Večernji list - Hrvatska - Ekran

“Buđenje” ima posvetu osamdeseti­ma

-

Odavno ju po kojoj znamo je svaki za definici- dobar pop-album uspješan onoliko koliko se s njega skine singlova. Poslužimo li se tim pravilom, novi album Buđenja “Samo ti, samo ja” s deset pjesama (i jednom drukčijom verzijom) nakrcan je hitovima. Kao reminiscen­cija osamdeseti­h u kojima su Darko Bakić i članovi grupe odrastali, “Samo ti, samo ja” ima odličnu temu i podtekst te je popunjen posvetama dekadi, uzorima, utjecajima i onom osjećaju koji je oduvijek pogonio pop-singlove, da je “cijeli svijet vaš”.

Danas komplicira­nija, bolje i koji melodičnim “pucaju” je imati situacija CD iz refrenima sa zvučnika pa puno strašću je tim i kad nude je i optimizam glazba bila jasnijih izravnija. vremena, Ukratko, diskoera “Groznice subotnje večeri”, Stonesi, Falco, Rod Stewart pa i Dino Dvornik “vire” s albuma na kojem je jasna želja Buđenja da dođe do što više publike, što više na top ljestvicam­a, da ih čuje što više ljudi. Upravo je ta strast za uspjehom nešto što treba biti imanentno na pop-sceni jer bi popularna glazba po definiciji trebala biti popularna. Od početka s naslovnom pjesmom i singlom koji doziva u sjećanje hipnotički ritam iz “Groznice subotnje večeri”, “Samo ti, samo ja” frca melodijama i rifovima, s užitkom benda na zajedničko­m zadatku sa sedam producenat­a, uključujuć­i Stuarta Martina iz SAD-a, čvrstom svirkom, preciznim aranžmanim­a i pjesmama koje idu izravno do slušatelja. Ima i novosti; već druga, “Nisi neko zlato” s rifom à la Stonesi (i usnom harmonikom Borisa Hrepića – Hrepe), potencijal­ni je hit i iskorak na drukčiji teren. Podsjeća na vremena kada su osamdeseti­h godina Kazalište, Valjak i Dugme radili pjesme koje su postajali hitovi kao na vrpci, jednostavn­o i “u glavu”. Gibonni bi s ovakvim refrenom i gitaristič­kim rifom imao hit godine. Na sličnu posvetu dekadi vuče i predzadnja, autobiogra­fska “Između riffa dva”, melodična vožnja americanom à la Tom Petty ili Springstee­n, otprilike ono što su “Osamdesete” bile za Daleku obalu; pjesma s tekstom o tome što se slušalo, o “znacima vremena”, o tome što je ulazilo pod kožu. Funky groove “Bolje ne ne ne” u retro maniru dodiruje diskoidnu šprancu Stonesa, s gostujućom američkom pjevačicom Stellom Jones, a na albumu je i nova verzija pjesme “Ronim na dah”. Ovdje ju je Bakić “vratio” k sebi i Buđenju, a za razliku od aranžmana u kojem ju je pjevao Kedžo, ovdje je napravljen­a elegantna, smirenija verzija pjesme koja je uz “Nije to ljubav” jedna od Bakićevih najboljih. Među njih ulazi i “Svađa”, lijepe progresije početnih akorda, kasnije pretvorena u reminiscen­ciju na singlove Falca i široke refrene osamdeseti­h, kao što je “Budi moja” diskoidnim ritmom posveta popu Roda Stewarta na hitovima poput “Do Ya Think I’m Sexy”. Tu je i domaći izvor; “Misliš da sam blesav” obrada je Dina Dvornika s albuma-posvete Dvorniku “Zimzeleno, a novo”, susret s funkom koji je Buđenje davno apsolviral­o radeći s gostima tulume kakve su nekada priređival­i Dvornik i Songkiller­si. Pouzdan učinak s pjesmama prelio se i na svirački dio albuma jer radi se o jednom od svirački najjačih domaćih bendova, pa je u studiju sve odsvirano rukama i uživo.

UBuđenju su ljudi poput producenta i klavijatur­ista Igora Ivanovića, basista Josipa Radića, gitarista Vedrana Baotića, koji od matičnog benda do solo projekata (Valentino Bošković, Kensington Lima, Lorenzo, uz međunarodn­e pothvate bubnjara Marka Duvnjaka), od srednje struje do indie-popa pokazuju muzikalnos­t, želju za kombiniran­jem žanrova, a u ovom slučaju i za osvajanje publike i gornjih mjesta top-ljestvica. Ako već radite pop-singlove bilo bi licemjerno ne željeti odaziv što većeg broja publike. Pa su ovom prilikom poredali svoj dosad najjači niz pjesama koje ulaze u uho. Dakle, bolje da da da.

“SAMO TI, SAMO JA” KAO POSVETA OSAMDESETI­MA I ODRASTANJU

 ??  ??
 ??  ?? Foto Julien Duval Buđenje će novi album predstavit­i na koncertu u Tvornici 30. studenoga
Foto Julien Duval Buđenje će novi album predstavit­i na koncertu u Tvornici 30. studenoga
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia