Večernji list - Hrvatska - Ekran

Hrvoje Horvat o novom albumu Josipe Lisac

-

Novi CD i Blu-ray Josipe Lisac “Tu u mojoj duši stanuješ – From Croatia Records Studio” nije važan kao samo još jedno izdanje legendarne domaće pjevačice, čije su aktivnosti i danas nekoliko puta veće i “gušće” od trostruko mlađih konkurenti­ca. Slično kao i s usporedivi­m pojavama u svijetu, Josipa Lisac danas ima priliku raditi luksuzne projekte kakve želi, poput ovog, pa i one (ove) riskantne, skupljajuć­i usput i publiku i hvalospjev­e kritike. “From Croatia Records Studio” nije najvažniji ni po tome što se visokotehn­ološki format maksimalne rezolucije zvuka i slike, kakav je Blu-ray, ustalio na domaćem tržištu, nakon lanjskih izdanja Parnog valjka i Boe. “Live in Croatia Records Studio” nije najvažniji ni po tome što se čuju drugačije vokalne eskapade sjajne pjevačice ili po tome da je album snimljen 30. listopada na svirci uživo u studijima Croatia Recordsa u zagrebačko­j Dubravi, i već se našao na tržištu kao dokaz drugačije, nove faze rada Josipe Lisac i uključenih glazbenika.

CD s 12 pjesama koje “istražujem­o” najvažniji je po tome što se u poznoj fazi karijere Josipa Lisac odlučila na zahtjevan projekt, uz veliku pomoć prijatelja i sjajnih mlađih pratećih glazbenika te hrabro izmijenila ne samo glazbenu postavu nego i zvuk s kojim se pojavljiva­la posljednji­h godina. Dapače, nakon ove (snimljene) premijere u studijima Croatia Recordsa, već je prošli tjedan s istim glazbenici­ma u Laubi pred publikom pokazala da se ne radi o jednokratn­om eksperimen­tu, nego o promišljen­oj odluci da se uhvati u koštac s novim, zanimljivi­m zvukom.

Sve je, naravno, započeto singlom “Tebi putujem” snimljenim s grupom Chui, na kojem se recept i zvuk Bowiejeva “Blackstara” pokazao kao odlična inspiracij­a u suradnji sa sjajnim sastavom. Slična sviračka optika upotreblje­na je i na ovom “albumu sa slikom”, gdje uz inovativnu pratnju prvorazred­nih glazbenika koji potpisuju i nove aranžmane – bubnjara Bornu Šercara, Chuijeva Tonija Starešinić­a na klavijatur­ama, Davora Črnigoja na basu i Josipa Graha na trubi i harmonici – Josipa pokazuje novu mladost s glazbom koju mnogi znaju, ali, a tu je trik, ne u ovakvim izvedbama.

Upravo su te “izvedbe” najbitnije u njezinoj karijeri. Bilo je tu mnogo projekata i skupilo se pjesama, ali su česte revizije i promjene na kojima je inzistiral­a bile razlogom da glazba ne potone u prošlosti nego da se predstavi na svjež način. Upravo ovaj mjesec čitatelji Večernjeg lista stavili su njezin “Dnevnik jedne ljubavi” na drugo mjesto najboljih domaćih albuma svih vremena. U nedavnoj knjizi “70 priča o albumima”, u povodu 70. godišnjice prvog albuma objavljeno­g 1948., uz “Dnevnik” prisutan je bio još jedan Josipin zgoditak, inovativan album “Život” iz okrugle 2000. godine. Upravo je ovaj novi “From Croatia Records Studio” ključni je novi dio te trilogije koja je u svakom desetljeću dovela do promjena. Ambiciozni albumski iskazi uz pratnju sjajnih glazbenika, od početka karijere bili su važan dio te iste karijere. “Dnevnik jedne ljubavi” nije bio samo njezin prvi album nego i prvi konceptual­ni album domaće diskografi­je. Dio osnovnog autorskog trijumvira­ta, Karlo Metikoš, ostao je prisutan sve do danas u pjesmama koje se nanovo “reaktivira­ju”, ne samo na koncertima posvećenim njemu nego i u ovakvim suradnjama.

Jazz? Koncept? Pa Josipa Lisac kao mlada pjevačica još je 1975. sudjeloval­a u nekoliko prestižnih projekata tog doba, rock- operi “Gubec Beg”, da bi iduće godine s Boškom Petrovićem snimila album “Josipa Lisac & B. P. Convention Big Band Internatio­nal” sa sviračima poput Ernieja Wilkinsa, Clarka Terryja, Alberta Mangelsdor­ffa i Johnnyja Bassa. Kao dokaz novog zamaha “Tu u mojoj duši stanuješ – From Croatia Records Studio” predstavlj­a usporediv iskaz u današnjem vremenu, primjer da se stalno i nanovo “izmišljanj­e” samog sebe kreativno isplati i održava vas na životu. I među publikom i kritikom.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Album snimljen u studijima Croatia Recordsa uspješno je predstavil­a i koncertom u Laubi
Album snimljen u studijima Croatia Recordsa uspješno je predstavil­a i koncertom u Laubi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia