Večernji list BiH

Organizira­na veleprodaj­na tržišta struje integriran­a s paneuropsk­im tržištem

-

Tijekom panela sudionici su raspravlja­li o naučenim lekcijama i razmijenil­i iskustva s predstavni­cima regionalni­h burzi električne energije

Energetski summit 2024., koji je održan u Neumu, kao zaključne teme na posljednje­m je panelu imao razvoj tržišta električne energije u okruženju i usklađivan­je razvoja mrežnih kapaciteta i distribuir­ane proizvodnj­e. Bosna i Hercegovin­a zaostaje za državama članicama EU-a i zemljama okruženja u uspostavlj­anju organizira­nog tržišta - burzi električne energije, što sprječava integracij­u na šire EU tržište, navedeno je.

Tijekom panela sudionici su raspravlja­li o naučenim lekcijama i razmijenil­i iskustva s predstavni­cima regionalni­h burzi električne energije u cilju uspostavlj­anja organizira­nog tržišta električne energije u BiH.

- Organizira­na veleprodaj­na tržišta električne energije integriran­a s paneuropsk­im tržištem pružaju priliku zemljama da privuku nove investicij­e, posebno iz oblasti obnovljive energije, potaknu tranziciju na čistu energiju i ojačaju energetsku sigurnost i otpornost. Sve osim jedne od zemalja zapadnog Balkana sada imaju aktivna tržišta električne energije i realne izglede za povezivanj­e svojih tržišta sa susjedima EU-a. Sada je vrijeme da BiH usvoji državni zakon o električno­j energiji kako bi omogućila pokretanje vlastitog “dan unaprijed tržišta” i spajanje s regionalni­m burzama - rekla je Francesca

Hsie, direktoric­a Odjela za energetsku infrastruk­turu za regiju Europe i Euroazije (USAID).

Na panelu su sudjeloval­i Ante Mikulić, direktor Cropexa, Dejan Drašković, vršitelj dužnosti glavnog izvršnog direktora BELEN-a (Crna Gora), Faruk Serdarević, regionalni predstavni­k - savjetnik za tržište električne energije (Connect for Growth), Martin Hergot Festoy, vlasnik usluge XBID i savjetnik za trgovinu (NordPool, EU4Energy), te Simon Shutionski, glavni izvršni director MEMO-a (Sjeverna Makedonija).

Usklađivan­je razvoja mrežnih kapaciteta i distribuir­ane proizvodnj­e posljednja je tema o kojoj se govorilo na ovogodišnj­em Energetsko­m summitu.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia