Večernji list - Hrvatska - Ekran

IVA MIHALIĆ O NAJBOLJOJ GODINI U ŽIVOTU

Glumicu Ivu Mihalić gledamo od ovog tjedna kao Vinku Ćorić, jedan od četiri glavna lika prve regionalne HBO-ove serije, ali i u Brešanovu filmu Koja je ovo država

- Razgovarao: Zoran Vitas Snimio: Petar Galebov/PIXSELL

Ivu Mihalić, sjajnu glumicu mlađe generacije, članicu ansambla Drame zagrebačko­g HNK, gledamo od ovog tjedna na HBO-u kao Vinku Ćorić, jedan od četiri glavna lika serije Uspjeh, prve serije koju je ova globalna produkcijs­ka sila snimila na hrvatskom jeziku. Osim u Uspjehu, Iva Mihalić ima ulogu, doduše ne glavnu, u novom filmu Vinka Brešana Koja je ovo država. Ranije ove godine vidjeli smo je i u Osmom povjerenik­u Ivana Salaja. A to je sve u već prilično bogatom glumačkom opusu iznimne zagrebačke karakterne glumice. Na kraju, Iva Mihalić dobila je 2012. godine i Nagradu hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina i ta za ulogu Helene Vasiljevne Kuragine u predstavi Rat i mir Lava Nikolajevi­ča Tolstoja, u režiji Tomaža Pandura i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. U Uspjehu je dio odabranog glumačkog kruga, a ulogu ostvaruje u partnerstv­u s Goranom Bogdanom koji glumi njezina muža, a taj odnos i događaj koji će iz njega proizaći radnju serije ubrzavaju, ali i iz Ive Mihalić vuku najbolje te ona ostvaruje iznimnu ulogu u inače odličnom kvartetu glavnih glumaca serije koji uz nju čine i Uliks Fehmiu, Toni Gojanović i mlada Tara Thaller. HBO je s Uspjehom doista uspio ponuditi nešto novo i drugačije u sada već živahnoj domaćoj televizijs­koj produkciji koju sada podupiru i ovako velike kuće.

Uspjeh je jedan doista originalan i rijedak scenarij. Što vas je u njemu ponajprije privuklo da ste se odlučili za ulogu Vinke?

Ona je poprilično intriganta­n lik. Ali problem koji me najviše privukao jest taj kako će se održati nakon što je niz nesretnih događaja potpuno promijenio njezinu sudbinu. Mogućnost u nemogućnos­ti. Nije ni znala što je čeka taj dan, počevši od napada na mostu do ubojstva u parku. Otišla je baciti smeće i nakon toga više nikada neće moći biti ista osoba. Jučer ne postoji. Odjednom je na sve bačeno novo svjetlo, na loš brak, na cijeli njezin dotadašnji život. Otvorio se labirint kojem se nije nadala u najluđim snovima. Ono što mene zanima njezini su motivi, transforma­cija i način djelovanja, a ovaj lik mi je ponudio vrlo vrijednu avanturu.

Odmah moram postaviti pitanje o sceni na mostu, mora se priznati da nešto onakvo nismo jako dugo vidjeli u domaćim serijama. Kako ste se vi i Mislav Čavajda pripremali za tu scenu, na kraju je ispala nevjerojat­no uvjerljivo, apsolutno obilježila seriju i opravdala se kao zamašnjak kasnijih događaja?

Volim zahtjevne scene. A Mislav je divan i precizan partner, imali smo koreografs­ke probe s gospodinom Krištofom tako da smo na sami set došli potpuno spremni i bez treme. No Vinka je općenito žena koja je zapravo žrtvom stalnog nasilja, ne toliko fizičkog koliko psihičkog, a odmah je u prvom planu odnos s mužem. Vidimo da je u posljednje vrijeme nasilje nad

MATIŠIĆ JE NAPISAO DUHOVIT I TUŽAN PRIKAZ APSURDA NAŠEG MALOG KUTKA SVIJETA

ISKRENO GOVOREĆI, VEĆA MI JE KRIZA DOK NE RADIM. VOLIM SVOJ POSAO I SVOJ PROSTOR KREACIJE

ženama poprilično zauzelo javni diskurs. skurs. Govorimo li o tome premalo, ima li takvih kvih tema premalo i u domaćim filmovima i serijama? erijama? Nije svako nasilje fizičko nasilje. Ali i nasilje je nasilje. Mislim da se premalo govori i o uzroku nasilja, pravim ljudskim potrebama a i psihičkom zdravlju. Drago mi je da nasilje je nad ženama poprilično zauzima javni diskurs kurs jer o nasilju se treba govoriti, ali mislim da a još uvijek postoje zone tabua, je li nečega previše iše ili premalo u domaćim serijama i filmovima, ma, teško mi je procijenit­i, ali mislim da nije bitno tno koliko, nego kako se govori o određenom problemu roblemu i kako se problem pokušava riješiti.

Druga je jaka i ključna scena na serije ubojstvo Viktora u parku. Opet nasilje, ali sada reakcija pojedinca na to nasilje. Čini mi se da, kada približimo scene s mosta i parka, dobijemo jednu prilično ružnu sliku o društvu koje rado voli oli okrenuti glavu. Jesmo li doista takvo društvo, zaslužujem­o li da vijestima dominiraju miniraju priče o različitim “daruvarcim­a”? ”?

Konkretan slučaj poprilično je jeziv v prikaz sustava koji brani zlostavlja­če i time podržava jeziv sustav vrijednost­i koji proizvode ode još jezivije mogućnosti nasilja. Mi kao društvo ruštvo imamo odgovornos­t pogledati u taj j problem i preuzeti odgovornos­t.

Rad s jednim oskarovcem poput oput Danisa Tanovića sasvim je sigurno rno jedno drugačije iskustvo. Čitao sam am vašu izjavu o tome da vam je cijelo elo vrijeme puštao Amy Winehouse. Po čemu još pamtite snimanje Uspjeha eha i rad s Danisom Tanovićem?

Jako sam voljela rad na ovoj seriji, cijeli ijeli proces, ekipu, atmosferu, iskustvo i izazove koji su mi dani. Danis je vrhunski unski profesiona­lac i izuzetno zanimljiva osoba, ima konce u rukama i po pitanju željenog eljenog rezultata što se tiče glumačkih izvedbi, edbi, i po pitanju scenarija, i po pitanju rada ada na setu. Na setu je bila opuštena atmosfera osfera kad smo imali i teške i lakše scene. Redatelj koji zna što je disciplina, ali i prostor ostor kreativne slobode.

Uspjeh se reklamira kao zagre- agrebačka priča u kojoj se lako prepoznati. epoznati. Velikim mi se dijelom tako i čini, ni, no je li nam doista suđena depresija kao o što se to sugerira sug pri kraju, da i Lujo Kralj ima im nekog šefa, a onda možda i taj nekog nek drugog šefa?

Serija Ser sugerira u kakvom društvu živimo. vim “Znamo cijenu svega, ali vrijednost nos ničega”, je li to depresija ili prilika za transforma­ciju t društva... ne znam. Svi živimo sa znanjem i o korupciji, o nepotizmu, nep o nasilju... I kako to možemo žem promijenit­i? Radimo li dovoljno na tome? t

Vi jako puno radite, samo ove godine god vidjeli smo vas u Osmom povjerenik­u, pov Koja je ovo država i u uU Uspjehu. Kako glumica može toliko dati a da na padne u krizu? Ili postoji pos način da se kriza prikrije?

Pa, iskreno govoreći, veća mi je kriza dok ne radim. Volim svoj posao i svoj prostor pro kreacije. Prilikom stvaranja uloge ulo kreativne krize čak su i dobrodošle. doš Nabrojeni projekti nastajali su tijekom tije tri godine, ali naravno da je tu bilo još i predstava, nije bio strahovit tempo tem te zadnje tri godine, zapravo je bilo vrlo opušteno. Uskoro Usk će u kina film Koja je ovo država drž u kojem imate manju ulogu, no opet je to po Matišićevu scenariju koji koj je ponovo intriganta­n.

Za mene, riječ rije je o izuzetno važnom filmu, možda mo i najvažnije­m Brešanovu. Da vas pitaju, što biste odgovorili koji koj je najvažniji razlog da se ide gledati gle Koja je ovo država?

To je i duhovit i tužan prikaz apsurda našeg naš malog kutka svijeta. Složila bih se, vrlo važan film.

U medijima ste dosta, no listajući sta sve te članke, imam dojam da se o vama, osim kao o glumici, malo ma zna. Jedina osobna stvar koju sam uspio pronaći jest – rješavanje stambenog sta pitanja. Što radi Iva Mihalić hal kada ne radi? Ili radi stalno?

Volim Vol svoju intimu i privatnost. To su mi m izuzetno bitne stavke u životu. Kada Kad ne radim, onda se družim s prijatelji­ma, jate ponekad otputujem, čitam , učim uči nešto novo, izlazim... što već život ponudi. Volim dinamiku, ali volim i svoj sv mir. Kauč, dekica i dobra serija. To je nekako zimski đir.

Ako je vjerovati IMDB-u, sljedeći deć je na redu film Pijavice koji je opet ope suradnja Interfilma i Zillion filma film kao i kod Koja je ovo država. O Oč čemu je taj film i kakvu ulogu u njemu nje imate?

Film problemati­zira politički vrh i tajne tajn službe. Nastao je prema knjizi D. Albaharija. A Igram Svetlanu, ženu koja koj se bori između ljubavi i dužnosti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? INTRIGANTA­N LIK Najviše me je privuklo kako će se Vinka održati nakon što je niz nesretnih događaja promijenio njezinu sudbinu
INTRIGANTA­N LIK Najviše me je privuklo kako će se Vinka održati nakon što je niz nesretnih događaja promijenio njezinu sudbinu
 ??  ?? DALEKO OD JAVNOSTI Privatni život nastoji čuvati za sebe, a u slobodno vrijeme putuje, čita i izlazi s prijatelji­ma
DALEKO OD JAVNOSTI Privatni život nastoji čuvati za sebe, a u slobodno vrijeme putuje, čita i izlazi s prijatelji­ma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia