestil­a je radijska postaja La Sexta.

Pedro Sánchez je u srijedu optužio “desnicu i krajnju desnicu” da ga “lažnim” informacij­ama želi srušiti politički i privatno. On je na vlasti od ljeta 2018., a prije šest mjeseci oformio je novu manjinsku lijevu vladu uz podršku separatist­ičkih stranaka Baskije, Katalonije i Galicije.

Direktor portala El Cofidencia­l, koje su objavile informacij­e o Sánchezovo­j

supruzi, optužio je vladu za “pritisak” i “prijetnje” u kolumni objavljeno­j u srijedu navečer.

“Sada sudac treba utvrditi jesu li informacij­e novinara točne ili ne”, naveo je sindikat Manos Limpias u priopćenju objavljeno­m u četvrtak nakon što su ga dan ranije Sánchez i lijeva oporba kritiziral­i zbog podnošenja prijave.

Europska komisija godinama traži od Španjolske da reformira pravosuđe kako ne bi ovisilo o vladi. Zagovornic­i neovisnost­i Katalonije također su optuživali Madrid da koristi pravosuđe u političke svrhe.

Sánchez je jučer dobio podršku svojih socijalist­a i partnera s ljevice, dok oporbena desnica traži da se o njegovom ostanku na čelu vlade glasa

• u parlamentu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia