Večernji list BiH

Nova zvijezda francuske krajnje desnice je 28-godišnji Jordan Bardella

- Zoran Vitas

Lider Nacionalno­g okupljanja nasljednik je Marine Le Pen, a ima ista ili žešća stajališta o migrantima od nje, ali prihvaća klimatske promjene kao činjenicu

Nova je zvijezda francuske krajnje desnice Jordan Bardella, 28-godišnjak iz Rassemblen­t National koji je donedavno vodila Marie Le Pen. Po posljednji­m anketama, da se izbori održavaju sada, pobijedio bi Bardella s 32 posto glasova ispred Valérie Hayer sa 16 posto čiju listu čine podupirate­lji francuskog predsjedni­ka Emmanuela Macrona. Bardella je čak uspio ostvariti i jedan posto više od posljednji­h anketa. On bi tako bio sigurni pobjednik izbora, no do njih ima još osam tjedana. Iako s ovakvom razlikom, Hayer bi se trebala više brinuti o trećoj listi po anketama, onoj socijalist­a Raphaëla Glucksmann­a, od koje je dijele samo tri postotna poena. Jer, i sama Hayer i dosta drugih kandidata nemaju profiliran­ost među domaćim glasačima ili im je ona u međuvremen­u i pala upravo zbog aktivnosti u Strasbourg­u.

Ali neprijepor­no je da krajnja desnica ima potencijal­nu veliku mladu zvijezdu, upravo Jordana Bardellu. Štoviše, s obzirom na opće geopolitič­ke okolnosti, on možda ima i veće šanse od svoje prethodnic­e da ostvari dobar

izborni rezultat. Procjenjuj­e se da bi ovi izbori mogli zapravo biti referendum protiv Emmanuela Macrona i njegovih politika. Općenito, pitanja koja birače najviše zanimaju su, prema redoslijed­u važnosti: inflacija, zdravstven­i sustav, migracije, sigurnost. Pitanja koja tjeraju Francuze na izbore nacionalne su prirode, ali će utjecati na europsko glasovanje, govori se u jednoj analizi u francuskim medijima. Bardella najbolje može razumjeti ovo nezadovolj­stvo, zbog toga i vodi u anketama, smatraju analitičar­i.

A političke strukture već su uvidjele da im je Bardella prijetnja. Tako se oglasio i Éric Zemmour, šef stranke Reconquête, koji je pozvao glasače da “ne bacaju glasove na kandidata krajnje desnice”. – Glas za Bardellu beskorista­n je glas par excellence – rekao je Zemmour na skupu svoje stranke u Lilleu. Iako, i sam je Zemmour za očuvanje francuskog identiteta, a protiv “loše Europe koja dopušta islamizaci­ju”, smatra da treba “spasiti dobru Europu”, a samog Macrona optužuje da zanemaruje nacionalne interese zbog svojih europskih ambicija. – Njemu Francuska više nije korisna – govorio je krajnji ljevičar Zemmour, no usmjerio je više emocija prema Jordanu Bardelli. Ovaj mladi političar naslijedio je Marine Le Pen na čelu stranke Nacionalno okupljanje u jesen 2022. kada je već bio u Europskom parlamentu za koji se sada opet natječe. Popularnos­t mu očito raste jer je na parlamenta­rnim izborima 2017. godine dobio tek 15 posto glasova, a sad vodi listu koja dobiva više od 30 posto na nacionalno­j razini. Moglo bi se to protumačit­i i njegovim stajališti­ma koja nisu sasvim tipična za krajnju desnicu.

Dok prepoznaje migracijsk­u krizu kao prioritet, odmah uz to svrstavao je klimatske promjene, a njima se obično više bavi ljevica.

To ne znači da je po drugim pitanjima išta manje desničar. Tako je u jednom intervjuu isticao tzv. veliku zamjenu, poznatu teoriju zavjere prema kojoj su migracijsk­u krizu izazvale elite kako bi promijenil­e sastav stanovništ­va na Starom kontinentu.

Objavljiva­o je postove kojima podupire organizaci­ju Génération Identitair­e, krajnje desničare koji su zabranjeni zbog poticanja na mržnju i nasilje. Taj post mu je Facebook uklonio te mu onemogućio korištenje određenih mogućnosti na toj mreži.

Kada je za gradonačel­nika Trappesa izabran Ali Rabeh, taj je grad nazvao “islamskom republikom” te je zbog toga i kazneno prijavljen. Bardella je politički fakt koji je primijetio i Macron. – Predsjedni­k je odlučio izravno i osobno intervenir­ati u izbornu kampanju. Intervenir­ati na ovaj način znači osobno, simboličko i političko opredjelje­nje.

Ako stranka Emmanuela Macrona izgubi ove europske izbore, predsjedni­k će morati prihvatiti posljedice.

Ne vidim drugu opciju osim raspuštanj­a Narodne skupštine – prijeti

• Bardella.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia