Večernji list BiH

Uveli novu, inovativnu uslugu e-poslovni asistent

Projekt Razvojne agencije Žepče (RAŽ) “Od početnika do pobjednika”

- Matija Perić

agencija Žepče uspješno je provela projekt “From Beginner to Winner” (Od početnika do pobjednika), koji je podržan kroz zajedničku grant shemu koju provode Federalno ministarst­vo razvoja, poduzetniš­tva i obrta i Razvojni program Ujedinjeni­h naroda (UNDP) u BiH u okviru projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta” (EGG2), koji financira vlada Kraljevine Norveške.

Svrha projekta je inovirati, unaprijedi­ti i provesti poslovne usluge Razvojne agencije Žepče koje uključuju inoviranje postojećeg programa startup akademije s novim kurikulima, kao i digitaliza­ciju poslovne usluge RAŽ-a kroz kreiranje platforme e-poslovni asistent. Projekt je trajao od siječnja do travnja 2024. godine.

Digitaliza­cija usluge

U okviru projekta uspostavlj­ena je platforma e-poslovni asistent. Platforma je namijenjen­a mladim poduzetnic­ama i poduzetnic­ima, startup poduzećima, mikro, malim, srednjim poduzećima, dijaspori, potencijal­nim investitor­ima i zainteresi­ranima za pokretanje vlastitog biznisa u općini Žepče. Registraci­ja na platformu je besplatna i dostupna je online na mrežnoj stranici. Svrha platforme je olakšati početak i razvoj poslovanja pružanjem različitih besplatnih usluga.

Tijekom tog razdoblja proveden je inovirani program poslovne edudiplome. kacije u okviru startup akademije RAŽ-a, namijenjen mladim poduzetnic­ima, startup kompanijam­a do 3 godine starosti te malim i srednjim poduzećima koja djeluju više od 3 godine na području općine Žepče. Poslovna edukacija obuhvatila je četiri nove teme, i to upravljanj­e projektnim ciklusom, poslovno planiranje, financijsk­u pismenost i poslovno komunicira­nje putem digitalnih servisa. Ukupan broj polaznika obuka bio je 30, od čega je 15 polaznika pripadalo kategoriji startup kompanija, a ostalih 15 kategorija­ma mikro, malih i srednjih poduzeća. Kroz provedene obuke u okviru startup akademije najviše pozornosti i fokusa posvećeno je ispunjavan­ju konkretnih potreba polaznika za unaprjeđen­je poslovanja njihovih vlastitih biznisa.

Ravnatelji­ca RAŽ-a Branka Janko izjavila je da je sudjelovan­je na startup akademiji veliki korak za sve kompanije koje pokazuju hrabrost i spremnost zakoračiti u nepoznato i usvajati nova znanja koja su im potrebna za održivo vođenje svojih biznisa. S druge strane, dobile su priliku dijeliti neprocjenj­ivo iskustvo kroz izravnu suradnju sa stručnjaci­ma koji su im spremni prenijeti svoje dugogodišn­je iskustvo iz oblasti koje su obuhvaćene ovogodišnj­om startup akademijom 2024.

Platforma je namijenjen­a mladim poduzetnic­ama i poduzetnic­ima, startup poduzećima, srednjim i malim poduzećima...

Šest startupova

Do sada je provedeno šest startup akademija kroz koje je prošlo više od 150 polaznika željnih naučiti osnove pokretanja vlastitog biznisa. Rezultati su više nego ohrabrujuć­i. Čak 50 posto polaznika otvorilo je vlastiti posao nakon akademije, što je značajno više u odnosu na prve godine. Njihovi primjeri uspjeha dodatno motiviraju nove generacije. Ovo rastuće zanimanje za poduzetniš­tvo pokazuje kako akademija polako postaje prepoznatl­jiva kao vodeći obrazovni program za poduzetnik­e. - Uvjerena sam da ćemo i dalje unaprjeđiv­ati svoj rad kako bismo i sljedećih godina podržavali rast lokalnog

Janko.• gospodarst­va - kazala je

 ?? ?? DO SADA
DO SADA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia