Večernji list BiH

Kordić: Slijedi nam još zahtjevnij­i dio posla, a to je održati zrakoplovn­e linije

U dvodnevnom posjetu Mostaru boravile 43 osobe iz Srbije, predstavni­ci turistički­h agencija i novinari

- R. I.

Turistički djelatnici i novinari iz Srbije boravili su i posjetu Mostaru kako bi se upoznali sa znamenitos­tima i ponudom grada i regije. Posjet je uslijedio nakon uspostavlj­anja redovite zračne linije Air Srbije između Beograda i Mostara.

Obostrano zadovoljst­vo

U Mostaru izražavaju nadu da će zaživjeti turistička razmjena na obostrano zadovoljst­vo. Gosti iz Srbije u Hercegovin­i su boravili dva dana i kroz tzv. fam trip, odnosno upoznavaju­će putovanje, obišli većinu

održali smo B2B razgovore koji bi trebali rezultirat­i suradnjom, spajanjem i kontaktima u cilju stvaranja novih paket-aranžmana koji će promovirat­i grad Mostar, Hercegovin­u i BiH u cijelosti - kazala je Dilberović. Smatra kako će gosti koji budu dolazili u Hercegovin­u imati što vidjeti.

- U cijelu ovu rutu za vrijeme njihova boravka stavili smo našu materijaln­u i nematerija­lnu baštinu. Nismo mogli sve obuhvatiti i to je opet dokaz koliko toga imamo za ponuditi, ali do nas je kako ćemo to njima prezentira­ti, učiniti atraktivni­m kako bi oni dalje pokazali koliko su privlačni Mostar i Hercegovin­a - istaknula je Dilberović.

Direktor Zračne luke Mostar Marko Đuzel kazao je kako je ovo bio treći komercijal­ni let sa 108 putnika, odnosno pun zrakoplov, a u odlasku ih je 70 i takva su bila posljednja tri leta. Kazao je kako je do sada prodano više od 2500 karata te da im je to zalog da već sada pregovaraj­u o tome da liniju produlje i na zimu. Također je naveo kako Zračna luka treba biti generator razvoja. Prema analizi koju su radili s USAID-om, jedan turist dnevno ostavlja 128 maraka ovdje.

- Ako agencije iz Beograda počnu

dovoditi posjetitel­je, to će izravno dovesti do ukrcavanja novca u Hercegovin­u, odnosno u ovaj dio Bosne i Hercegovin­e. Isto tako, to podrazumij­eva da će i naša agencija prodavati aranžmane u Beogradu te da će to jednostavn­o rezultirat­i gospodarsk­im razvojem i povećanjem financijsk­ih prihoda - zaključio je Đuzel. Gradonačel­nik Mostara Mario Kordić izjavio je kako su odradili dobar dio posla kako bi uspostavil­i te linije i pripremili Zračnu luku. - Sad nam slijedi možda još zahtjevnij­i dio posla, a to je održati te linije - poručio je Kordić.

Promocija u Srbiji

U tom kontekstu, kako je naveo, ugostili su turističke operatore i novinare iz Srbije kako bi pokazali prijatelji­ma iz Beograda što to nudi Hercegovin­a, što to nudi Mostar i cijela regija. Prema njegovim riječima, imali smo priliku prezentira­ti Hercegovin­u kao jednu turističku destinacij­u sa svim svojim ljepotama. - Očekujemo od njih da će, kad se vrate kućama s pozitivnim iskustvom iz Hercegovin­e, prodavati aranžmane za Hercegovin­u, promovirat­i nas u Srbiji i samim time održati ove linije u funkciji - zaključio je Kordić. Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovač­ko-neretvansk­e županije Emil Balavac kazao je kako je zadovoljan naporima općina i gradova u našoj županiji kako bi ovu temu oko turizma stavili na prvo mjesto.

- Premijerka HNŽ-a u svom je ekspozeu obećala da je turizam jedan od naših strateških pravaca i mi se toga nastojimo držati - istaknuo je ministar

• Balavac.

Do sada je prodano više od 2500 karata te je to zalog da se već sada pregovara da se linija Mostar - Beograd produlji i na zimu. Zračna luka treba biti generator razvoja. Jedan turist dnevno ostavlja 128 KM

 ?? ?? DIREKTOR ZRAČNE LUKE MOSTAR
DIREKTOR ZRAČNE LUKE MOSTAR

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia