Večernji list - Hrvatska - Ekran

Virtuoz na gitari kojeg morate čuti

MISLILI STE DA STE ČULI SVE VIRTUOZE GITARE? POSLUŠAJTE 15- GODIŠNJEG FRANU ŽIVKOVIĆA

-

Pred osam godina na Starigrad Paklenica Film Festivalu osim dokumentar­nih glazbenih filmova pažnju publike privuklo je dijete s gitarom. Tada star– ili mlad – samo 6 godina, Frano Živković nije nastupao na pozornici festivala, nego je svirao po danu, nakon jedne press-konferenci­je pred začuđenim ljudima koji nisu mogli vjerovati, kao ni ja, nevjerojat­nom talentu. S malom gitarom u rukama Frano se pojavio kao “čudo od djeteta”, pa su ga i Vlatko Stefanovsk­i i okupljeni novinari gledali s oduševljen­jem. Danas, kao petnaestog­odišnjak, objavio je drugi album s vlastitim skladbama “Reason to Smile”, a sve što je napravio u međuvremen­u djeluje nestvarno. Osim gitare, Frano Živković od treće godine svira i klavir i violinu, prvi koncert na zagrebačko­j Muzičkoj akademiji održao je s pet godina, s osam je završio nižu i srednju muzičku školu i kao najmlađa osoba na svijetu odsvirao Vivaldijev T “Koncert u D- duru”. ada je prvi put nastupio kao gost na koncertu Tommyja Emmanuela u Vatroslavu Lisinskom, a poslije će mu redovito biti gost na turnejama po Europi. Prošle godine Emmanuel mu je predao Yellow Mouse gitaru kakvu i sam svira, na gala skupu “Chet Atkins Appreciati­on Society” u Nashvilleu, gdje je Frano svirao i gitaru Scottyja Moorea, legendarno­g Presleyeva gitarista. Frano Živković vrlo je mlad stigao na glavnu pozornicu američkog grada i među najveće “face”, s ljudima koji su taj zvuk “izmislili”. Do danas je nastupio na više od tri stotine koncerata i bio gost prilično poznatih glazbenika; 2Cellos, Al di Meola, Tommy Emmanuel, John Scofield, Kiefer Sutherland, Manfred Mann, Kaki King, Corrado Rustici i Zucchero.

Sve ovo djeluje biografski precizno, ali mora se napisati kako bismo znali što je sve do sada napravio, a dodajmo još i da je s 14 godina završio višu muzičku školu vlastitim “Koncertom za gitaru i orkestar”, izvevši ga s Dubrovački­m simfonijsk­im orkestrom. Sve to očito mu je dalo razlog za osmijeh, tj. drugi album “Reason to Smile”, koji će se dopasti mnogima koji vole filigransk­u svirku akustične gitare. Franine vlastite teme krasi romantičar­ski, melodični, “mekši” ton kakav, primjerice, možete čuti kod Erica Claptona, Pata Methenyja ili njegova prijatelja Tommyja EmmaO nuela kad su u lirskom raspoložen­ju. d deset pjesama najviše mi se dopala sjajna predzadnja “Light”, koju je osim solističke izvedbe na kraju albuma kao dodatak izveo i s tamburaški­m orkestrom, a pamtljiva melodija toliko je dobra da vam se čini kako bi Gibonni komotno mogao dodati tekst i napraviti od nje pravi hit. Za domaću scenu važno je što je ovaj album izmaknut s terena klasike i uključen u struju suvremene instrument­alističke glazbe, pa bi Frano uskoro stilski mogao postati gitarist kakav je Ante Gelo, Branko Pif Bogunović ili Edi Matešić, a kakvih nam nasušno nedostaje.

FRANO BI USKORO STILSKI MOGAO POSTATI GITARIST KAKAV JE ANTE GELO, BRANKO PIF BOGUNOVIĆ ILI EDI MATEŠIĆ, A KAKVIH NAM NEDOSTAJE

 ??  ??
 ??  ?? ”Čudo od djeteta” Frano Živković odrasta u zrelog gitarista
”Čudo od djeteta” Frano Živković odrasta u zrelog gitarista
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia