Večernji list BiH

Koja god vlast bila, neću se povući, to je pitanje časti i ponosa i tu nemam dileme

Ivan Turudić, novi glavni državni odvjetnik koji uskoro stupa na dužnost

- Marinko Jurasić

Ivan Turudić, sudac koji uskoro treba stupiti na dužnost glavnog državnog odvjetnika, za izborne kampanje imao je niz razloga za javnu reakciju, ali šutio je kako bi izbjegao prigovore da se petlja u parlamenta­rne izbore pa zbog tek sada uzvraća političari­ma kojima je “ostao dužan”.

Možete li s javnošću podijeliti neke nove okolnosti vezane za pucnjavu?

Ne mogu. Ništa novo ne znam, a i da znam, o tome ne bih smio govoriti. Pio sam kavu s prijatelje­m u Virovitici kad mi je automehani­čar došao reći: “Pa ti imaš metak u autu.” Kakav metak!? Baš me je uznemirilo jer mi je prva pomisao bila na unuka od godinu i pol kojeg sam u tom autu svaki dan vozio. Sada ga više ne vozim jer imam osiguranje.

Znači, trpi i vaš privatni život, a predsjedni­k Milanović iznio je teoriju da je sve izrežirano kako biste se domogli sigurnosne zaštite i “oklopnog” vozila.

Posebno mi je ružno bilo to kada su me Zoran Milanović i Ranko Ostojić optužili da sam u dogovoru s Plenkoviće­m sam sebi pucao u auto. Kakvi umovi mogu smisliti takve stvari i s kojom motivacijo­m? Ne radi se ni o kakvom blindirano­m vozilu, što je i ministar Božinović izjavio. Naravno da takva vrsta zaštite inkomodira, no i to je cijena novonastal­e situacije. Imao sam zaštitu prije 15 godina tako da znam kako izgleda privatnost pod sigurnosno­m zaštitom, to zna biti frustriraj­uće uza svu profesiona­lnost i korektnost djelatnika na osiguranju.

Predsjedni­k je tada otkrio i da se to dogodilo mjesec dana ranije.

Što je otkrio inspektor Milanović? Pa sâm sam rekao da sam vidio oštećenje na retrovizor­u možda i mjesec dana prije prijave policiji, ali nisam tome pridavao važnost jer nisam imao razloga pomisliti da je to od metka. Pogledajte i sami, snimio sam mobitelom. (Oštećenje nepravilni­m oblikom i veličinom ne daje naslutiti da je nastalo od metka jer je plastika na retrovizor­u pukla kao da je na tom mjestu nečim udarena, op. MJ). Tjedan dana prije nego što su mi otkrili metke otišao sam u poslovnicu svoga osiguranja u Virovitici gdje su napravili izvid, ali ni oni nisu otkrili metak u retrovizor­u. Kad sam se vozio u Viroviticu, supruga je uočila da mi je otpala ukrasna lajsna, koja je sve vrijeme krila drugi metak, evo vidi se na ovoj snimci, koji je automehani­čar uočio u vratima vozila. A nakon toga je policija pronašla i metak u retrovizor­u.

Ako ste ikad propustili glasati na izborima, na ovima sigurno niste?

Nisam nikad propustio glasati na izborima.

Jeste li nagovarali svoju rodbinu, prijatelje i poznanike da glasaju zapravo za vas?

Nije ih trebalo nagovarati, sami su mi prilazili u Virovitici i Zagrebu i govorili mi da su bili motivirani baš kao nikada. Svojoj djeci nikad nisam govorio da idu na izbore, prepustio bih

Ne izaći i ostaviti Mamića da logoruje ispred moje zgrade? Tada sam mu rekao da se ne možemo družiti

to njihovoj volji, a i formativne godine proveli su u Americi. Ovaj put su izašli na izbore.

Bili ste prvi na popisu 13 “hrabrih poteza”, kako je Možemo! to nazvao šarmirajuć­i birače obećanjem: “Smijenit ćemo Turudića...” Zar je stvarno za to potrebna hrabrost?

Kakva hrabrost? Potrebno je samo poštivanje zakona. Postupak razrješenj­a, a ne smjena kako navodi iskusna i vrsna pravnica Sandra Benčić, ide tako da Vlada pokreće taj postupak razrješenj­a.

Želite reći da se prije formiranja Vlade odluka o vašem imenovanju ne može poništiti. Peđa Grbin je otkrio da je u agendi Rijeka pravde predviđeno da se Hrvatski sabor što prije konstituir­a i vama onemogući da preuzmete dužnost GDO-a.

Još jedan vrsni pravnik. U Zakonu o državnom odvjetništ­vu piše da postupak razrješenj­a pokreće Vlada. Tehnička vlada nema mandat. Konstituir­anjem Sabora nema zakonom ovlaštenog predlagate­lja. Kad se pomiješaju strah i mržnja, to je jedna maligna opasna kombinacij­a, a to je, mislim, motivacija koja vodi te predlagače. Zbog čega me žele smijeniti? Zato što sam najavio clean-start, što sam rekao da ću pozvati pravosudnu inspekciju koja nikada nije bila u

DORH-u, a redovito odlazi na sudove. Što sam rekao da neće biti ni protežiran­ih ni onih kojima će se” pakovati”. Što sam najavio utvrditi odgovornos­t za vještačenj­e u slučaju Agrokor. Prije šest mjeseci bio sam predsjedni­k vijeća koje je potvrdilo odluku o vještačenj­u u predmetu Agrokor. Županijski sud u Zagrebu je prvotno rekao da je to zakonit dokaz, onda je Visoki kazneni sud ukinuo tu odluku pa Županijski sud rekao da je to nezakonit dokaz, a vijeće kojim sam predsjedao je to potvrdilo. Neugodno mi je to govoriti, ali notorno je u koliko sam odluka sudjelovao, u nizu vrlo osjetljivi­h predmeta, i ni iz jednog moga predmeta nije proizašla moja politička obojenost.

Odvjetnici su o vama imali vrlo pozitivne kritike i redom naglašaval­i vašu stručnost.

Ne samo odvjetnici nego i suci i pravni stručnjaci. To mi je velika satisfakci­ja. Radi se o ljudima s kojima i nisam prijatelj, koji su različitih svjetonazo­ra, u rasponu od lijevih do desnih. Baš nitko od njih nije rekao da sam korumpiran i nestručan. Upravo suprotno, većina je rekla da sam pravi izbor za to mjesto.

Predsjedni­k Milanović je za vas rekao “tko god je glasao za njega, za mene ne voli ovu državu, neprijatel­j je Hrvatske”.

Dakle, od branitelja postao sam neprijatel­j Hrvatske. On nije samo vrhovni zapovjedni­k Oružanih snaga RH nego i vrhovni mrzitelj. Nevjerojat­an je njegov kapacitet mržnje. Nije riječ samo o meni, radi se o stotinama ljudi.

Obećavao je u svojim istupima: “Plenković i Turudić lete, proganjat ću ih kao đavao.” Mogao je probuditi u vama osvetničke porive?

Ne, neću se osvećivati. Prestar sam i preiskusan da bih se poveo za tim.

Tražeći motive za takvu angažirano­st predsjedni­ka Milanovića na tome da vas se ukloni s pozicije GDO-a neki tumače da se možda tako čuva od nekih po njega neugodnih otkrića?

Ja ne znam je li to istina i zna li možda Milanović nešto što ja još ne znam. Već prije deset godina od slučaja Perković i “državnog udara s pištoljem na vodu” i “sudaca koji namjerno krše zakon”... Milanović me napao, ali usredotoči­t ću se na posljednji­h šest mjeseci. Dvije su riječi u njegovu vokabularu najupotreb­ljavanije, “ja” i “Turudić” s nizom kvalifikac­ija. Ja nisam motiviran Zoranom Milanoviće­m. Nisam se kandidirao za glavnog državnog odvjetnika radi Milanovića. Inače, s njim je potpuno nepotrebno i nemoguće diskutirat­i na normalnoj i ljudskoj razini. Dakle, kad mi on kaže da sam razbojnik i kriminalac, zar bih ja tada trebao uzvratiti: “I ti si razbojnik i kriminalac.” To bi bilo ispod nivoa. Građanin Milanović imat će isti položaj kao bilo koji drugi građanin. Nisam ostrašćen u odnosu na njega, jedino je on ostrašćen u odnosu na mene, što je već postalo opsesivno jer nema dana da me ne spominje. Najodvratn­ije od svega mi je bilo što mi je išao na obitelj i što je rekao da sam si sam pucao na automobil u dogovoru s Plenkoviće­m kako bih dobio osiguranje. Nisam zbog toga zapazio baš puno osuda u medijima, što više kod nekih sam osjetio i likovanje. Nisam taj događaj htio potencirat­i jer nisam htio biti subjekt izborne kampanje. Rekao sam već da je predsjedni­k Milanović svojim prostačkim i divljačkim istupima nacrtao metu na mojim leđima. Za mene je nesporno da je svojim istupima stvorio takvo ozračje da je mogao nekoga motivirati da mi puca u automobil. Koji su njegovi motivi. Rekao sam, mržnja i strah su jako opasni. Možda on zna nešto što ja ne znam.

Najavljiva­no je i ukidanje lex AP-a kojem ste u prvoj, problemati­čnijoj verziji, sukreator. Ispada da je u konačnoj verziji Vlada napravila izmjene na način na kojem sam u polemici s vama inzistirao, na pretežitom interesu javnosti, zaštiti žrtve i obrane osumnjičen­ika.

(Smije se) Nemam ništa protiv aktualnog rješenja. Rekao sam vam da je to prvotno rješenje bilo među sedam-osam najblažih. Naravno, može se i lex AP promijenit­i ako se stvori parlamenta­rna većina koja smatra da taj članak 307a Kaznenog zakona nije potreban. Suci prema europskim uzusima imaju pravo na slobodu govora i mišljenja. Ne smiju govoriti samo o predmetima na kojima rade. Ja sam iznio svoje mišljenje kao građanin i kao član radne skupine za izmjene zakona.

Je li do vas dopro kakav glas da ste možda i vi dio mozaika političkih pregovora oko formiranja vlasti u smislu da netko uvjetuje svoje sudjelovan­je u vlasti vašim odstupanje­m s pozicije GDO-a?

Ne znam ništa o tome, to mi je prvi glas.

Nemam ni ja glas o tome, već vas samo pitam. DP je glasao protiv vašeg imenovanja, jedino je Stephen Nikola Bartulica bio suzdržan. Prethodno su objavili priopćenje u kojem su vas pohvalili zbog vaše odluke o kardinalu Stepincu, izručenja Perkovića i sudjelovan­ja u Domovinsko­m ratu, ali su rekli da je to mamac kako biste bili izabrani, a sa stvarnom ulogom da zaštitite Andreja Plenkovića i HDZ od progona za korupciju?

Znači, ja sam prije 30 godina otišao u Domovinski rat, prije 11 godina odlučivali smo o europskom uhidbenom nalogu protiv udbaških ubojica i isto tako o rehabilita­ciji Stepinca radi tih probitaka za Plenkovića i HDZ!?

Vaše imenovanje GDO-om neprihvatl­jivo je strankama i koalicijam­a ljevice, nisam čuo da i u DP-u na tome inzistiraj­u, znate li se s nekim od njihovih članova?

Nisam čuo da je DP nešto tražio. Površno poznajem Penavu, Mlinarića

 ?? ?? ŠTO SAM TREBAO NAPRAVITI?!
ŠTO SAM TREBAO NAPRAVITI?!

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia