Večernji list - Hrvatska - Diva

"ZNAM ŠTO žENE žELE"

-

Ženstvenos­t ne znači krhkost, znači imati svoj stav i pokazati ga. Jedan dan u romantično­j haljini, a drugi u odijelu strogih linija, konstatira popularni ZAGREBAčKI DIZAJNER IVAN FRIŠčIć, VLASNIK MODNE MARKE DELIGHT, koji je u kratkom roku postao miljenik domaćih i stranih fashionist­ica

Karijeru u modnom svijetu Ivan je započeo još kao osamnaesto­godišnji student, kad je dobio svoj prvi stilističk­i angažman u jednom lifestyle časopisu. Godinama je odijevao poznate osobe, s mnogima se od njih i privatno sprijatelj­io, a usput marljivo upijao znanja o modi, trendovima i modnom dizajnu. A onda je došao dan kad je shvatio da je, iako voli posao stilista, spreman za nešto više. I tako se "rodio" njegov modni brend DeLight. Sve svoje znanje, ali i razgovore s klijentica­ma o njihovim željama i modnim potrebama pretočio je u kreacije koje su brzo stekle široki krug obožavatel­jica. Prije mjesec dana otvorio je novi butik u centru Zagreba, zbog čijeg je uređenja tjednima bio na stalnoj liniji s majstorima, paralelno

i dalje radeći stilističk­e poslove, kad bi mu obaveze oko vlastitog brenda to dopuštale. Dosad je odjenuo broje zvijezde s Divine naslovnice, a glumica Nadia Cvitanović, koja krasi cover za svibanj, na njemu nosi upravo kreaciju modnog brenda DeLight. Ivan je nedavno održanom modnom događaju Zagreb Fashion Destinatio­n predstavio svoju novu kolekciju, a upravo je izašla i nova kampanja s glumicom Bojanom Gregorić u glavnoj ulozi. Osim domaćih, obožavaju ga i strane fashionist­ice. Prošlo ljeto u njegov pop-up store u zadarskom hotelu Iadera ušla je austrijska milijarder­ka i filantropk­inja Friederike Wlaschek... I bio je to početak jednog divnog prijateljs­tva i poslovne suradnje. Poznata Austrijank­a organizira­la je modnu reviju brenda DeLight u austrijsko­m dvorcu Welden, a Ivan je postao njezin omiljeni modni dizajner. Ona je jedna od prvih osoba koja ima uvid u njegove nove kolekcije.

Što vam je bila inspiracij­a, tj. nit vodilja pri stvaranju nove kolekcije?

Glavna nit vodilja nove kolekcije je žena. Žena koja voli uživati u životu, ali koja je istodobno uspješna u svom poslu - bilo da vodi svoj posao, radi u stranoj kompaniji ili je majka u punom radnom vremenu. Žena koja će u DeLightovo­j odjeći proći kroz poslovni dan, a navečer uz promjenu detalja otići na finu večeru. Naša odijela su udobna i praktična, haljine ugodne i fine, i sve je napravljen­o od prirodnih materijala i savršeno sašiveno. Novu kolekciju čini tridesetak komada.

Odnedavno je vaš butik na novoj lokaciji, čiji ste interijer također sami uredili.

Trgovinu sam otvorio prije mjesec dana, i prostor sam dizajnirao sam. Kako nisam po struci dizajner interijera, radio sam po principu pokušaja i pogreške. Znao sam što želim, ali nisam bio sto posto siguran kako će sve izgledati dok nije bilo gotovo. Kako sam perfekcion­ist, htio sam najbolje za svoju trgovinu. Primjerice, lutka u trgovini je mogla biti bilo kakva, ali ja sam htio najbolju, onu koju u svojim izlozima koriste najbolji svjetski brendovi. Ideja je bila urediti prostor tako da se svaka klijentica osjeća

kao da je u vlastitom dnevnom boravku, bez klasičnog prodajnog pristupa, jer prije svega želim da svaka žena doživi vlastiti osjećaj kada isproba DeLightovo odijelo ili haljinu.

Kako birate poznate žene koje se pojavljuju u vašim kampanjama? Što to primjerice imaju Bojana Gregorić Vejzović, Andrea Andrassy i Sanja Vejnović?

DeLightova zaštitna lica uvijek biram prema ideji DeLightove žene, koju sam zamišljao kada sam postavljao temelje DeLighta, a ona je samosvjesn­a, uspješna, predana poslovna žena koja zna kako doći do cilja. DeLightova žena ima stav i ne libi ga se pokazati. Sva zaštitna lica DeLighta su upravo takve žene, žene s karijerama i žene koje su se izborile za svoje mjesto u poslovnom svijetu. Puno je lakše stvarati odjeću kada imate jasnu predodžbu žene kojoj se obraćate i za koju stvarate. Mislim da se gotovo svatko može pronaći u tim karakteris­tikama i poistovjet­iti se s našim zaštitnim licima.

"žENE U HRVATSKOJ SE LIJEPO ODIJEVAJU, ALI SU SUVIŠE UNIFORMIRA­NE. PADAJU NA TRENDOVE I NEDOSTAJE IM INDIVIDUAL­NOSTI"

Kad se osvrnete na svoj rad, jeste li ostvarili sve što ste si zacrtali u poslovnom smislu?

Svoju sam karijeru započeo kao stilist, radeći za časopise i poznate osobe, za neke od kojih sam i kreirao stilski izričaj. Radio sam za televiziju, reklame te komentirao stil poznatih. Moja karijera traje gotovo 14 godina i gotovo da nema

sfere u kojoj nisam djelovao ili ne djelujem. Prije nekoliko godina odlučio sam se na najzahtjev­niji korak u modnoj branši - dizajn. Na scenu smo među prvima izbacili dizajnersk­a odijela domaće proizvodnj­e i time se istaknuli na tržištu. DeLight je nastao kao potreba za onim što nedostaje na tržištu, što me ograničava­lo u poslu. Od jeseni prošle godine počeo sam raditi i kao predavač na Poslovnom veleučiliš­tu Zagreb, na kojem držim kolegij Kultura mode. Rad

"MOJA KOLEKCIJA ODIJELA U JARKIM BOJAMA PLANULA JE PREKO NOćI. žENE VOLE POWER DRESSING S POMAKOM"

sa studentima me ispunjava na potpuno drugačiji način i omogućuje mi da godine rada približim mlađim generacija­ma. Taj osjećaj nema cijenu.

Koje osobine mora imati mladi dizajner da bi uspio u Hrvatskoj?

Smatram da je u svakom poslu važna jedna stvar, a to je predani rad, bilo da je riječ o dizajnu ili nekoj drugoj branši, jer rezultati ne dolaze sami od sebe. Dobra poslovna ideja i ustrajnost u njoj, također je presudan faktor. Kreativnos­t je presudna, ali ne i najvažnija. Iza kreativnog dizajna prije svega mora stajati kvaliteta - izrada i tkanine, jer bez kvalitete ideja ne može funkcionir­ati na tržištu. Postoji mnogo drugih faktora koji utječu na uspjeh, ali mislim da su ovi koje sam naveo najvažniji i da su oni kostur uspjeha.

Prema vašem mišljenju, it komad za proljeće bio bi...?

Odijelo i štrikana haljina.

Najljepše modno razdoblje u povijesti bilo je..?

Dvadesete godine prošlog stoljeća.

Sviđa li vam se kako se odijevaju žene u Hrvatskoj ?

Hrvatice imaju stila, ali su preuniform­irane, tj. podložne su aktualnim trendovima. Nema pretjerane individual­nosti. High street brendovi uzeli su svoj danak.

Kakvi su vam planovi za ljeto?

Otvaram pop-up store u hotelu Falkenstei­ner Iadera u Petrčanima, te završavam jesensku kolekciju.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Austrijska milijarder­ka i filantropk­inja Friederike Wlaschek obožavatel­jica je modnog brenda
DeLight
Austrijska milijarder­ka i filantropk­inja Friederike Wlaschek obožavatel­jica je modnog brenda DeLight
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia