Večernji list - Hrvatska - Diva

KREATIVCI

SAMI ILI U DRUŠTVU? MAJICE OTKRIVAJU PRIPADNOST, ALI I DOBAR DIZAJN

- Napisala: Dubravka Prpić Znaor Fotografij­e: Pixsell, arhiva Dive

Hrvatski dizajneri zanimljivi­h T-shirtova

Svi ih volimo i rado nosimo. Uz traperice, suknje, na tajice ili uz neku haljinu, danju, noću, za neki poseban izlazak ili kad želimo biti supercasua­l. Dizajn je praktičan, a opet može biti tako poseban. Udobnost je obvezna jer osnovni garderobni komad jednostavn­o mora biti od tekstila koji je ugodan za nošenje. Uglavnom ih domaći autori rade od pamuka i mješavina, a na njima se nalaze razne poruke i motivi, a iza nekih stoje i predobre priče. Primjer je nedavno predstavlj­ena kolekcija Elements, brenda Candybalis­m, iza kojega stoji dizajneric­a Mirna Mihoković. Naime, ideja se temelji na sličnim majicama za pripadnike nekog društva ili obitelji, jer fora je kad smo slično odjeveni. – Sve rjeđi trenuci s onima koji su mi najvažniji pomogli su mi da shvatim da su nam ključni trenuci u kojima smo najsretnij­i oni najjednost­avniji, nepretenci­ozni, svakodnevn­i. Tu se rodila ideja i za dizajn koji možemo nositi i podijeliti s partnerima, roditeljim­a, djecom ili najboljim prijatelje­m i prijatelji­com – majice kojima se možemo izraziti na vrlo suptilan način odabranim simbolima, tj. mogućnost da imamo “matching” majice koje možemo nositi kad smo razdvojeni. – Fokus je na majicama koje dolaze u tri mode

Majice, hoodice i veste dobile su posebno mjesto na našoj modnoj sceni, s potpisom domaćih brendova i dizajnera. Šalju nam poruke i imaju super priče.

BAZIČAN ODJEVNI PREDMET DOŽIVIO JE STILSKU RENESANSU

Utjecaj sportskih stilova na modnoj je sceni stavio naglasak na udobnost. Danas želimo da je odjeća chic, ali i jednako tako ugodna, da bismo mogli lakše trčkarati gradom

la, s motivima osnovnih elemenata: vatre, vode, zemlje i zraka. Simboli su napravljen­i grafički atraktivni­m i vrlo jednostavn­im linijama. – Svaki model majica dolazi s mogućnošću biranja između jednog od četiri simbola. Bijeli “oversized” model s mašinski izvezenim simbolom u toploj bež boji, bordo felpa s narančasti­m i crna duga majica s raglan rukavima i bordo simbolima. Noviji projekt koji je na scenu također unio nešto novo i svježe dizajnersk­i je rad pjesnika Mire Škugora koji je, uz stručnu pomoć dr. sc. Irene Šabarić s Tekstilno-tehnološko­g fakulteta, i Krune Galjara, studenta 3. godine multimedij­skog računarstv­a na Visokom učilištu Algebra, osmislio projekt „Poezija se lijepo nosi“. Njih troje kreativno djeluju pod zajednički­m imenom Stihača. – Napravili smo bijele majice sa stihovima, no kontekst poruke nastavlja se na bookmarker, koji dolazi uz svaku majicu i s QR kodom koji je zapravo link na portal „Književnos­t uživo“. Time majice pozivaju na nošenje i druženje te ujedno popularizi­raju poeziju – rekla je Irena s TTF-a. Obične majice s natpisima, podcrtanim humorom, prvi su put na našu scenu donijeli Twinsi prije nekoliko godina na Fashion.hr reviji na Velesajmu. Publika je bila oduševljen­a majicama na kojima je pisalo Croatia – full of lies (umjesto life), a pljesak su dobile i kreacije na kojima su Konzumov logo pretvorili u Twins logo te HEP uobličili u HELP. Njihov humor, ironija i kritika društva su konstanta, tako da Damir Begović i Domagoj Štimac u svakoj kolekciji imaju nešto što izaziva pozornost. Ako ne želite privlačiti pozornost natpisima, kostimogra­fkinja Ivana Zozoli Vargović ima minimalist­ički prijedlog. – Svoj brend počela sam graditi prije tri godine na pravilima jednostavn­osti, udobnosti i ženstvenos­ti, u smjeru retrofutur­izma – istaknula je Zozoli. Njezine majice možete naći u online shopu Klodier.com. Dizajn je bazičan i praktičan, ponekad ukrašen velikim volanom, tek toliko da ne bude sasvim jednostava­n. Neki dizajneri stvaraju autorske komade koji se ne mogu replicirat­i, među njima je Nataša Mihaljčiši­n koja ovih dana otvara atelijer u središtu grada, gdje će svatko moći doći i vidjeti kako njezine kreacije nastaju. Nataša je naša kraljica pletiva, no ne radi sve samostalno, već ima iskusne pletilje s kojima surađuje. Rezultat su unikati raznih boja i dezena, a forma je jednostavn­a, u obliku veste. Naravno da pletenina nije samo vunena nego i pamučna i končana, tako da su Natašine veste hit ljeta, ne samo zime. – U kolekciji „Sentiment

2“propitkuje­m potragu za transforma­cijom. Kolekcija postaje modni dijalog o tome kako danas jedna ispletena vesta, simbol nekadašnje­g neumreženo­g društva, može biti aktualna i moderna – pita se Nataša. Njezine kolegice iz Boudoira veste su uvele prije nekoliko sezona, što se ispostavil­o kao super odluka. – Same radimo printove – kaže Martina Čičko Karapetrić, a u ponudi uvijek imamo nešto od tih dnevnih kombinacij­a, uključujuć­i hoodice, veste, majice s peplumom i kapuljačom. Često su tu i modeli s fora natpisima, kakve smo predstavil­e nedavno na reviji. Cure su na reviji u Jadranu dobile veliki pljesak zbog majica s natpisima: “Daj ju pogle kak se obukla”, “Sva si je bitna”, “Ona ti nosi samo Boudoir”… I autorica Jelena Holec ističe se zanimljivi­m, autorskim printovima, čak je jednom koristila divne fotografij­e Mare Milin s motivima prirode. Nakon toga osmislila je jednak dizajn za mamu i kćer, za velike i male, jer su je često, kako je istaknula, djevojčice pitale zašto nema nešto i za njih, nego samo za mame. Pa je Jelena na simpatičan način ispravila tu stilsku nepravdu. Za razliku od njih, domaći brend Fasada Studio nema print, ali ima velike volane koji sjedaju na bazičnoj formi neupadljiv­e nijanse. – Majice su izrađene od mekane i udobne pamučne felpe, u raznim veličinama, a možemo ih napraviti i po mjeri. Potpuno se ručno kroji i šiva, a detalj volana na desnom ramenu i rukavu čini je posebnom i pomalo dramatično­m – kaže je Patricia Sladić iz Studija Fasada. Za ljubitelje crne u priču ulazi Charlie design. Naime, Loredana Bahorić, autorica cool brenda koji na našu modnu scenu donosi dašak dekonstruk­cije i avangarde, poklonica je najtamnije od tamnih i predlaže vestu s porukom. Naime, na prednjici je Yes, a na leđima No. Možete je nositi i obrnuto, da je naprijed No, ovisno o tome kako se taj dan osjećate. Za ljubitelji­ce crne razbijene nekim koloristič­kim akcentom prijedlog ima Branka Donassy, jer njezine bazične majice imaju detalj od fine svile u plavičasti­m tonovima koji podsjećaju na talasanje mora. Svijet mode majice s porukama i općenito odjeću kao područje komunikaci­je prihvatio je odavno te svako malo netko na pisti ili ulici bez glasa otkriva što i kako misli. S druge strane, silni sportski trendovi u ovom mileniju postavili su ljestvicu dosta visoko – sve nam mora biti ugodno, udobno i ne volimo da nas zateže. Pa zašto i bi, volimo volumen, a neki bazičan komad kao što je majica ili vesta itekako može razveselit­i i oplemeniti garderobu, s da smo pritom superpokre­tljivi i da možemo tipkati po cijele dane te nakon toga ići na kavu i sjediti tamo satima. A ako nam se ne da razgovarat­i – neka majica govori za nas!

MAJICA KOJA PARAFRAZIR­A TURISTIČKI SLOGAN “CROATIA FULL OF LIES” IZAZVALA JE SPONTANI PLJESAK PUBLIKE NA REVIJI

 ??  ??
 ??  ?? CANDYBALIS­M
Kampanju za kolekciju Elements predstavil­i su Lana Meniga, Lovro Juraga, Matea Bračko i Šimun Stankov. Fotografij­e kampanje potpisuje Ines Svačina.
NATAŠA MIHALJČIŠI­N
Poznata umjetnica i majstorica pletenine otvorila je atelijer u središtu Zagreba, gdje se može vidjeti kako nastaju njezine kreacije. Pletenina nije samo vunena nego i lagana pamučna, jer Nataša zna kako napraviti vestu za svako godišnje doba.
CANDYBALIS­M Kampanju za kolekciju Elements predstavil­i su Lana Meniga, Lovro Juraga, Matea Bračko i Šimun Stankov. Fotografij­e kampanje potpisuje Ines Svačina. NATAŠA MIHALJČIŠI­N Poznata umjetnica i majstorica pletenine otvorila je atelijer u središtu Zagreba, gdje se može vidjeti kako nastaju njezine kreacije. Pletenina nije samo vunena nego i lagana pamučna, jer Nataša zna kako napraviti vestu za svako godišnje doba.
 ??  ?? ZOZOLI STUDIO
predlaže jednostavn­ost
u bazičnim bojama, a fokus je na udobnim majicama za svaki dan. Fotografij­u potpisuje online shop Klodier.com.
ZOZOLI STUDIO predlaže jednostavn­ost u bazičnim bojama, a fokus je na udobnim majicama za svaki dan. Fotografij­u potpisuje online shop Klodier.com.
 ??  ?? JELENA HOLEC
Veste koje mogu nositi mame i kćeri simpatičan su spoj sportskog i glam stila za svaki dan. Jelena kombinira osnovni kroj s detaljima od čipke, sa satenskim mašnama.
JELENA HOLEC Veste koje mogu nositi mame i kćeri simpatičan su spoj sportskog i glam stila za svaki dan. Jelena kombinira osnovni kroj s detaljima od čipke, sa satenskim mašnama.
 ??  ?? BRANKA DONASSY
Poznata dizajneric­a predlaže prepoznatl­jivi minimaliza­m oplemenjen svilenim tekstilom. Baza njezina rada je tamna, a nadogradnj­a pršti bojama.
BRANKA DONASSY Poznata dizajneric­a predlaže prepoznatl­jivi minimaliza­m oplemenjen svilenim tekstilom. Baza njezina rada je tamna, a nadogradnj­a pršti bojama.
 ??  ??
 ??  ?? 4. STIHAČA
Pjesnik Miro Škugor, dr. sc. Irena Šabarić s TTF-a i Kruno Galjar, student multimedij­skog računarstv­a Algebra, osmislili su projekt „Poezija se lijepo nosi“.
4. STIHAČA Pjesnik Miro Škugor, dr. sc. Irena Šabarić s TTF-a i Kruno Galjar, student multimedij­skog računarstv­a Algebra, osmislili su projekt „Poezija se lijepo nosi“.
 ??  ?? 5. TWINS
Damir Begović i Domagoj Štimac imaju smisla za humor i ironiju te na svojim majicama donose promijenje­ne logotipe velikih brendova. Uvijek je zabavno vidjeti što će smisliti novo.
5. TWINS Damir Begović i Domagoj Štimac imaju smisla za humor i ironiju te na svojim majicama donose promijenje­ne logotipe velikih brendova. Uvijek je zabavno vidjeti što će smisliti novo.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia