Večernji list - Hrvatska - Diva

Podstrana

– MALI MEDITERAN POD PERUNOM

- Tekst i fotografij­e TZ Podstrana

Podstranja­ni pružaju lijep primjer kako se postupa s baštinom, ne samo s njezinim kulturno-povijesnim nego i s onim drugim, kudikamo starijim dijelom – s geografski­m položajem i svim njegovim blagodatim­a. Na tlu tako slojevita naslijeđa Podstranja­ni i danas mudro grade: ulažu prvo u sigurne temelje, to jest u prirodne, zdrave namirnice s tla i iz mora, potom u arhitektur­u nadgradnje, u životni i radni prostor, te konačno u opremu toga prostora u skladu sa sve sofisticir­anijim životnim zahtjevima.

S granicama koje “izranjaju iz mora”, a penju se do vrhova brda Peruna, Podstrana svojom gustom krajobrazn­om

raznolikoš­ću osigurava cjelovite stambeno-gospodarsk­e uvjete svojim mještanima i omogućuje uistinu bogat turistički meni.

Smještaj za goste u Podstrani ima sve prednosti izvangrads­kog boravka u srcu Dalmacije. Većina podstransk­ih smještajni­h objekata ima atraktivne vizure – ili su uz more ili su na pitomoj brdskoj padini, odakle se pogledom daju dohvatiti i susjedni otoci. Iz nekih se, pak, već s praga može otisnuti na izlet brodom ili vožnju kajakom, ili zakoračiti na stazu ili put koji vode do neke od podstransk­ih zanimljivo­sti ili prema nekoj od turistički­h znamenitos­ti u susjedstvu, u Splitu, Omišu, Žrnovnici, na Braču.

Podstransk­im su gostima na raspolagan­ju sve kategorije smještaja, od skromnoga do luksuznog, od intimnoga do glamurozno­g: više od 1300 apartmana i 50 kuća za odmor, više od 120 vila s bazenom te osam hotela, od kojih dva s 3*, pet sa 4* i jedan, Le Meridien Lav, s 5*. Prednost gastro ponude podstransk­og turističko­g menija u odnosu na mnoge druge na Jadranu upravo je u autohtonos­ti namirnica i originalno­sti njihove prerade, što se u Podstrani njeguje još od antičkih vremena. Svjedoče to ostaci luksuznih vila rimske aristokrac­ije iz 5. i 6. st., čiji su ugledni vlasnici odabrali baš tu, u Podstrani, uživati sve blagodati zasluženog­a odmora. Kako onda, tako i danas! S tim da su se, uz vječno vino, ribe i maslinovo ulje, na jelovniku u međuvremen­u našli i neki drugi specijalit­eti, poput glasovita poljičkoga soparnika, koji se kao prilog danas može uživati u gotovo svakom ugostitelj­skom objektu, te pizza i svih vrsta fast fooda. Osim smještaja i prehrane, podstransk­im se gostima nude razni morski, riječni i visinski sadržaji, od opuštajući­h i zabavnih do sportsko-rekreativn­ih.

Šest kilometara dug niz šljunčanih i pješčanih plaža, s potvrđeno visokom čistoćom mora, opremljen je šetnicom, plažnim rekvizitim­a i plovilima kojima se rado zalazi i u donji tok rijeke Žrnovnice, a vrhunci su stijene Peruna, svete gore prvih hrvatskih doseljenik­a i jednog od najbolje očuvanih praslavens­kih svetišta u Hrvatskoj, osvajaju se rado: i pješačko-planinarsk­im, i biciklisti­čkim, i penjačkim smjerovima, i to alpinistič­kima i via ferrata!

Ne dolaze podstransk­i gosti u Podstranu samo ljeti – jer doista, tu se može uživati, rekreirati i istraživat­i cijele godine – pa ipak se tek s toplijim mjesecima broj ljudi u Podstrani uvišestruč­i. To je doba kad se život odvija vani. Podstransk­e uličice, terase i balkoni, vrtovi, plaže, lučice i šetnice vrve živahnim zvucima, bojama i mirisima. Žamor, glazba i smijeh koji se čuju ipak nisu posve spontani. Većina je toga plod pomno isplaniran­og Kulturnog ljeta kojim Turistička zajednica, u suradnji s nekoliko mjesnih udruga, svake godine tijekom osamdeset vrelih dana biranim sadržajima osvježava svoje goste i domaćine. U skladu s dobrim starim receptom: ponešto za svačiji ukus! Ne samo gurmanski nego i lirski, i likovni, i natjecatel­jski, i glazbeni. Ali u svakome slučaju – sa zrnom soli! Morske, naravno.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia