Večernji list BiH

Zbog SP-a u svibnju mijenja se kalendar Lige za prvaka

- Dušan Musa

Koliko se sjećamo, prvi put otkako u natjecanji­ma sudjeluje Boćarska reprezenta­cija Bosne i Hercegovin­e, Svjetsko prvenstvo u boćanju održat će se u svibnju. Do sada je bilo uobičajeno da se smotra najboljih boćara svijeta održava koncem rujna ili u listopadu, međutim, zbog činjenice da one najjače boćarske nacije, poput Francuske, Hrvatske, Italije, Slovenije…, svoja prvenstva održavaju po, može se reći, nogometnom kalendaru jesen - proljeće, očito će doći i do pomicanja u sustavu međunarodn­ih natjecanja.

Potvrda tome već izvjesno vrijeme vidi se na stranicama Svjetske boćarske federacije – FIB, gdje stoji da će se sljedeće Svjetsko prvenstvo održati od 8. do 11. svibnja u St. Vulbesu u Francuskoj. S obzirom na taj podatak te činjenicu da se BiH nalazi na popisu zemalja sudionica, očito će doći i do pomicanja u kalendaru završnice ekipnog prvenstva Bosne i Hercegovin­e. Podsjećamo, do završetka ligaškog dijela prvenstva preostala su još dva kola, a prema usvojenom kalendaru natjecanja nakon toga četiri prvoplasir­ane momčadi igrat će se Liga za prvaka.

Vide Krmek, povjerenik natjecanja, o tim izmjenama uputio je obavijest klubovima i noU

povjerenik natjecanja, o izmjenama je uputio obavijest klubovima i novinarima vinarima, tako da će se idućih dana znati kakve će promjene u sustavu bh. boćarskog prvenstva predstojeć­e “proljetno” Svjetsko prvenstvo donijeti. Zanimljivo, odziv na “proljetno” Svjetsko prvenstvo nije baš velik, na listi prijavljen­ih samo je 21 reprezenta­cija. Usporedbe radi, na Europskom prvenstvu u Grudama 2023. sudjeloval­o je 17 reprezenta­cija.

Iz toga bi se moglo zaključiti da je izmjena najvećeg natjecanja u boćanju s jeseni na proljeće dovela do određene zabune pa se, po svemu sudeći, neke zemlje nisu prestrojil­e u taj novi termin. Uglavnom, uz najjače boćarske reprezenta­cije – Francusku i Italiju, potom zemlje bivše Jugoslavij­e te nekoliko jačih europskih reprezenta­cija, poput Turske, malenog Monaka…, na prvenstvu će sudjelovat­i Brazil, Argentina, Čile i Peru iz Južne Amerike, potom Australija, Japan, Porto Rico, egzotični Mauricijus te zemlje Magreba – Alžir, Tunis i Maroko...

Novi, proljetni termin je za najjače reprezenta­cije povoljan, jer upravo što završavaju domaća natjecanja, igrači su u punoj formi te će prvenstvo samim tim dobiti na zanimljivo­sti i atraktivno­sti. Za bh. vrstu, ako se izuzmu izmjene u sustavu natjecanja koji je donesen prije odluke FIB-a, proljetni se termin može se također smatrati povoljnim jer najbolji igrači nastupaju u hrvatskim klubovima, tako da će spremni uskočiti u reprezenta­tivne obveze.

Ilustracij­e radi, jedna od glavnih uzdanica naše vrste, Andrija Ćorluka, po drugi je put u tjedan dana u brzinskom izbijanju imao zavidna 43 pogotka, što je rezultat bolji od bh.

• rekorda – 42 pogotka.

Na stranicama Svjetske boćarske federacije – FIB stoji da će se sljedeće Svjetsko prvenstvo održati od 8. do 11. svibnja u St. Vulbesu u Francuskoj

 ?? ?? VIDE KRMEK,
VIDE KRMEK,

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia