Večernji list - Hrvatska - Ekran

ZAGREBAČKE BLIZANKE OSVAJAJU MODNI SVIJET

DEA I MIA MARETIĆ ŽIVE U MILANU I SVE PLANOVE PODREDILE SU MANEKENSKI­M ANGAŽMANIM­A KOJIH JE SVE VIŠE

-

One nisu samo sestre blizanke, nego i najbolje prijatelji­ce čija se pozitivna energija osjeti čim ih ugledate. Dea i Mia Maretić, dvadesetog­odišnje blizanke, odlučile su pričekati sa studiranje­m kako bi se posvetile onome što već godinama rade - modelingu. Podršku u tome daju im roditelji, Snježana i Goran Maretić. Zbog njih su se upustile i u kreativan obiteljski posao izrade nakita od žice za njihov brend StrAngels.

Rano ste započele s manekensko­m karijerom.

Dea: Već kao bebe snimale smo kataloge za dječju odjeću. Mia: Uglavnom su to bile dječje revije u šoping centrima, gdje smo stjecale prva iskustva u manekenstv­u.

O čemu ste maštale kada ste bile male?

Mia: Sjećam se da sam se kao klinka zamišljala na ledu jer sam voljela klizati, pa sam željela biti profesiona­lna klizačica, ali i instruktor­ica klizanja.

Dea: Ja sam se od malih nogu zamišljala u manekensko­m svijetu. I taj osjećaj, kad izađete pred punu dvoranu, a svi pogledi upereni su u kreaciju koju nosite, a samim time i u vas, nešto je posebno. S vremenom se i trema polako smanjuje, a to se na pisti odmah uočava.

Mia je pobijedila na natjecanju The Look of the Year održanom na Siciliji, a Dea je išla na svjetski izbor World Top Model 2015. godine. Koliko se razlikuje modeling vani i u Hrvatskoj?

Dea: Da, osvojene titule mnogo su nam pomogle u karijeri. Morate znati da se jako puno cura želi baviti modelingom i manekenstv­om, a s obzirom na konkurenci­ju nije nimalo lako uzdići se iznad većine.

Mia: Velika modna tržišta podrazumij­evaju i veću konkurenci­ju, kako među dizajnerim­a tako i među modelima, osobito ženskim. U tom smislu i castinzi su zahtjevnij­i. Agencije šalju djevojke na mnogo castinga u inozemstvo, tako da se prolaskom bilo kojeg castinga lagano uzdižete, kako na osobnom planu tako i na ljestvici same agencije koja vas ša

lje. Isto tako, i honorari za revije vani su izdašniji od domaćih.

Tko su vam uzori?

Dea: Meni je već duže vrijeme najdraža Gigi Hadid.

Mia: Divna je Gigi, ali Romee Strijd meni je još posebnija.

Koje su pozitivne, a koje negativne strane modelinga?

Mia: U pozitivne strane svakako bih ubrojila putovanja. Posao modela pruža priliku da doista upoznate svijet, različite kulture, a samim time i sebe, što je bitno za samopouzda­nje.

Dea: Istina, vjerujem da smo u odnosu na druge cure u maloj prednosti. Nema baš puno blizanki u manekenstv­u, a dizajnerim­a je to vrlo interesant­no. Ako ćemo o lošijim stranama, naravno, tu su ponekad preduge probe, beskrajna čekanja na castinge, stalna kontrola kad je riječ o jelovniku. Nema opuštanja.

Biste li voljele ostati u tom poslu?

Mia: Svi znaju da je to posao koji ne možete raditi cijeli život. Tome nas je oduvijek podučavala i naša draga agentica Tihana Harapin Zalepugin, koja je već početkom srednje škole prepoznala naš potencijal, a i danas nam je velika podrška. Vidjet ćemo, ja zasad uživam u tome, a svjesna sam važnosti daljnjeg školovanja i obrazovanj­a.

Dea: Slažemo se obje u tome i namjerno smo u dogovoru s roditeljim­a koji su nam stalna podrška na godinu dana pauzirale s upisom na studij, što nas neće mimoići. Dulje boraveći vani, konkretno u Milanu, gdje nam je i agencija Major models, niste baš u stanju studirati i posvetiti se profesiona­lnom modelingu, tako da ćemo vrlo brzo znati što i kako dalje: posvetiti se nekoliko godina manekenstv­u te svoje iskustvo i znanje adekvatno unovčiti ili se u slučaju ulaska u osrednjost i prosjek vratiti u zemlju te uz studij tu i tamo odraditi koju reviju, ali više kao hobi.

Kako ste se odlučile pridružiti tati u izradi nakita?

Dea: Kada smo s mamom odlučile tatu iznenaditi za njegov 50. rođendan malim katalogom StrAngels, logično je bilo i da baš mi poziramo i nosimo nakit u njemu.

Mia: Tata već dvadesetak godina ima obrt za izradu suvenira, minijatura i nakita. Kao male često bismo dolazile u njegovu radionicu i gledale što i kako radi. Otkako izrađuje anđele, želio nas je naučiti neke jednostavn­e radnje i pokrete u modeliranj­u. I tako, malo pomalo, i mi smo počele tražiti neke nove pokrete, poze, detalje.

Planirate li jednoga dana preuzeti izradu nakita i nastaviti obiteljski posao?

Dea: S obzirom na potražnju i interes, potencijal­a za to svakako ima.

Mia: Istina, a možda bismo mogle izrađivati i nešto svoje. Obožavam izrađivati narukvice kombiniraj­ući tatinu žicu i poludrago kamenje ili kristalne perlice u bojama.

Svađate li se?

Mia: O da! Pa kakve bi mi to sestre bile da se nekad ne zakačimo malo? (smijeh)

Dea: Znate što? Mia vam je nekada toliko tvrdoglava da ju netko mora malo naučiti da ne može sve biti po njenom, a tko će ako ne njezina seka?! Šalu na stranu, jako smo povezane. I sve bismo napravile jedna za drugu. Osim slaganja kreveta.

Dolazite iz obitelji u kojoj imate i glazbenika. Jeste li razmišljal­e da se okušate možda i u tom pravcu?

Dea: Da, tata je dugo svirao bubnjeve, studirao ih u Milanu na muzičkoj akademiji, bio član ITD banda, ali glazbene afinitete ipak ćemo pokazivati jedino pod tušem.

Mia: Da, ili u našoj sobi s karaokama.

DOSAD SU, KAŽU, UPOZNALE CIJELI SVIJET, NO UPOZORAVAJ­U DA MODELING IMA I LOŠE STRANE

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dea kaže da joj je omiljena manekenka Gigi Hadid
Dea kaže da joj je omiljena manekenka Gigi Hadid
 ??  ?? Mia je kao djevojčica željela biti klizačica, a sada razmišlja da sa sestrom jednom preuzme obiteljski biznis izrade nakita
Mia je kao djevojčica željela biti klizačica, a sada razmišlja da sa sestrom jednom preuzme obiteljski biznis izrade nakita

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia