Večernji list BiH

’Šokačka rapsodija’ bit će jedinstven­o putovanje Slavonijom

Skladatelj

- Suzana Lepan-Štefančić

Nije trebala ni minuta da nas ta nevjerojat­na energija uvuče i potpuno zarobi. Stotinu tamburica stvorilo je eksploziju emocija. A tek su se zagrijaval­i. Proba u Osijeku na kojoj smo bili proteklog vikenda uvertira je, naime, u Šokačku rapsodiju koja će iduće nedjelje u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu prirediti, ponovno, dva sata tamburaško­g spektakla. Jedanaesti im je to po redu koncert u Lisinskom, a poslastica večeri svakako će biti praizvedba skladbe Šokačka rapsodija, koju potpisuje Matej Meštrović. Autor će je izvesti na klaviru uz stotinu tamburaša.

– Koncert Šokačka rapsodija – 100 tamburaša svake godine podiže ljestvicu i pokušava biti inovativan u umjetničko­m programu, a na kraju i odabiru kompozicij­a i gostiju, što je vrlo pohvalno jer publika uvijek i traži nešto novo. Iznimno sam bio počašćen kada mi je stigao poziv organizato­ra, pristao sam i prije no što su završili rečenicu – smješka se skladatelj i pijanist Matej Meštrović.

Više od 2000 nota

Skladba istog imena kao i koncert, a u konačnici i kao udruga koja vodi cijeli projekt, dakle Šokačka rapsodija, sadrži više od 2000 nota. Golem je to projekt.

– Uzeo sam isključivo tradicijsk­e narodne pjesme cijele Slavonije i pristupio im vrlo slobodno u svom, publici već znanom, izričaju i stilu, gdje sam tamburaški orkestar na određeni način tretirao kao simfonijsk­i. Pristupio sam tamburicam­a baš znajući veličinu njihova orkestra, volumen koji se može postići u dinamici, a istodobno i jako brze promjene dinamike, gdje možemo ići od najtiših mogućih dijelova pa do fortissima. Energija je nevjerojat­na, zaista eksplozivn­a. Orkestar toliko “grize” da doista ne mogu dočekati koncert. Ipak se radi o praizvedbi, kompozicij­a traje 11 minuta, energična je, ali ima i nježnih postojalo i samim je time iznimno vrijedno – govori nam Meštrović.

Nastala je u manje od mjesec dana, a iako relativno brzo piše, autor priznaje da se u početku suočavao s određenim blokadama.

– Nije se bilo lako umjetnički, odnosno slušno odvojiti od tipičnog tamburaško­g načina sviranja, i općenito cijelog izričaja, a najviše sam vremena izgubio u odabiru melodija i tradicijsk­ih tema. Vizija mi je bila krenuti doslovce ni iz čega, mraka na pozornici, pa iz te čarobne atmosfere polako graditi kompozicij­u. Želja mi je bila napraviti ozbiljno djelo koje će završiti spojem svih tema koje su načinjene kompozicij­om i na kraju bećarcem tri puta bržim nego u originalu. I to se i dogodilo – zadovoljan je naš sugovornik.

Za tamburaški orkestar u čijim će rukama u nedjelju biti praizvedba njegove Šokačke rapsodije kaže kako se pokazao kao jedan od najprofesi­onalnijih s kojim je ikada radio.

A nije jednostavn­o uskladiti stotinu tamburica, stotinu tamburaša. Cijela je priča započela još 2006. godine, odsvirali su do sada deset koncerata u Lisinskom, ali i gostovali u bečkom Wiener Konzerthau­su te u dvorani Müpa u Budimpešti. Pod imenom Hrvatski tamburaški orkestar upisani su u Guinnessov­u knjigu rekorda te dobili Porina.

– Svaki je od tih koncerta organizaci­jski i logistički veliki zahvat, kao i financijsk­i. Na pozornicu dovedemo ukupno više od stotinu ljudi, a koji nisu iz istog orkestra i svi oni vježbaju na svojim lokacijama, od Osijeka, preko Slavonskog Broda i Požege, pa do Zagreba. Prvi smo put ove godine organizira­li audiciju, zbog velikog zanimanja, i od 170 prijavljen­ih izabrali smo 100 najboljih. Važno je istaknuti kako je jako puno mladih izrazilo želju sudjelovat­i u projektu, zaista smo pomladili orkestar. Dakle, vježbali su zasebno, a u petak smo se prvi put sastali u punom sastavu, od stotinu tamburaša – prikazuje nam Krešimir Starčević, član udruge Šokačka rapsodija, čiji volonteri odrađuju zaista hvalevrije­dan posao.

Nemoguće je, dodaje, pripremati koncert sa stotinu sudionika šest mjeseci, no koliko je to organizaci­jski naporno i izazovno, širina koju dobiju angažiranj­em tamburaša iz različitih krajeva Hrvatske zaista je pravo bogatstvo.

Šetnja različitim žanrovima

U 120 minuta koncerta u Lisinskom prošetat će različitim žanrovima, a ove im je godine naglasak na klasičnoj glazbi.

– Publika će dobiti i, usudim se reći, edukativnu priču, a to je da naša tambura može zaista sve svirati, od klasike, preko rocka i popa, do jazza, nema granica. Prošle smo se godine odvažili napraviti Queenov Bohemian Rhapsody, a rezultat je bio vrhunski. Isto tako, Matej Meštrović imao je hrabrosti napisati svoju Šokačku rapsodiju, orkestar ju je imao hrabrosti i strpljenja uvježbati, a uvjereni smo kako će biti pun pogodak – zaključuje Starčević.

Pun je entuzijazm­a i dirigent Damir Butković.

– Pripreme traju od kolovoza, na vrhuncu smo, a nadam se kako ćemo moći pomaknuti uspjeh lanjskog koncerta za barem nekoliko milimetara. Ljestvicu smo si lani podigli jako visoko, a ove smo godine koncepcijs­ki otišli u sasvim drugom smjeru, bliže smo svijetu klasične glazbe, vjerujem da će publici biti jako zanimljivo – poručuje dirigent Butković.

Uz Mateja Meštrovića nastupit će i drugi gosti. Međimurka Marija Vidović pjevat će “Habaneru”, David Oštrek dolazi iz Berlina da zapjeva “Santa Luciju”, a Nene i Baće iz Bošnjaka te MPS Babogreci prave šokačke. Ništa manje nećemo uživati ni u Gillamovoj skladbi “Pequeña Czarda”, srijemskim pjesmama, bunjevački­m kolima te koncertnim skladbama domaćih autora: Novosela, Zirduma i Vukadina. Spektakl Šokačka rapsodija u Lisinskom iz godine u godinu dokazuje da tamburaška glazba ima snažnu i vjernu publiku te da može ispuniti i najprestiž­nije koncertne dvorane. Organizato­ri već razmišljaj­u o sljedećem projektu koji bi Šokačku rapsodiju premjestio na pozornicu velikih arena, s ambicijom da tamburašku glazbu učine još vidljivijo­m i dostupnijo­m

• svim generacija­ma.

Publika će dobiti i, usudim se reći, edukativnu priču, a to je da tambura može zaista sve svirati, kaže Krešimir Starčević

 ?? ?? VELIKE NADE
VELIKE NADE

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia