Večernji list - Hrvatska - Ekran

Kako je Gordon Ramsey porazio Jamiea Olivera

-

‘Goli kuhar’ bio je idol domaćicama koje su napeto iščekivale svaku njegovu emisiju ili kuharicu i zamišljale kako bi bilo imati ga za zeta

Gordon Ramsay i Jamie Oliver možda su najzvučnij­a imena među celebrity chefovima u svijetu. Ipak, jedan od njih uspijeva godinama zadržati status najboljeg i horde obožavatel­ja, a drugi je gotovo na rubu propasti. Britanski mediji proteklih tjedana pisali su o tome da se svi Oliverovi restorani u Velikoj Britaniji zatvaraju i da duguje 80 milijuna eura te da je u stečaju. To nisu glasine jer je Oliver na Instagramu potvrdio da restorana više neće biti te se zahvalio djelatnici­ma kojima je morao dati otkaz. No, Goli kuhar je svojedobno bio idol brojnim domaćicama koje su s napetošću iščekivale svaku njegovu novu emisiju ili kuharicu i zamišljale kako bi dobro bilo imati ga za zeta. Gordon je, s druge strane, bio vulgarni “zločesti dečko” kojem je Oliver stalno prigovarao zbog psovanja u emisiji. Ali on i dalje ima emisije i njegovi su restorani otvoreni. Zašto? Postoji relativno jednostava­n razlog, Gordon se svojim nastupom uspio “prodati” mlađoj publici. Zavoljeli su ga zbog karaktera, otvorenost­i i brzog jezika i nekad pretjerano animiranih reakcija. Naravno, nije to jedini razlog njegova uspjeha.

Čim je Ramsayeva emisija “Kitchen Nightmares” dobila američku verziju, koja se montažom i produkcijo­m uvelike razlikoval­a od engleske, privukla je internacio­nalnu publiku. Gordon je isto tako profesiona­lac u odnosu s obožavatel­jima na društvenim mrežama. Komunicira s njima, a komentira i jela koja oni sami kuhaju i fotografir­aju zbog kojih ih često, na njihovo oduševljen­je – vrijeđa. Mnogi smatraju da se tu dvojicu kuhara ne treba uspoređiva­ti jer se bave potpuno različitim područjima, Jamie zna pripremiti popularna jela na zanimljiv način, koja gotovo svi mogu napraviti kod kuće, a Ramsay je klasični chef čijim ćete receptima impresioni­rati bolju polovicu. No, imaju gotovo jednak broj pratitelja na društvenim mrežama – Jamie milijun više na Instagramu, a Gordon na Twitteru. Ono što ih doista razlikuje Jamiejeva je želja za promjenom. Njegova je misija naučiti djecu i odrasle da jedu zdravije, a Ramsay gradi kult ličnosti. On je problemati­čan, često na meti tabloida, druži se s poznatima i sudjeluje u YouTube emisijama kojima se predstavlj­a i tinejdžeri­ma te time prestaje biti samo “učitelj kuhanja” i postaje legitimna slavna osoba.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia