Večernji list BiH

Treća zbirka šala Hrvata Hercegovin­e Stanislava Vukorepa

- (Dušan Musa)

Trećom zbirkom šala i anegdota Hrvata iz Hercegovin­e “Baci jednu i pro strane” u neumskom hotelu Sunce ljubitelji­ma pisane riječi predstavio se Stanislav Vukorep, istraživač, arheolog i publicist. Shodno narodnoj “i smijeh je lijek” Vukorep je šale i anegdote godinama bilježio kuda je prolazio. A da su šale i anegdote, čiji su autori njemu poznati i nepoznati ljudi, lijek, vidjelo se i na promociji koja je garnirana smijehom okupljenih, kako predstavlj­ača tako i publike. Jedino se autor škrto smješkao jer zna koliko vremena i truda treba za jedan takav sadržaj, koji nije mogao stati ni u jednu, ni u dvije, nego u tri knjige džepnog formata, koje se mogu čitati na lokacijama od doma pa do plaže. Budući da znanost tvrdi kako se s 10 - 15 minuta smijeha može potrošiti do 50 kalorija, ovakve knjige mogle bi se koristiti i za održavanje linije.

No, šalu na stranu, o knjizi su besjedili, uz smijeh, Andrija Stojić, predsjedni­k čitlučkog Ogranka Matice hrvatske, koja je izdavač knjige, zatim novinari Nikolina Lovrić i Ante Bender, dok je program moderirala spisatelji­ca Vesna Slobođan. Svatko od predstavlj­ača iz svog kuta je govorio o djelu, a sukus tih rasprava mogao bi se svesti na konstataci­ju kako su Hercegovci šaljivi i anegdotski kreativni bili ne samo u vedrim nego i u teškim životnim kušnjama.

Autor Stanislav Vukorep, uz zahvalu svima koji su mu bili na pomoći - od kazivača do izdavača - kazao je kako uz “jedanaest objavljeni­h, ima pet knjiga spremih za objavljiva­nje i još pet u materijali­ma”. Iako na promociji okupljeni znaju koliko je maran i radišan, tim podatkom ih je ipak zatekao. Da nastavi nakon završetka programa, u prigodnim razgovorim­a sokolili su ga i predstavni­ci izdavača i organizato­ri predstavlj­anja - HHZ Troplet.

Budući da znanost tvrdi kako se s 10 - 15 minuta smijeha može potrošiti do 50 kalorija, ovakve knjige mogle bi se koristiti i za održavanje linije

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia