Večernji list - Hrvatska - Ekran

CRNO BIJELI SVIJET - POVRATAK U OSAMDESETE

Treća sezona hit-serije Inter filma i HRT-a, vraća nas u ožujak 1983. godine, vrijeme aerobika i početka privatnog biznisa, a prvu epizodu gledamo 7. siječnja

- Napisao: Samir Milla Fotografij­e: promo

Jeste li spremni za povratak u romantične osamdesete? U ponedjelja­k 7. siječnja na male ekrane se u trećoj sezoni vraća “Crno-bijeli svijet”, jedna od najomiljen­ijh serija HRT-a prijašnjih godina. Kako su najavili s državne televizije, nova sezona emitirat će se ponedjeljk­om na HTV 1, a istovremen­o će na HRT 3 ići i verzija s audiodeskr­ipcijom, za osobe oštećena vida.

Privredna kriza sve prisutnija

Dvanaest novih epizoda redatelja i scenarista Gorana Kulenovića te koscenaris­ta Igora Mirkovića, koju za HRT proizvodi neovisna produkcijs­ka tvrtka Inter film. Radnja treće sezone prati zbivanja tijekom 1983. i 1984. godine, a u 12 novih epizoda ponovno ćemo se družiti s dobro poznatim junaci- ma – Kipom, Žungulom, Žacom, Ksenijom, Dominikom, Jagodom, Jurom, Unom, Marinom, Dunjom te upoznati neke nove. Junaci serije naći će se na Zimskim olimpijski­m igrama u Sarajevu, izboru za Miss Jugoslavij­e, senzaciona­lnoj Mimarinoj izložbi u Vili Zagorje, ali i na satovima aerobika, kolinju, regrutacij­i, zagrebačko­m moru – tada još neuređenom Jarunu, na vojnoj vježbi, Hreliću, računalnom tečaju, kao i na nekim kultnim zagrebački­m mjestima. Privredna kriza sve je prisutnija, a naši će junaci biti primorani promijenit­i posao, okušati se u privatnom biznisu, neki će biti stavljeni „na led“u poduzeću, neki će se hrabro i pomalo nepromišlj­eno uhvatiti ukoštac s novim tehnologij­ama. Treća sezona donijet će i nove ljubavi, prosidbe, prekide, kao i povratak nekih starih prijatelja. Što nam donosi nova sezona Kulenoviće­ve serije? Sudeći po prvoj epizodi, bit će to opet zanimljivo

putovanje u neka druga vremena. I tu bi ponajviše trebalo čestitati ekipi serije, kojoj nije bilo lako rekreirati odjeću, frizure, automobile i zgrade iz tog vremena, pogotovo kada se zna da su im još u prošloj sezoni smanjili budžet.

Anica Dobra ponovno najbolja

Ponovno će na svoje doći i oni koji paze na detalje. Primjerice, u prvoj sezoni radnja se događa u čak tri vremenska perioda. Glavnina radnje je krajem ožujka 1983., kada Ksenija (Jelena Miholjević) i Dunja (Elizabeta Kukić) prate prijenos Jugovizije, kada je favorizira­nu Lepu Brenu i njezinu pjesmu “Sitnije, Cile, sitnije”, pobijedio tada malo poznati Danijel Popović s pjesmom “Đuli”. – Pa neće valjda pobijediti onaj koji zavija – simpatično kaže Dunja dok prati prijenos. Jedino što su teško mogle taj prijenos pratiti krajem ožujka 1983., budući da se izbor u Novom Sadu održao 4. ožujka 1983. godine. Kao i dosad, u seriji će najviše uživati oni koji pamte zbivanja s početka osamdeseti­h, no nesumnjivo će biti zanimljiva i tinejdžeri­ma, koji će u njoj prepoznati generacijs­ke razlike kakve i danas vladaju, ali se i dobro nasmijati nekim detaljima koji su tada bili normalni. Recimo, Jagoda Miličević (genijalna Anica Dobra, možda i najveća zvijezda ove serije), odluči vježbati aerobiku, a to radi uz čuvenu kasetu “Aerobika sa Milenom Dravić”, na kojoj je jedna od najboljih jugoslaven­skih glumica svih vremena milijune Jugoslaven­ki učila pravilnim vježbama samo godinu dana nakon Jane Fonda. Naravno, u središtu zbivanja ponovno su Voljen Kipo Kipčić (Filip Riđički) i Đermano Žungul Kurtela (Slavko Sobin), novinar i fotograf koji nakon iskustva rada u studentski­m listovima poput Poleta počinju raditi za ozbiljnije novine. “Crno-bijeli svijet” nesumnjivo će i u trećoj sezoni biti jako gledana serija, no žalosti nas činjenica da nemaju veći budžet, jer se s više novca moglo dobiti puno bolje djelo. Neizostavn­i dio ovog perioda je glazba, a u prijašnjim sezonama smo neke velike hitove čuli na kapaljku, s tim da se Azra ne spominje, kao da nije ni postojala. Zamislite samo što bi se postiglo da je bilo novca da se otkupe domaći, ali i strani hitovi iz tog doba te snima na raznim autentični­m lokacijama širom bivše zemlje?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Slavko Sobin kao Đermano Žungul Kurtela i u novoj sezoni na glavi nosi popularnu ‘fudbalerku’
Slavko Sobin kao Đermano Žungul Kurtela i u novoj sezoni na glavi nosi popularnu ‘fudbalerku’
 ??  ?? Gledatelji će i u novoj sezoni prepoznati neke dobro poznate scene iz osamdeseti­h, a iznenadit će nas i skok u radnji
Gledatelji će i u novoj sezoni prepoznati neke dobro poznate scene iz osamdeseti­h, a iznenadit će nas i skok u radnji
 ??  ?? Kipo (Filip Riđički) nakon iskustva u studentski­m listovima počinje raditi kao ozbiljan novinar, a odmah na početku sezone zaprosi lektoricu Marinu (Sara Stanić)
Kipo (Filip Riđički) nakon iskustva u studentski­m listovima počinje raditi kao ozbiljan novinar, a odmah na početku sezone zaprosi lektoricu Marinu (Sara Stanić)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia