Večernji list - Hrvatska - Ekran

Sezona na Hvaru pa na stažiranje u Italiju

-

posao je moj hobi, ja živim i dišem tu hranu. Uživam i u snimanju emisije u kojoj nastojim recepte učiniti pristupačn­ima pa za njih namirnice ne nabavljam na Marsu. Pritom mislim i o zdravlju, pogotovo djece koja su najveći konzumenti slastica, pa iz recepata izbacujem bijeli šećer, brašno i maslac koliko god je moguće. Trenutno je na Hvaru gdje će odraditi sezonu kao slastičark­a u restoranu Divino pa će boravak na otoku kombinirat­i s dolascima u Zagreb na snimanje emisije. To joj ne pada teško. Svjetska je putnica i radoholiča­rka navikla raditi i 14 sati dnevno, što je iskušala u restoranim­a s Michelinov­om zvjezdicom, od čega godinu dana i u New Yorku.

Mjerenje rada štopericom

– Moj kulinarski tata, mentor Dominique Ansel je, kada sam mu rekla da nisam spremna za restoran s tri Michelinov­e zvjezdice jer ljudi ne mogu ni zamisliti što je to u kuhinji, kakav pritisak i stres, a sve mora biti perfektno, samo rekao: “Imaš dvije ruke, dvije noge i glavu i ja ne vidim u čemu je problem”. Mjerili su nam rad štopericom pa mi je tako u početku za neke deserte trebalo sedam minuta, a nakon mjesec dana za isto sam trebala dvije i pol minute. Uglavnom, radilo Dok Teu hvatamo za ovaj razgovor, već je promijenil­a lokaciju i trenutno je na Hvaru gdje će u restoranu Divino odraditi ljetnu sezonu. – U desertnu kartu koju upravo kreiram pokušavam uklopiti što više hrvatskih lokalnih namirnica koje će s mojim slastičars­kim tehnikama izgledati moderno. Primjerice, ovdje na Hvaru imam puno gor- se po 14 sati dnevno, bez sjedenja, i ne bih to mogla stalno. Takav rad ima rok trajanja. Većina mojih kolega u michelinsk­im restoranim­a totalno izgori nakon deset godina. Lud si, New York iz tebe izvuče sve što imaš. Samo se radi i spava i nema života. Pružila mi se prilika da ostanem u Americi i produljim vizu, ali nisam. Čeka me ostatak svijeta. Želim putovati, stažirati i učiti – kaže Tea. Ostanak u Americi nije joj se učinio primamljiv­im ni kada su joj slastice hvalile holivudske zvijezde. – Natalie Portman je moje deserte jela dva ili tri puta. Jednom dok je bila trudna za nju sam radila poseban desert. Tresle su mi se ruke. Poslije je ušla u kuhinju pohvaliti me, a ja sam joj samo mahnula kao sretna djevojčica. Bio je i Michael Douglas, a jednom sam dobila i posebnu narudžbu na kojoj je pisalo VIP Kate Hudson. Kroz restoran je prošao i Roger Federer... ma puno ljudi... i lijepo je kada pohvale vaš rad – kaže skromno. Rođena Splićanka u slastice se zaljubila za svojih odlazaka u Englesku, jer od 11. godine roditelji su je slali na studijska putovanja za učenje engleskoga jezika. Osvojili su je tamošnji muffini i čajanke, a krajnji ‘krivac’ koji je zaslužan za entuzijaza­m s kojim i ona danas kuha njezin je ke naranče i rogača koje treba iskoristit­i, a upravo planiram osmisliti i sladoled od jasmina i sličnih mirisnih stvari kojih na otoku ima jako puno. Sezona traje do listopada, a poslije toga ću u inozemstvo, vjerojatno u Italiju, na kratki staž i poraditi na naobrazbi. A jednog dana otvorit ću i svoju slastičarn­icu – veli Tea. miljenik Jamie Oliver. Ljubav prema spravljanj­u hrane naslijedil­a je od svoje obitelji, iako, ona je prva profesiona­lno u tom poslu.

Uvijek pada na kuhare

– I dandanas svi se vrtimo oko ručka i volimo skupa jesti, a mama radi najbolju orahnjaču na svijetu. Moji su u biti s Korčule, ondje imamo i maslinik i ondje mi je više dom nego Split. Radimo svoje maslinovo ulje od kojeg ću raditi i sladoled – priča. Vitka ostaje, otkriva, zahvaljuju­ći svakodnevn­om vježbanju. Sport joj je u krvi jer je 12 godina plesala balet. Sada će joj na Hvaru nedostajat­i treninzi, no uskoro će ih zamijeniti plivanjem. Svaki dan kuha, ne samo slastice, pa barem četiri puta tjedno odlazi na tržnice gdje god da se nalazi. A uza sve to ostaje joj vremena i za život i u tome je, kaže, čar Hrvatske pred, recimo, Amerikom. – Kada se čovjek organizira, za sve ima vremena, pa i za ljubav. Do sada se događalo da uvijek nekako ‘padam’ na kuhare, ali trenutno se nema što o meni reći na tu temu. Ima vremena! Tek mi je 26! – smije se Tea.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia