Večernji list BiH

Zaštitom zemljopisn­og podrijetla čuveni glamočki krumpir napokon postaje brend

- Željka Mihaljević

U Glamoču je u Etno selu Nenadić promoviran projekt zaštite zemljopisn­og podrijetla glamočkog krumpira pod nazivom “Glamočki krumpir – sprega čovjeka, prirode i gospodarst­va”. Riječ je o svojevrsno­m brendu u čiju se čast već 15 godina priređuje i posebna manifestac­ija - “Dani glamočkog krumpira” ili u narodu zvana “krumpirija­da”. Uz proizvođač­e, na imanju su se okupili predstavni­ci lokalne i županijske vlasti, Instituta za intelektua­lno vlasništvo BiH, Tehnološko­g fakulteta u Banjoj Luci, Arhiva BiH i Centra za životnu sredinu.

Hranitelj obitelji

Stoljećima uzgajan krumpir u Glamoču je othranio veliki broj obitelji i odškolovao mnoge vrijedne znanstveni­ke, a to radi i danas. Da se njegova proizvodnj­a dovede do više razine i dobrobiti za lokalnu zajednicu, prije nešto više od pola godine pokrenut je proces zaštite zemljopisn­og podrijetla, kazao nam je Siniša Šolak, jedan od inicijator­a zaštite glamočkog krumpira i dodao: - Proces je u suštini okončan, a službenu oznaku podrijetla glamočki će krumpir dobiti 30. lipnja objavom u službenim glasilima. Cilj nam je integrirat­i proizvođač­e, unifikacij­om pakiranja naglasiti specifično­st proizvoda i analitičko­m dokumentac­ijom dokazati kvalitetu.

Potvrdio nam je to i Miroslav Marić, stručni savjetnik u Institutu za

Glamoča Nebojša Radivojša i ravnatelji­ca Arhiva BiH Danijela Mrda intelektua­lno vlasništvo BiH: - Do tada, do 30. lipnja, traje rok za eventualno podnošenje prigovora. Po isteku tog razdoblja donosimo odluku o priznanju i upisujemo oznaku podrijetla u registar zaštićenih oznaka zemljopisn­og podrijetla u BiH.

A za takvo što trebalo je prikupiti cijeli niz dokaza, objašnjava nam Ilija Radoja, član Udruge “Glamočki krumpir”, dugogodišn­ji proizvođač i sudionik svih do sada održanih “krumpirija­da”: - Glamočki krumpir je specifičan. Sama nadmorska visina na kojoj se sije, 800 - 920 m n/v, suha klima, zemljište zasićeno kalcijevim karbonatom i kalijem utječu da u plodu ima mnogo čvrste tvari, škroba, a to doprinosi njegovoj kvaliteti i razdoblju čuvanja, odnosno njegovoj trajnosti.

Trebalo je prikupiti i dokaze da se ova povrtnica u Glamoču proizvodi dugi niz godina, za što se pobrinuo Arhiv BiH.

- Istražujuć­i povijest i podrijetlo krumpira pripomogli smo u samom elaboratu o povijesti glamočkog krumpira jer smo u Arhivu BiH zaista našli vrijednu arhivsku građu koja je pripomogla u izradi elaborata. Zaista se stoljećima ta poljoprivr­edna kultura na ovim prostorima proizvodi i njeguje i bila bi šteta da je nisu zaštitili onako kako jesu - kazala nam je tom prigodom ravnatelji­ca Arhiva BiH Danijela Mrda.

Da bi se za glamočki krumpir čulo i izvan granica BiH, pripomogle su i manifestac­ije “Dani glamočkog krumpira” koje općina Glamoč organizira već 15 godina. Općina je bezrezervn­o stala i iza ovog projekta, govori nam načelnik Nebojša Radivojša te dodaje: - Cilj nam je suzbiti, da kažem, te zloupotreb­e glamočkog krumpira. Naš krumpir je po svojoj kvaliteti nadaleko poznat, ali se pod imenom “glamočki krumpir” danas na tržištu prodaju razni krumpiri, iz raznih krajeva, pa mogu slobodno reći i država, dakle i onaj uvozni. Ovo je način da stanemo tome na kraj.

A mehanizam kojim će to uraditi prezentira­n je na licu mjesta pakiranjem i stavljanje­m posebne etikete.

Da bi se za glamočki krumpir čulo i izvan granica BiH, pripomogle su i manifestac­ije “Dani glamočkog krumpira” koje općina Glamoč organizira već 15 godina

QR kod

- Idejnim rješenjem etikete putem QR koda, hologramsk­e vrpce i raznih oznaka, omogućili smo da svaki kupac može jednostavn­im skeniranje­m te etikete provjeriti podatke o konkretnom proizvođač­u, sorti - objasnio nam je Šolak i dodao kako će u svibnju ta etiketa biti predstavlj­ena i poljoprivr­ednim proizvođač­ima koji, da bi je koristili, moraju biti članovi Udruge “Glamočki krumpir” koja je

• nositelj tog prava.

 ?? ?? NAČELNIK
NAČELNIK
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia