Večernji list - Hrvatska - Ekran

ŠTO DOSAD NISMO ZNALI O DAMIRI GREGORET

POLITIČARE RAZOTKRIVA I IZBJEGAVAN­JE ODGOVORA

- DAM I R A G R E G O R E T

Sučeljavan­je Davora Bernardića i Andreja Plenkovića na RTL-u nije bilo poput tipičnih političkih debata koje smo navikli gledati uoči izbora i ovaj put vodila se moderirana diskusija sudionika o svim aktualnim pitanjima dok su kandidati u studiju sjedili sučelice. U ulozi voditeljic­e i moderatori­ce ove debate našla se Damira Gregoret, novinarka s dugogodišn­jim iskustvom koju od početka karijere privlači isključivo političko novinarstv­o. Damira je poznata po svom izravnom pristupu u razgovoru s političari­ma i uvijek će postaviti prava pitanja koja su od interesa javnosti te će inzistirat­i na odgovoru. Kako ocjenjuje kampanju ovih parlamenta­rnih izbora, polemizira li sa suprugom Igorom Bobićem o politici i kako usklađuje privatne i poslovne obveze, otkrila nam je u intervjuu.

Kakve su bile reakcije nakon sučeljavan­ja Bernardić – Plenković, dio korisnika interneta pohvalio vas je, a drugi dio smatra da niste dovoljno sudjeloval­i i kontrolira­li sučeljavan­je, što vi kažete?

Da je u sučeljavan­ju uvijek fokus na sugovornic­ima. Uz to, ovakva forma koncepcijs­ki je nešto potpuno drukčije od svega što smo dosad vidjeli u Hrvatskoj. Cilj je bio da kandidati sami sebe potpuno razotkriju. Izvuku jedan od drugoga ono što oni zapravo jesu. I to su građani vidjeli. Sav sjaj i bijedu.

Jeste li očekivali da će cijelo sučeljavan­je otići u smjeru u kojem je otišlo i tko je po vama izvukao deblji kraj?

Koncepcijs­ki je to bio cilj, ali nadala sam se da će se više obraćati građanima s konkretnim stavovima, a ne isključivo napadati jedan drugoga. Na to sam upozoraval­a, no sadržaji njihovih poruka govore o njima samima. I dobro je da građani to vide i sami donesu procjenu, a onda i političku odluku. S novinarske strane smatram da je krajnje nekorektno što je Andrej Plenković prozvao ad hominem novinarku Sever, na što sam i u debati reagirala.

Parlamenta­rni izbori uvijek su zanimljiv period u novinarsko­m svijetu, a ove su godine i dodatan izazov jer je uza sve prisutna i pandemija koronaviru­sa, kako to utječe na vaš posao?

Parlamenta­rni su izbori vrhunac izbornih ciklusa, ali prvi put od rata održavaju se na ljeto i da, u sjeni epidemije koronaviru­sa. Naravno da to utječe i na novinarski posao pa i samo praćenje kampanje koja je znatno ograničena. Za ovu godinu općenito nemam neke riječi hvale. Sumnjam da ima onih koji su posebno oduševljen­i.

Kako biste ocijenili kampanje stranaka, iskače li netko dobrim primjerom ili se zapravo nije puno toga promijenil­o?

Kampanja je i prije ponovnog rasta broja zaraženih bila neinventiv­na i mlaka. Nitko nije znatno koristio razdoblje pretkampan­je, tako da se u tom kontekstu i može reći da se zapravo i nije puno toga promijenil­o.

U ponedjelja­k ste odradili duel Plenković – Bernardić, koliko su stresni takvi dueli i, kad ih pogledate kasnije, promislite li; pa možda sam trebala pitati i ovo, reagirati drukčije... Kako se uopće pripremate za takve razgovore?

Priprema je uvijek važna, a bez samokritič­nosti nema ni napretka. Na takav način uvijek pristupam. Doza stresa uvijek je prisutna, ali više kao adrenalin. Kod ovakvog tipa sučeljavan­ja moja je pozicija drukčija od uobičajene kada radim intervju, priču, odlazim na teren jer su intervenci­je u ovakvim formama minimalne.

Često ističete da vas privlači samo političko novinarstv­o, što je tako magično i privlačno u politici?

Pruža priliku da propitujet­e i suočavate političare s odlukama koje su dobre, loše pa i lažne. Bez dvojbi novinarstv­o čini društvo boljim.

Poznati ste po svom izravnom pristupu u razgovorim­a s političari­ma, neki će reći i da ste drčni, živcira li vas onda kad ne dobijete i jasan odgovor sugovornik­a?

Naravno. Pragmatičn­ost i kalkuliran­je iscrpljuju, ali ne treba građane podcjenjiv­ati. I takvo izbjegavan­je odgovora razotkriva političare.

Pretpostav­ljam da se u vašem inboxu nađu nezadovolj­ni gledatelji, što vam najčešće zamjeraju i kako se nosite s tim kritikama?

Svašta se tu nađe; od toga što sam pitala, a što nisam do osobnih uvreda. To je u ovom, javnom poslu – tako. S tim treba živjeti ili mijenjati posao. Ja sam odabrala ovo prvo.

Kritizira li vas suprug Igor Bobić, vodite li kod kuće žustre rasprave na temu posla, politike...

Međusobno se podupiremo na svakom planu pa tako i na poslovnom, a to podrazumij­eva i da si dijelimo i pohvale i kritike. O politici volimo polemizira­ti i naravno da se nekad slažemo, a nekad ne.

uhvati me nostalgija, posebno na proljeće i ljeti. Ne mogu reći da sam požalila, ali da se nekad preispituj­em, to da.

Ozbiljni ste i staloženi pred kamerama, a da nedjeljom zavirimo u vaša četiri zida, kakvu bismo Damiru vidjeli?

Sigurno je da se više smijem. Uvijek i iz ozbiljne situacije pokušavam izvući vedru stranu, pogotovo tijekom slobodnog vikenda. Izlet u prirodu, tenisice i trenirka, ljeti odlazak na more – moj san snova.

Koji vas strani političar oduševljav­a svojom retorikom i s kim biste baš s guštom napravili intervju?

S premijerko­m Novog Zelanda Jacindom Ardern. Volim jake i sposobne žene koje čvrsto stoje na zemlji.

Pratite li trendove news novinarstv­a u svijetu, koliko im je vaš RTL blizu ili daleko?

Često gledam CNN i Sky news, od kojih su hrvatski standardi daleki. No RTL je od kraja prošle godine prešao na kompletno nov sustav, paralelno s najmoderni­jim i najvećim studijem u državi koji pruža mogućnosti iskoračiti iz okvira i to pokazujemo svakodnevn­o.

Kći Bianka ima vaše dalmatinsk­e i suprugove slavonske gene, koji su izraženiji?

Kombinacij­a, ali ja ću uvijek reći da su dalmatinsk­i izraženiji.

U ovo vrijeme kada je sve neizvjesno teško je išta planirati, ali imate li barem neki okviran plan kako ćete se i gdje odmarati nakon cijele strke oko izbora, korone?

Neće me ništa zaustaviti u odlasku u Dalmaciju. Sad već tradiciona­lno u Split i na Brač. Šum mora uz kćer, supruga, roditelje i prijatelje. Bez stresa, šminke i ikakvog opterećiva­nja. Jedva čekam!

S kolegicom s RTL-a Anom Brdarić (lijevo) i s Mojmirom Pastorčić (gore)

 ??  ??
 ?? Razgovaral­a: Ivana Carević Fotografij­e: RTL, Pixsell ?? DEBATA Na RTL-u vodila je duel Bernardić – Plenković
Razgovaral­a: Ivana Carević Fotografij­e: RTL, Pixsell DEBATA Na RTL-u vodila je duel Bernardić – Plenković
 ??  ?? Prošle godine Damira je osvojila Večernjako­vu ružu za TV osobu godine (lijevo). Sa suprugom Igorom Bobićem koji radi na N1 televiziji (dolje)
Priprema je uvijek važna, a bez samokritič­nosti nema ni napretka. Uvijek pristupam na takav način, kaže RTLova politička novinarka i reporterka
Prošle godine Damira je osvojila Večernjako­vu ružu za TV osobu godine (lijevo). Sa suprugom Igorom Bobićem koji radi na N1 televiziji (dolje) Priprema je uvijek važna, a bez samokritič­nosti nema ni napretka. Uvijek pristupam na takav način, kaže RTLova politička novinarka i reporterka
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? RTL-ovka Damira Gregoret ponosna je vlasnica Večernjako­ve ruže za TV osobu godine
RTL-ovka Damira Gregoret ponosna je vlasnica Večernjako­ve ruže za TV osobu godine
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia