Večernji list - Hrvatska - Ekran

MIŠO KOVAČ UOČI ZAGREBAČKO­G KONCERTA

Legenda hrvatske glazbene scene priprema spektakula­ran koncert u zagrebačko­j Areni

- Razgovaral­a: Sara Smojver Fotografij­e: Promo

Zadnja subota ovog listopada rezerviran­a je za fanove Miše Kovača koji će uglas sa šibenskom legendom zapjevati hitove poput “Ostala si uvijek ista”, “Svi pjevaju, ja ne čujem” i “Ako me ostaviš” u zagrebačko­j Areni nakon tri godine. Mate Mišo Kovač davnih dana postao je sinonim bezvremens­ke glazbene kvalitete ovih prostora, a uoči koncerta „Samo nas nebo rastavit može“otkrio nam je detalje velikog koncerta. – Nema priprema uoči koncerta. Bit će samo jedna proba dva dana prije. Imam orkestar koji sa mnom svira već petnaestak godina. To je moj koncert koji će publika pretvoriti u spektakl, barem je do sada bilo tako – govori nam Mišo i dodaje da će mu se na pozornici pridružiti kći Ivana, Alen Nižetić, Slavonske lole i Nina Badrić. Glazbenik je inače tijekom vojnog roka u Beogradu subotama navečer pjevao zabavljaju­ći ročnike i prijatelje, a kad se vratio u Zagreb pjevao je studentima u studentsko­m centru i kavanama. S pjesmom “I can’t stop loving you” Raya Charlesa na natjecanju talenata u Karlovcu zapazili su ga glazbeni producenti, ali hit kojim se etablirao među priznate izvođače bila je pjesma “Više se nećeš vratiti” koju je potpisao tada mladi skladatelj Đorđe Novković, s kojim je surađivao do kraja njegova života.

Iza njega je bezbroj koncerata i ispunjenih dvorana te stadiona, stotine tisuća prodanih ploča, a sve to prati vjerna vojska obožavatel­ja zbog koje je postao svojevrsni kulturološ­ki fenomen jer ga obožavaju svi, od sedam do 77 godina. Zanimalo nas je kako mu je to pošlo za rukom.

– Pa moja prva ploča izašla je 1964., isto kada i Beatlesima – smije se pa nastavlja: – Prvu ploču prodao sam u 10 tisuća primjeraka, drugu u 30 tisuća, isto 1964. Onda sam pobijedio 1969. na Šlageru sezone u Sarajevu i tu sam ploču prodao u 500 tisuća primjeraka. Mojim današnjim fanovima ljubav prema mojim pjesmama prenijeli su njihovi očevi, majke i djedovi – objašnjava pjevač koji je kao dijete odrastao u istoj ulici u kojoj su živjeli pokojni glazbenici Vice Vukov i Arsen Dedić. Bio je navijač Hajduka i često je iz Šibenika putovao brodom za Split, a poraze svoje momčadi primao je vrlo emotivno. Bavio se nogometom i branio za juniorsku momčad HNK Šibenik, ali nakon što je čuo nastupe šibenskog pjevača Ljube Lučeva, 16-godišnji Mišo odustao je od nogometa i posvetio se glazbi. Završio je srednju industrijs­ku školu, izučio zanat tapetara i 1961. podijelio naslov najboljeg na natjecanju “Prvi glas Šibenika” s Mirkom Vukšićem, a za nagradu je odabrao singl Elvisa Presleya.

Danas je jedno od najsnažnij­ih imena hrvatske glazbe o čijim se koncertima govori desetljeći­ma poslije, pa tako i o onom na Poljudu

ZAUVIJEK ĆU PAMTITI KONCERTE NA POLJUDU I U LISINSKOM, KAD SU MI DVA MOMKA LJUBILA CIPELE – KAŽE MIŠO

1993. – Zauvijek ću pamtiti svoj koncert iz 1993. u Splitu na Poljudu. Bilo je oko 53 tisuće ljudi premda stadion prima 40 tisuća. I koncert koji neću nikada zaboraviti bio je onaj u zagrebačko­m Lisinskom. Imao sam dva koncerta i na kraju koncerta dva momka od 20-ak godina spustili su se na zemlju i ljubili moje cipele. To se nije dogodilo nijednom pjevaču ne u Hrvatskoj, ne u Europi, nego u svijetu – tvrdi nam Šibenčanin koji nikada nije krio domoljublj­e i koliko voli Hrvatsku, a tome u prilog ide priča da je tijekom Hrvatskog proljeća 1971. novac od zarade prodanih ploča uplatio za gradnju autoceste Zagreb – Split. Iste te godine zamalo je poginuo u prometnoj nesreći kod Zadra. Njegov automobil bio je potpuno smrskan, a kako mu je ostao ožiljak iznad gornje usne, Mišo je odlučio pustiti brkove koji će mu kasnije postati zaštitni znak. Njegov lik obožavatel­ji tetoviraju na različite dijelove tijela, a kada smo ga upitali kako gleda na taj trend, iznenađeno je odgovorio da to još nije vidio, osim kod jednog dečka u Dubrovniku. Iako je, tvrdi, svaki koncert za njega poseban, izdvojio je najljepše trenutke koje su mu priuštili obožavatel­ji.

– Osim momaka u Lisinskom, kad sam pjevao u Šibeniku za 950 godina grada, prišao mi je jedan Rumunj iz Londona i rekao je da je, slušajući moje pjesme, naučio hrvatski jezik – prepričava oduševljen­o Šibenčanin koji je ranije ove godine završio u zagrebačko­j plućnoj bolnici, a nama je otkrio kakvo mu je zdravstven­o stanje sada. – Imao sam tešku upalu pluća i sada sam dobro jer su doktori bili super – nasmiješio se i dodao da se o njemu najviše brine supruga. – O meni se najviše brine moja Lidija jer je stalno sa mnom, nas dvoje smo nerazdvojn­i. Ponovno ću naglasiti da imamo jednu dušu Lidija i ja. Ivana ima svoj život, ali čujemo se telefonom i ide sa mnom na koncerte – kazao nam je kralj hrvatske glazbene scene koji nam je usput otkrio kako se njegova dvogodišnj­a unuka Elena priprema za koncert. – Pa mogu vam reći da ona još ne shvaća, ima dvije godine, ali voli mi sjediti u krilu i drago mi je da je Ivana dobila takvo dijete – smije se Mišo kojeg u životu, nažalost, nisu zaobišle osobne tragedije. Njegov sin Edi, pripadnik Škorpiona, specijalne postrojbe Hrvatske vojske, poginuo je u Zagrebu pod sumnjivim okolnostim­a 1992., a kći Ivana upala je u pakao droge nakon što se otac nije mogao pomiriti s gubitkom sina. Njegov brak s tadašnjom suprugom se raspao, a što se točno dogodilo njihovu sinu pjevač nikad nije otkrio do kraja. Unatoč svemu, Šibenčanin je tijekom svoje bogate karijere postao dobitnik mnogobrojn­ih priznanja i nagrada, među kojima je i Porin za životno djelo te za najbolji tematsko-povijesni album te nagrada za najboljeg pjevača svih vremena.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KĆI IVANA Mišina nasljednic­a podarila mu je unučicu Elenu koja obožava sjediti u djedovu krilu SUPRUGA LIDIJA Kad je riječ o njegovoj trećoj supruzi Lidiji, Mišo uvijek govori da se najviše brine o njemu te da imaju jednu dušu
KĆI IVANA Mišina nasljednic­a podarila mu je unučicu Elenu koja obožava sjediti u djedovu krilu SUPRUGA LIDIJA Kad je riječ o njegovoj trećoj supruzi Lidiji, Mišo uvijek govori da se najviše brine o njemu te da imaju jednu dušu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia