Večernji list - Hrvatska - Ekran

Filmski citati koje svi (ne) znamo

KOJI SU TOLIKO POZNATI DA SU UŠLI U SVAKODNEVN­I GOVOR

- Piše: Samir Milla, Fotografij­e: Promo

Gledanje filmova i serija nije samo razbibriga jer zahvaljuju­ći nekim kultnim djelima možemo saznati puno toga zanimljivo­g. A zahvaljuju­ći toj razbibrizi u suvremeni govor ušli su mnogi citati iz domaćih i stranih serija i filmova. Primjerice, koliko bi ljudi ikad čulo za Abesiniju da nije bilo Franje Šafraneka i filma “Tko pjeva zlo ne misli”? Da nije bilo istog filma, bi li danas mnogi Zagrepčani govorili kako idu “k Žnidaršiću”? Bulajićev film “Bitka na Neretvi” prisjećanj­e je na herojsku borbu partizansk­ih jedinica protiv okupatora, no premda se radi o ozbiljnom filmu, danas se jedan citat iz njega često koristi, pretežno u humoristič­ne svrhe. Naime, bombaš Vlado, kojeg glumi Yul Brynner, lud od tifusa baci se u Neretvu uz poklik: “Preko vode to slobode”, a taj citat danas se često koristi u vedrije svrhe.

Možda su najpoznati­ji citati u oni iz filmova srpskog redatelja Slobodana Šijana. “Ko to tamo peva”, “Maratonci trče počasni krug” i “Balkanski špijun” vjerojatno su najcitiran­iji filmovi u proteklih 40 godina. Uostalom, zapitajte se i sami koliko ste puta u bilo kojoj prigodi rekli “i tata bi’ sine”, ili ste vozaču autobusa dobacili “vozi, Miško”, ili možda kad vas netko iznervira, “Laki je malo nervozan”? Priznajte i da ste, kad god biste vidjeli da se dogodila nesreća u lovu, pomislili: “U nas u selu kad neko nekoga mrzi samo ga pozove u lov i drm.” Pravi izvor citata su i filmovi Emira Kusturice. I danas svi rado ponavljaju mantru “svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem” iz filma “Sjećaš li se Dolly Bell”, ili se sjete Pavla Vujisića u “Ocu na službenom putu” kako zavapi: “Drugi j***, a ti se Muzafere kupaj.”

A što reći o poznatim domaćim serijama? Pravi izvor citata genijalne su serije “Velo misto”, “Naše malo misto i “Prosjaci i sinovi”. Šjor Miljenko Smoje napisao je neke od danas rado citiranih rečenica, poput “neću politiku u svoju butigu”, koja se i danas koristi na obiteljski­m druženjima kad krenu prijepori o političkim stavovima. Zanimljivo

 ??  ??
 ??  ?? 1. TKO PJEVA ZLO NE MISLI Idem prek k Žnidrašiću, imam pričati o Abesiniji
1. TKO PJEVA ZLO NE MISLI Idem prek k Žnidrašiću, imam pričati o Abesiniji
 ??  ?? 10. TAKSIST Are you talking to me?
10. TAKSIST Are you talking to me?
 ??  ?? 11. FOREST GUMP Život je kao kutija čokolade, nikad ne znate što ćete dobiti
11. FOREST GUMP Život je kao kutija čokolade, nikad ne znate što ćete dobiti
 ??  ?? 4. MARATONCI TRČE POČASNI KRUK Laki je malo nervozan!
4. MARATONCI TRČE POČASNI KRUK Laki je malo nervozan!
 ??  ?? 3. TKO TO TAMO PEVA Tata, i ja bi’ ovo radio.
I tata bi sine
3. TKO TO TAMO PEVA Tata, i ja bi’ ovo radio. I tata bi sine
 ??  ?? 5. VELO MISTO Neću politiku u moju butigu!
5. VELO MISTO Neću politiku u moju butigu!
 ??  ?? 2. BITKA NA NERETVI ‘Ajmo, braćo tifusari, preko vode do slobode
2. BITKA NA NERETVI ‘Ajmo, braćo tifusari, preko vode do slobode

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia