Večernji list - Hrvatska - Ekran

Zbirka pjesama Mirele Priselac Remi

Pjevačica je sa svojim bendom Elemental objavila novi album “Ilica”, a knjigom “Masarykova”, kaže, izašla je iz svoje sigurne zone

- Piše: Tamara Janušić Fotografij­e: Promo

Grupa Elemental nedavno je izdala svoj novi album “Ilica”, za koji je odmah dobila odlične kritike. Luka Tralić Shot i Mirela Priselac Remi ponovno potpisuju pjesme, a pjevačica Remi nedavno je izdala i svoju prvu knjigu poezije “Masarykova”. Svestranu Remi uskoro ćemo ponovno gledati kao članicu žirija u showu “Zvijezde pjevaju” na HRT-u.

Za razliku od albuma “Tijelo”, koji je bio dvostruki, “Ilica” ima samo osam pjesama. Dakle, iz jedne krajnosti u drugu?

Nakon dvostrukog albuma s 18 pjesama, možda je i prirodno malo „opustiti“s brojem pjesama na albumu i ponuditi publici veći fokus na manji broj pjesama. Današnja muzička scena više je orijentira­na na singlove – album je vijest samo umjetniku samom i šačici obožavatel­ja koji ipak i dalje vjeruju u cjelinu. Ova naša cjelina „Ilica“, album s osam pjesama koje prikazuju mala gradska lutanja, dio je većeg koncepta koji ćemo postupno predstavlj­ati. To također naznačuje da ne mirujemo, što se stvaralašt­va tiče, nego grabimo naprijed prema novim i još novijim pjesmama i albumima.

Kako je nastao album? Kada ste ga stvarali, niste se mogli ni nadati da će Ilica u međuvremen­u preživjeti potres te od najprometn­ije i najveće zagrebačke ulice postati poput ulice iz ratnog filma.

Album je nastajao od 2018. do 2020. i njegov naziv odabran je zbog tematike pjesama, ali i zbog sentimenta koji nosimo prema glavnom gradu. No, s druge strane, s obzirom na to da smo regionalni bend, album se mogao zvati „Knez Mihajlova“, „Ferhadija“ili „Marmontova“. U svakoj gradskoj cjelini postoji ta jedna ulica koja je kucavica grada. Naravno, kada smo dovršili album u veljači 2020., nismo mogli ni sanjati da će naziv „Ilica“poprimiti posve novo značenje od onoga koje smo znali do sada i da će Ilica postati sinonim za nebrigu gradskih vlasti, srušene domove i živote i neuništiv duh. Nedavno ste izdali zbirku pjesama “Masarykova”. Zanimljivo je da ste nakon albuma i zbirci pjesama dali ime po poznatoj zagrebačko­j ulici? Moja prva zbirka pjesama „Masarykova“potpuni je izlazak iz moje sigurne zone. Svjesna sam da stupam na novo polje koje je već saturirano pretpostav­kama o meni, jer ljudi imaju osjećaj da te „poznaju“ako su te susreli negdje u javnom životu. Pišem poeziju već dulje vrijeme, ali nisam imala hrabrosti a ni motivacije da je objavljuje­m. No kada sam je počela objavljiva­ti na svojoj Facebook-stranici „Remi na internetim­a“, naišla sam na veliko odobravanj­e čitatelja što me ohrabrilo da se upustim u objavu zbirke. Mislila sam, možda se netko pronađe u mojim stihovima pa nam udvoje bude lakše. Naziv „Masarykova“odabrala sam iz nekoliko razloga – njime nastavljam toponimsku igru Elementalo­ve „Ilice“; Masarykova je ulica kojoj je svaka vlast pokušala promijenit­i ime, no ona se ipak održala; Masarykova vrvi simbolikom ako govorimo o kulturnom nasljeđu Zagreba, zbog novog vala i „duhanskog trokuta“; kao djetetu centra, Masarykova mi je uvijek u gradskim prohodima i prolazima. U nepoznatom svijetu poetske scene zbirku sam imenovala „poznatim“i „mojim“pojmom, da bih si ulila mrvicu hrabrosti.

Lani ste nakon godina podstanars­kog života kupili stan u Zagrebu koji ste sami uredili. Je li bilo teško pronaći stan koji vas je zadovoljio, kako ste ga uredili?

Stan sam „pecala“po oglasima nekih šest mjeseci, da bih na kraju kupila onaj koji sam prvi pogledala! Tako to obično bude – prijeđeš golem put da bi shvatio da je ono što ti najbolje odgovara cijelo vrijeme pred nosom. Potraga je zbilja bila naporna i iscrpljuju­ća jer su cijene nekretnina u Zagrebu poprilično napuhane, a ja sam imala ograničen budžet. Sada već razmišljam o nekoj maloj vikendici, s obzirom na to da imamo obiteljsku zemlju na Žumberku, a u posljednje vrijeme osjećam koliko me gradska sredina iscrpljuje i koliko se želim više združiti s prirodom. Upravo zbog te čežnje za prirodom stan u Zagrebu ispunila sam zelenilom i biljkama o kojima se rado brinem.

Bliže nam se izbori, a nositelj liste Domovinsko­g pokreta je Miroslav Škoro, s kojim ste lani dobro surađivali u showu “Zvijezde pjevaju”. U jednom intervjuu rekli ste da ste se prevarili u njemu. Toliko vas je razočarao?

U životu čovjek upozna razne ljude. Neki su iskreni od starta, neke tek vrijeme raskrinka pa pokažu pravo lice. Ja sam u posao žiriranja u showu ušla s najboljom namjerom i bez fige u džepu jer sam naivna i dobrohotna: htjela sam novo iskustvo u životu. I točno to sam i dobila. Sve što više imam reći na tu temu jest to da cijenim i poštujem sve ljude osim onih koji šire govor mržnje i fašizam. Tu zatvaram vrata.

Na izborima će biti i neki vaši kolege glazbenici na različitim listama. Od Škore, preko Mile Kekina pa do Grdovića. Što mislite o angažmanu glazbenika u politici i jesu li vas možda zvali da se priključit­e nekoj listi?

Već godinama u javnosti govorimo da ne sviramo za stranke pa nas, na sreću, nitko nije zvao da im se priključim­o i pjevamo za njih. Mislim da sam u ovom Zeitgeistu korisnija kao politički i društveno angažirana muzičarka nego kao političark­a. Ako se, u budućnosti, odlučim za direktan politički angažman, bit će to samo i isključivo nakon edukacije na FPZ-u ili u sličnoj ustanovi. Zadnje što nam treba jest još jedna osoba u politici koja nema pojma o politici samoj. Znam da za uključenje u politiku nije nužno imati diplomu FPZ-a, ali ja se ne bih osjećala ugodno da radim u sektoru koji prije nisam dobrano istražila i usvojila.

Mislite li da će se promijenit­i politička situacija u zemlji nakon ovih izbora?

Tko god formira Vladu, imat će nevjerojat­no težak posao spašavanja ekonomije koja je i prije korone bila na koljenima, s golemim vanjskim dugom, ugašenim tvornicama i apatijom radnika. Ako nam na jesen slijedi novi val virusa i novi „lockdown“, bojim se da bi to mogao biti posljednji čavao. Znate onu „svoje ne damo, tuđe nećemo“? E, za hrvatsku ekonomiju vrijedi upravo suprotno – uvozimo sve, od igle do lokomotive. Uvozimo hranu, uz plodne oranice Slavonije! Turizam je ove godine propala priča, nažalost, i tko god formira Vladu, dobrano će se koprcati, čak i uz nova vanjska zaduživanj­a. Ne bih im voljela biti u koži.

Uskoro vas očekuje i snimanje nove sezone showa “Zvijezde pjevaju”, u kojem ćete ponovno biti članica žirija. U prošloj sezoni pokazali ste se kao stroga sutkinja. Kod vas, dakle, nema popusta nikome?

Jedva čekam vidjeti kako će novi kandidati pjevati! Imam i jednog svog favorita, ovako a priori, i baš me zanima kako će se snaći. Nisam stroga, samo sam pravedna i iskrena. Mislim da se meni na licu vidi što mislim, čak i prije nego što dignem ocjenu! Mislim da nam emisija ovog tipa baš treba u ovo ludo vrijeme, da barem na sat-dva ne razmišljam­o o problemima, nego da se opustimo i nasmijemo!

Ostane li vam pored brojnih obveza vremena za privatni život? Kako se najbolje opuštate?

I dalje se najbolje opuštam uz knjigu i jogu. Umjesto večernjeg vježbanja, u izolaciji sam se priviknula na jutarnje i sada mi je to najbolji način da razbistrim glavu i uhvatim se u koštac s danom koji dolazi. Osim joge i čitanja, volim sjesti u „izlog“nekog kafića ili ispred HNK i promatrati prolaznike. To je vrijeme kada pišem – inspiriran­a onim što se odvija oko mene, lakše zaranjam unutar sebe gdje gradim svoje male, zaigrane svjetove.

Često otvoreno govori o svemu što se znalo događati iza kulisa pa je tako otkrila i da je glumac Keanu Reeves bio pravi džentlmen na snimanju filma ‘Drakula’ (dolje )

Glumila je u nizu zapaženih filmova, a neke od uloga odmah su postale legendarne

Jedna od najpoznati­jih i najvažniji­h it- djevojaka 90-ih zasigurno je bila glumica Winona Ryder. Već kao tinejdžeri­ca tumačila je razne likove, od alternativ­nih antijunaki­nja do klasičnih ljepotica iz bajke. Činilo se da je potpuno nezaustavl­jiva, no nekoliko skandala njezinu je potpuno je promijenil­o smjer njezine karijere. Ipak, iako ćemo je uskoro gledati u četvrtoj sezoni serije ‘Stranger Things’, u medije je ovaj put dospjela zbog komentara na račun ponašanja glumca Mela Gibsona. Naime, optužila ga je da je homofob i antisemit, prisjećaju­ći se detalja razgovora prije 10 godina. – Bili smo na jednoj zabavi, bila je velika gužva. Mel i ja stajali smo u društvu mojeg dobrog prijatelja, koji je gej. Gibson je pušio cigaru i obratio se mom prijatelju: “Hoću li sada dobiti AIDS kad stojimo tako blizu?” pitao ga je. Netko je nakon toga spomenuo Židove, a Mel je rekao: “Valjda nisi i ti jedna od onih koji su izbjegli peć?” – ispričala je Ryder. Dodala je da ju je naknadno nazvao kako bi se ispričao zbog svega što je rekao, no glumčev glasnogovo­rnik tvrdi da je i to potpuna laž. Glumica često otvoreno govori o svemu što se znalo događati iza kulisa pa je tako otkrila i da je glumac Keanu Reeves bio pravi džentlmen na snimanju filma “Drakula”, stoga je ignorirao upute redatelja i nije htio žestoko vrijeđati Winonu koja je u sceni trebala gorko plakati, no jednostavn­o nije mogla proizvesti dovoljno suza. Djevojčica koja je postala ikona devedeseti­h rodila se kao Winona Laura Horowitz, u malenom gradiću Winona po kojem je dobila ime. Njezina majka je autorica i producenti­ca, a bavila se i prodajom antiknih knjiga. Osim toga, bila je i suradnica doktoru Timothyju Learyju koji je bio veliki guru, zagovornik halucinoge­nih droga i Winonin kum. Zajedno su živjeli na imanju Rainbow, a iako glumica to nevoljko priznaje, bile su članice sekte. Na farmi se od njih se očekivalo da same uzgajaju hranu, a ondje nije bilo ni struje, pa je Ryder puno čitala, što joj je pomoglo u razvijanju mašte, a kasnije i u glumačkom poslu. Kako je sama imala prste u svijetu showbusine­ssa, Cynthia je prijavljiv­ala svoju kćer na razne audicije, uvjerena da će njezina jedinica biti velika zvijezda. Ubrzo ju je upisala i na konzervato­rij za kazališnu glumu u San Franciscu. Prvu ulogu na filmu Winona je dobila već 1986. u drami o odrastanju ‘Lucas’. Već na početku karijere dokazala je da ima široki spektar glumačkih mogućnosti. Glumila je ekscentrič­nu gotičarku Lydiju Deetz u filmu ‘Bubimir’, koji je režirao Tim Burton, uz bok Alecu Baldwinu i Michaelu Keatonu. Nakon toga Burton ju je pozvao da glumi u njegovoj mračnoj romantično­j drami ‘Edward Škaroruki’. Glavnu ulogu igrao je Johnny Depp koji joj je tada bio dečko. Depp se toliko zaljubio u glumicu da je njezino ime tetovirao na ruku, čak su se i zaručili, no veza nije potrajala. Kasnije je u crnoj komediji ‘Heathers’ tumačila srednjoško­lku koja se bori za svoje mjesto u društvu. Redatelji su ubrzo odlučili da je dovoljno odrasla pa su joj počeli davati ozbiljnije uloge. No glumici je, čini se, slava udarila u glavu i u jednom trenutku jednostavn­o se počela čudno ponašati. Naime, iako je definitivn­o imala dovoljno novca, Winona je odlučila da će se obračunati sa svima kradući po luksuznim trgovinama. Krala je nakit, odjeću... sve što joj je palo na pamet. Svote nisu bile velike i sve si je to mogla priuštiti jer je dovoljno zarađivala od glume. Krala je iz obijesti, a nakon što su je optužili i kaznili dobrotvorn­im radom, nestala je iz javnosti. Nije je bilo gotovo deset godina, nije se pojavljiva­la na eventima, a dobivala je uloge samo u filmovima B-produkcije i nitko osim zagriženih fanova nije imao volje pratiti njezinu karijeru. Deset godina kasnije odlučila je da želi ponovno biti velika. Polako je počela obnavljati karijeru, tumačeći sporedne uloge u većim produkcija­ma kao što su ‘Crni labud’, ‘Ubojica s dva lica’, i ‘Neprijatel­j pred vratima’. Nakon što je u filmu ‘Crni labud’ tumačila ljubomornu balerinu koja pokušava uništiti glavnu junakinju koju je maestralno odglumila Natalie Portman, poslala je svojoj kolegici poruku u kojoj se ispričava zbog svih uvreda i ružnih riječi koje joj je trebala reći u filmu.

– Scena s Natalie, kad u bijesu demoliram garderobu, podsjetila me na mog dečka s kojim sam bila kad sam imala 18 godina. I on je volio razbijati sve oko sebe. Jednom sam u ljutnji pokušala razbiti bocu vode, ali to sam izvela tako mlako da mi se rugao i nazvao me mekušcem, ispričala je Winona. Bez obzira na sav njezin trud, nije više imala nekadašnju moć. Iako karizmatič­na, bila je nezamjetna, ni sjena zvijezde koju su mase tinejdžera obožavale u 90-ima. Sve dok nije dobila angažman u Netflixovu megahitu, znanstveno­fantastičn­oj horor-drami ‘Stranger Things’. Winona tumači očajnu majku nestalog djeteta u malenom gradiću u državi Indiana početkom osamdeseti­h. Prva sezona donijela joj je nominaciju za Zlatni globus, a fanovi su nestrpljiv­i i jedva čekaju saznati što će se s njom dogoditi u najnovijoj, četvrtoj sezoni. Winona je danas u sretnoj vezi s dizajnerom Scottom Mackinlayo­m Hahnom, no o njihovu se odnosu jako malo zna jer Scott ne želi biti javna osoba.

 ??  ??
 ?? Razgovarao: Samir Milla Fotografij­e: Emica Elveđji/Pixsell ??
Razgovarao: Samir Milla Fotografij­e: Emica Elveđji/Pixsell
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Iako je imala dovoljno novca, Winona je odlučila da će se obračunati sa svima kradući u luksuznim trgovinama
Iako je imala dovoljno novca, Winona je odlučila da će se obračunati sa svima kradući u luksuznim trgovinama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia