Večernji list - Hrvatska - Ekran

Zašto Mate Janković ne može bez glazbe

Poznati chef obožava putovanja na kojima uvijek nauči nešto novo te ih smatra pravim začinom života, no ni jedno mu ne bi bilo toliko lijepo da ga ne prati glazba s nekog od stream servisa koje ima na mobitelu od kojeg se ne odvaja

-

6.

Putovanje, uz glazbu, smatram najvećim začinom života. UpoPUTOVAN­JA znavanje drugih kultura, prirodnih ljepota, hrane arhitektur­e obogaćuje duh čovjeka. Postajemo ne samo tolerantni na različitos­ti već i njihovi ljubitelji. Putujući, čovjek postaje građanin svijeta, što smatram da bi svatko u 21. stoljeću trebao biti.

1. KAVA

Veliki sam ljubitelj kave i ne počinjem dan bez nje. Pijem samo espresso, bez šećera i mlijeka. Obično ga pijem u Eliscaféu u Ilici, koji je nedavno proglašen za jedno od 500 najboljih mjesta za kavu na svijetu. Mislim da je to dobra referencij­a. Kava je za mene više od napitka, za mene je to društveni događaj koji poziva na interakcij­u i druženje i svakako utječe na ostatak dana.

2. GLAZBA:

Obožavam glazbu i ne mogu zamisliti život bez nje. Vlasnik sam velikog broja ploča i CD-a. Obvezno na mobitelu imam jednu od aplikacija za stream glazbe bez koje bi putovanja bila puno teža. Slušam sve stilove glazbe i ne počinjem ni jedan dan bez glazbe koja u mom stanu gotovo stalno svira. Smatram glazbu začinom života.

3. MOBITEL

Moderna vremena imaju svojih dobrih i loših strana. Mislim da je izum interneta najvažniji u povijesti čovječanst­va, a jedna od platformi kako da mu pristupimo jest mobitel. Rekao bih da je mobitel odličan izum koji nas povezuje s ostatkom svijeta, ali pojavom društvenih mreža i smartfon kulture mislim da je sve to otišlo u opsesivnu upotrebu koja ne bira mjesto i vrijeme. Jesam li i ja među takvima? Na žalost, mislim da ne mogu zamisliti život bez telefona. Svakako planiram smanjiti njegovo korištenje i konstantno motanje po rukama. Društvo je puno grbavaca s pogledima u zaslon telefona, a to nije lijep prizor.

4. DOBAR JASTUK I MADRAC

Što sam stariji, sve više cijenim san. Bez dobrog sna ne možemo normalno funkcionir­ati, a za to je potreban dobar jastuk i madrac. Osjećam se starim samo zato što ovo pišem, ali to je činjenica. Probuditi se naspavan spada u velik životni luksuz, zašto si ga ne bismo priuštili? Mislim da je naspavana osoba ugodnija za suživot, komunikaci­ju i u konačnici – bolji je čovjek.

5.

To je možda i najveći izum u povijesti hrane te nudi gomilu moTJESTENI­NA gućnosti. Priprema ne mora trajati dugo, velik broj je ljudi voli te može biti jednostavn­a, ali i kompleksna. Ne govorim samo o Italiji već i o Japanu, Kini, Tajlandu i ostalim zemljama s jakom tradicijom pripreme tjestenine.

7. VINO

Vino je jedno od najbitniji­h pića u povijesti ljudskog roda. Odgovorno je za puno dobrih, ali i loših oduka. Smatram ga nečim plemenitim jer je rezultat suradnje prirode i čovjeka, njegova znanja, ali i čimbenika na koje se ne može utjecati. Volim sve vrste vina, od pjenušavog do slatkog, i ne mogu zamisliti večeru i druženje bez njega.

8. KNJIGE:

knjigama se krije sve znanje ovog svijeta, doduše i gluposti jer je objavljeno i jako puno loših i opasnih knjiga. Volim čitati sve žanrove, ali posljednji­h godina čitam autobiogra­fije i biografije jer smatram da život piše najbolje priče. Knjige ti razvijaju sposobnost razmišljan­ja i vokabular i smatram ih najvećim saveznikom u borbi protiv gluposti.

9. NOŽEVI

Ovo je bilo easy. Oštri noževi najvažnije su pomagalo ako ste kuhar. Bez njih nema posla, i najvažniji su vam saveznik u kuhinjskom rovu. Briga

njima može vam olakšati život, a nebriga otežati. Već nekoliko godina imamo velike pomake u dizajnu pa nisu samo alat već su i mjerilo ukusa

statement svakog kuhara. 10. 10. RED BULL To je moj guilty pleasure. Velik sam ljubitelj tog pića I zaljubljen­ik u okus. Ne pretjeruje­m s njim, ali tu i tamo si ugodim kojom limenkom.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia