Večernji list - Hrvatska - Ekran

BOG DYLAN OČITAO BUKVICU I UPOZORAVA DA PRELAZIMO RUBIKON

-

Bob Dylan unazad dvadesetak godina snimio je neke od najboljih albuma karijere. I to kakve. Nakon suvremenih remek- djela poput “Oh Mercy” (1989.) ili “Time Out of Mind” (1997.), u posljednjo­j fazi karijere potmulog rhythm and bluesa i swinga objavio je sjajne albume poput “Modern Times” ili “Love and Theft”.

Osam godina nakon zadnjeg albuma s vlastitim pjesmama u petak 19. lipnja dolazi “Rough and Rawdy Ways” (Sony/Columbia/Menart), najavljen s tri singla u doba koronaviru­sa, od kojih je “Murder Most Foul” sa 17 minuta trajanja završio na prvom mjestu liste singlova američkog Billboarda. Sve tri pjesme nalaze se među deset bravura kojima Dylan u 70 minuta briše razlike među vremenima i stilovima, a sa svojom smjesom oporog glasa i iskustva svjedoka i protagonis­ta koje “curi” pjesmama punim tekstualni­h referenci, aktualan je kao vaše jutrošnje vijesti. Do te mjere da Dylan sa 79 godina zna povijest i tumači je poput starih bluesmana s delte, stvarajući jedinstven­u glazbu kakvu mu omogućuje jedinstven­a pozicija koju posjeduje. Album “Rough and Rowdy Ways” introspekt­ivna je kolekcija razoružava­jućih balada u kojima poput grčkih filozofa stvara uzorak, predložak za inventuru moralnog pada, ljubavnog jada, biblijskih motiva i društvene kronike, popkulturn­ih referenci i dinamike današnjeg prelaska Rubikona. Paradoksal­no, današnji Dylan još je potmuliji, opasniji i izravniji, čak i zanimljivi­ji novoj, mlađoj publici nego starim fanovima “starog” Dylana. No, današnji, zaista stari Dylan nekoliko je puta prelazio Rubikone, o čemu i pjeva na albumu, pa sve skupa djeluje kao da Bog Dylan poput starog proroka u deset pjesama objašnjava nepromjenj­ivi svijet, nakon što je sam stvarao svijet rocka, kulture i politike posljednji­h šezdeset godina. Na novom albumu vratio se melodijama, elegičnim poemama koje graciozno slijede dugometraž­ne tekstove i predivne, jednostavn­e melodije uz minimalnu instrument­alizaciju nekoliko gitara, klavira, harmonike, violončela ili mandoline. Potmula “Goodbye Jimmy Reed” zarolani je komad stomp-bluesa, jedini izuzetak uz “False Prophet” i “Crossing the Rubicon”, koji crnu glazbu promatra poput kotrljajuć­e stijene koja se danas u drugom obliku valja Amerikom razjedinje­nom Trumpom, ubojstvima i prosvjedim­a.

U razoružara­vajućoj “Mother of Muses” kao da moli “majku nadahnuća” da ne poklekne i u nizu slika spominje generala Pattona i Martina Luthera Kinga, “heroje koji su stajali sami da bi svijet bio slobodan”, priče koje “treba ponavljati cijeli dan”, i naznačuje situaciju zaborava u današnjem svijetu. Mogli bismo i mi nešto naučiti. Kad kaže “već sam nadživio svoj život prilično”, Dylan kao da je novim albumom na raskršću na kojem predaje dušu, ali ne vragu, nego publici, s priručniko­m samopomoći koji nikako da pomogne. Završna“Murder Most Foul” sa svojih 17 minuta najdulja je u njegovoj karijeri, počinje stihovima “dark day in Dallas, November ‘63” i Kennedyjem, “ubijenim kao psom usred dana”, a slična situacija mržnje i ubojstava dočekala je i izlazak novog albuma. Budući da je od početka šezdesetih pjevao o ovakvim stvarima i postao glavni populariza­tor potresne pjesme, vječno u opoziciji, pa se i kasnije konkretno u pjesmama bavio slučajevim­a Georgea Jacksona ili boksača “Hurricane” Cartera, logično je da to radi i danas i da mu se smrt Georgea Floyda “zgadila preko svake mjere”, kako je rekao u jedinom intervjuu New York Timesu. Samo je paradoks da to još uvijek radi uvjerljivi­je od drugih, kao svjedok koji se šezdeset godina kreće po nepromjenj­ivom svijetu. Upravo je u tome sva gorčina Dylanove pozicije, čovjeka koji danas pomalo ravnodušni­m glasom nabraja sve užase kao da su nešto sasvim uobičajeno. Što je najgore, i jesu.

 ??  ?? DYLANOVO ISKUSTVO SVJEDOKA I PROTAGONIS­TA “CURI” PJESMAMA PUNIM TEKSTUALNI­H REFERENCI I AKTUALAN JE KAO VAŠE JUTROŠNJE VIJESTI
DYLANOVO ISKUSTVO SVJEDOKA I PROTAGONIS­TA “CURI” PJESMAMA PUNIM TEKSTUALNI­H REFERENCI I AKTUALAN JE KAO VAŠE JUTROŠNJE VIJESTI
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia