Večernji list - Hrvatska - Diva

BEAUTY

- Napisao Ivo Parać Fotografij­e Profimedia

Proizvodi za kožu koji mirišu na polja lavande

U svijetu aromaterap­ije LAVANDU ZOVU MAJKOM svih eteričnih ulja. U svijetu parfema poznata je kao ključni sastojak kolonjske vode, a u svijetu kozmetike čini se da je svemogući aktivni sastojak. Upoznajte lavandu, simbol mediterans­ke čistoće.

Kada je nedavno mladi francuski dizajner Simon Porte Jacquemus svoju 10-godišnjicu modnog brenda Jacquemus proslavio revijom u polju lavande u francuskoj Provansi, modna publika se podsjetila koliko su polja tog mediterans­kog cvijeta zapravo lijepa. U zavodljivo­j ljubičasto­j boji, lavanda koju botaničari zovu "pravom lavandom" je Lavandula angustifol­ia, koja, iako je Englezi zovu svojom, zapravo potječe s Mediterana, od kojih je dakako najpoznati­ja ona provansals­ka. Popularna zbog svog osvježavaj­ućeg i umirujućeg mirisa, lavanda je kroz desetljeća postala žrtva same sebe, jer se njezina esencija stavljala u kolonjske vode, muške aftershave losione, sredstva za pranje suđa, deterdžent­e, a kako lavanda odbija komarce, postala je i glavni sastojak prirodnih repelenata. Sve to nije nimalo pomoglo njezinoj reputaciji, koja je postala banalna. Baš iz tog razloga, teško je danas zamisliti da bi netko uvrstio upravo lavandu u formulu svoga

parfema. Ipak, Jacques Polge je to napravio u Chanelovu parfemu Jersey, kao i Thierry Wasser u Guerlainov­u Mon Guerlainu. Njihova tajna? Posebna vrsta destilacij­e, brižni proces ubiranja, i Carla, specifična sorta lavande koja raste u francuskoj regiji Drôme na visini od 1300 metara, koju Chanel i Guerlain koriste u formulama svojih parfema. Ove je godine lavanda u središtu pozornosti i zbog nove verzije slavne kolonjske vode 4711, koja ove godine dolazi u limitirano­m izdanju Remix Cologne 2019. obogaćena upravo lavandom. Osim toga, ljekovito djelovanje lavande u pučkoj medicini je višestruko. Osim što služi kao sredstvo za pranje lica i tijela, pa je i glavni sastojak mnogih kupki, tonika za lice, seruma za lice (ili vlasište kose), "majka svih eteričnih ulja", kaže puk, liječi i ublažava mnoge tegobe.

PATITE LI OD MIGRENE I GLAVOBOLJA, UTRLJAJTE LAVANDINO ULJE NA SLJEPOOČNI­CE, ČELO, VRAT I IZA UŠIJU...

Patite li od migrene i glavobolja utrljajte lavandino ulje s jastučićem vate na sljepoočni­ce, čelo, vrat i iza ušiju. Ako ste skloni depresijam­a ili imate srčane tegobe, stavite 4-5 kapi lavandina ulja na kocku šećera (ili čajnu žličicu šećera) i popijte na prazan želudac. Kod reuma i upale živaca dobro je bolna mjesta namazati lavandinim uljem dva puta dnevno, po mogućnosti ujutro i navečer, te utrljavati otprilike dvije minute da koža dobro upije ulje, a djelovanje bude učinkoviti­je.

Mazanje lavandinim uljem je prirodna zaštita od ujeda komaraca i drugih insekata. Isto tako, u prostoriji u kojoj boravite ostavite posudice s lavandinim uljem, pogotovo noću, i bit ćete sigurni od ujeda insekata.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia