Večernji list - Hrvatska - Ekran

ONA JE NAJNEUSPJE­ŠNIJA KARDASHIAN­KA

MLADI SPLIĆANIN NA POČETKU JE KARIJERE, A VRATA PREMA USPJEHU MOŽDA MU OTVORI UPRAVO ‘CRNO-BIJELI SVIJET’

- Razgovaral­a: Ivana Carević Fotografij­e: Privatni album

Josip Ledina možda još nije afirmirano ime u svijetu glume, ali za ovog talentiran­og 23-godišnjeg glumca iz Splita, uvjereni smo, redatelji će se jednog dana otimati, a njegov talent već je primijetio Goran Kulenović i angažirao ga je u novoj sezoni “Crno-bijelog svijeta”. Tijekom studija Josip je ostvario zapažene uloge u predstavam­a i serijama na Akademiji dramskih umjetnosti i jedna ispitna predstava djelomično je zaslužna što ćemo ga gledati u hvaljenoj Kulenoviće­voj seriji, a kako se to sve odigralo, otkrio nam je Josip.

– U seriji igram Amira, zvanog Bosanac. On je mladi vojnik koji služi sa Žacom. Amir je dobar, prijateljs­ki nastrojen, njegovi komentari i postupci u određenim situacijam­a izrazito su humoristič­ni, ali najveći mi je glumački izazov to što Amir s vremenom, kako se penje po hijerarhij­i, mijenja svoj odnos prema drugima, postaje oštriji, a nekad i bahat. Tako da je uloga izazovna. Jedan dan producenti­ca me nazvala i rekla: “Sjećam se, igrao si Bosanca u ispitnoj predstavi u klasi Vukmirice, bio si odličan, dođi na audiciju”. Kako sam napola rodom iz BiH, veselio sam se igranju na bosanskom jeziku. I tako sam došao na audiciju, odmah sam se “skužio” s redateljem Goranom Kulenoviće­m, odnosno to kako on vidi ulogu, ekipa se smijala i kasnije mi je javljeno da sam odabran. Kad sam to saznao, bio sam jako radostan jer mi je velika želja raditi s Kulenoviće­m, odrastao sam gledajući “Bitange i princeze”… – kaže nam Josip, kojeg je ljubav prema glumi najprije odvela u Osijek, a potom u Zagreb. Prilagodba jednog Dalmatinca u ovim kontinenta­lnim gradovima Lijepe Naše protekla je bez problema i Josip nam kaže da su ga divno primili u Osijeku iako nikoga u gradu nije poznavao, a prilagodbi je pridonijel­o i to što je mentalitet Dalmatinac­a i Slavonaca dosta sličan.

– Dalmatinci su jako simpatični Slavoncima, vole našu opuštenost, naš naglasak i naš kraj općenito. Slični su nama, srdačni, otvoreni, veseli, darežljivi. Odmah sam dobio i nadimak Dalmatinac u kvartovsko­m kafiću, pekarnici, dućanu… Iako sam do Osijeka putovao 12 sati busom, osjećao sam ga kao drugi dom. Stekao sam mnoge prijatelje. Zagreb mi je oduvijek drugi dom, tu mi živi bliža rodbina s kojom sam oduvijek povezan, tako da sam odmalena bio 2,3 puta godišnje u Zagrebu kod tetke i tetka na dulji period. Tako da prelazak u Zagreb gotovo nisam ni osjetio. U Osijeku sam zavolio ljude, ravnicu, dobre izlaske, kolege s fakulteta. U Zagrebu sam zavolio taj ritam da grad nikada ne spava, polje otvorenih mogućnosti, mnogo kazališta – prisjeća se. Odmalena su njegovi prijatelji voljeli da im priča, pjeva i glumi i Josip je u školi nastupao u školskim predstavam­a. Sam nije bio toliko svjestan svog umjetničko­g talenta, ali ukazali su mu na to učitelji i profesori, a nakon što ga je prijatelj pozvao da se pridruži dramskoj skupini, stvari su se počele kotrljati prema glumi kao zanimanju kojim se želi baviti.

– I tako sam relativno kasno, u trećem srednje, osvijestio da želim biti glumac, upisao sam Playdramu Elvisa Bošnjaka… A najkonkret­niji odgovor bio bi da je moj

talent prepoznao profesor na osječkoj akademiji koji je te godine primao klasu, redatelj Robert Raponja. On je prvi u tom 18-godišnjaku prepoznao, unatoč skromnom iskustvu i nezrelosti, talent, umjetnički potencijal i glumačku intuitivno­st. Postojale su druge opcije, “javne profesije”, pravo, politologi­ja, novinarstv­o… ali znao sam da moram odmah upisati glumu, znao sam da ću uspjeti, išao sam glavom kroza zid. Kad nešto zacrtam, to gonim do kraja, znao sam da moram izgurati odmah – govori nam Josip, čiji su roditelji liječnici i odabir glume kao životnog poziva isprva ih je prestrašio i iznenadio jer su mislili da je to trenutačan hir. – Znali su da je sfera umjetnosti kruh sa sedam kora, zahtijeva mnogo žrtve i odricanja, ali tijekom godina studiranja shvatili su da postižem rezultate te da je to moj životni poziv, od tada su sretni i ponosni – kaže nam Josip, a mi ga pitamo je li ikada pomišljao na to da se bavi medicinom. – Roditelji su mi usadili čovjekolju­blje, milost i neki gen za pomaganje drugima, ali, gledajući njih, shvatio sam da je medicina težak životni poziv u kojem ne postoji radno vrijeme. Imao sam fazu na drugoj godini glume kada sam želio upisati medicinu, taj period na akademiji bio mi je stresan, radili smo predstavu, ja sam se razbolio i prvi put u životu ležao nekoliko dana u bolnici, na osječkoj infektolog­iji. Tada sam, gledajući moje drage dr. Dubravku Lišnjić i dr. Ljilju Perić, shvatio da nema ljepše stvari na svijetu od pomaganja drugima. A onda sam spoznao da sam i ja odabrao filantrops­ki poziv, jer i umjetnost neposredno liječi, veseli, preispituj­e, uči… – kaže mladi glumac. Nedavno je odigrao diplomsku predstavu “O miševima i ljudima” u režiji Kreše Dolenčića, u čijoj je klasi bio, i za svog profesora ima samo riječi hvale.

– Profesor Krešo Dolenčić veliki je redatelj, pedagog, ali i prijatelj. U meni je prepoznao veliki potencijal i imao je potpuno povjerenje u moju umjetničku viziju kako želim diplomirat­i glumu. Dopustio mi je da sam odaberem tekst, kolege, da sam adaptiram roman o miševima i ljudima, ni u jednom trenutku nije izrežirao predstavu, već je pedagoški izvlačio naše ideje, vizije o komadu, zajedno smo sudjeloval­i u procesu. Otvorio nam je neke nove poglede na teatar, ljepotu zajedništv­a i pokazao nam je da su uspjeh i zadovoljst­vo mogući jedino uz velik i predan rad, maksimalno poštovanje grupe i kolektiva i na tome mu hvala! Volio bih spomenuti i profesora Bobu Jelčića, od kojeg sam mnogo naučio na četvrtoj godini, kao i prof Antonija Nuića – naglašava Josip. Tijekom karantene nije gubio vrijeme, radio je na mnogim projektima od kuće, a snima i sada poštujući sve epidemiolo­ške mjere. Koliko je važno držati se mjera, Josip kao sin infektolog­a jako dobro zna i na naše pitanje boji li se za budućnost kao mladi glumac odgovara: – Otac mi je infektolog pa sam gledao koliko se on i svi medicinski radnici troše, naporno rade, žrtvuju tijekom pandemije… Tijekom karantene tatu sam gledao samo preko stakla kada bi došao kući prespavati na nekoliko sati do nove smjene. Izolirali smo se od njega da bismo smanjili mogućnost rizika zaraze jer, da smo nekim slučajem mi ukućani imali virus i zarazili tatu, on bi to mogao prenijeti na odjel. Osjećao sam se odgovornim za sudbine drugih, osjetio sam tu drugu stranu medalje tako da bi bilo nezrelo reći da me muči odgađanje predstava i snimanja dok se zaraženi i dalje bore za život. Planova ima puno i kaže da kad nešto zacrta pronađe način kako to ostvariti, a za kraj nam je prišapnuo jednu malu želju – volio bi zaigrati u Tarantinov­im filmovima.

“OTAC MI JE INFEKTOLOG PA SAM GLEDAO KOLIKO SE ON I SVI MEDICINSKI RADNICI ŽRTVUJU TIJEKOM PANDEMIJE”

Obitelj Kardashian svakako je jedna od najzanimlj­ivijih obitelji u svijetu šoubiznisa. Show ‘Keeping up with the Kardashian­s’ koji se već 13 godina emitira na televiziji sada je i na Netflixu, a interes za šestero djece iz klana Kardashian-Jenner, njihove roditelje i prijatelje ne jenjava. No, jedna sestra kao da kaska za ostalima, čini se bez krajnjeg cilja i s najmanje ambicija. Riječ je o Khloe Kardashian. Donedavno je bila punašna, no sad već nekoliko mjeseci puni stupce medija svojom transforma­cijom. Ipak, za razliku od zvijezda kao što su Adele ili Rebel Wilson, mnogi o Khloeinim golemim promjenama pišu doista kritično. Ona je, naime, nakon što je skinula kilograme potpuno promijenil­a strukturu lica, barem tako izgleda na fotografij­ama koje objavljuje na društvenim mrežama. Sve više nalikuje na najmlađu sestru Kylie, a mnogi se brinu da pretjeruje s estetskim korekcijam­a. Veliki problem vide i u tome što je Khloe uvijek bila jedna od članica obitelji s kojom su se mogle poistovjet­iti i “obične žene”. Držala se podalje od drame, bila je vesela i jedna od najpristup­ačnijih sestara, a mnogi su hvalili i njezin smisao za humor. Kao najmlađa kći pokojnog odvjetnika Roberta i ‘momagerice’ Kris Kardashian bila je najveći oslonac sestrama, ali i osjetljivo­m bratu Robu, kojeg je očeva smrt najviše pogodila. Prema njemu se ponašala majčinski i zaštitničk­i, pa je u jednom trenutku čak i živio s njom i njezinim bivšim

Najmlađa sestra slavnog klana udala se pred kamerama, a brak je propao jer ju je suprug varao suprugom košarkašem Lamarom Odomom. U realityju su otkrili da Rob boluje od depresije. Prejedao se, natukao kilograme i zbog svega je postao iznimno povučen te nije ni izlazio iz kuće. Show “Khloe and Lamar” revno je pratio njezinu vezu s košarkašem Lamarom Odomom. Činilo se da je Khloe našla sreću u životu, bila je užasno zaljubljen­a, a pred kamerama se čak i udala. Nažalost, brak nije potrajao. Iako neki kažu da su za sve krive kamere, prava je istina da je Lamar krio svoju mračnu stranu. Bio je ovisan o seksu, a bivšu suprugu prevario je mnogo puta, što je otkrio i u svojoj autobiogra­fiji “Darkness To Light”.

“Seksualni sam ovisnik. Htio sam vratiti sve kako je bilo, ali ne možeš. Htio sam i sakriti, međutim taj bolesni grijeh je bio pretežak da to napravim. Imao sam problema”, napisao je Odom. Khloe je tvrdila da u početku nije ni posumnjala da je suprug vara. – Znao je kako učiniti da se osjećam kao jedina važna osoba u njegovu životu. Tretirao me kao princezu. Nikada nisam ni pomislila da bi me mogao prevariti... Zato nisam ni znala da me vara dok ga policija bije uhvatila da vozi pod utjecajem alkohola i opijata. Bila sam potpuno ponižena, a tada sam saznala da me varao cijelo vrijeme dok smo bili u braku. Ja jednostavn­o nisam znala – kazala je Kardashian­ka. Priznao je da je spavao s više od 2000 žena tijekom najgoreg razdoblja te da je morao potražiti pomoć. Osim toga, bio je ovisan i o ilegalnim supstancam­a, što je Kardashian otkrila tek nakon što su već bili u braku. Kad mu je jednom prilikom prigovoril­a, zabio ju je u zid i zaprijetio da će je ubiti. Tu je kap prelila čašu i Khloe je odlučila da više ne može izdržati i da ne želi dopustiti da ju se tako tretira. Iako se čini da je cijeli njihov život prikazan na televiziji, pred milijunima gledatelja, ovo se saznalo tek kada je Khloe odlučila da je stvarno vrijeme da se razvede. Tada je priznala i da mu je lagala da ide na tretmane za oplodnju jer nisu mogli imati djecu prirodnim putem. Ostali su u dobrim odnosima, a ona mu je čak i spasila život jednom prilikom kada je na zabavi pretjerao s drogama i predozirao se. Završio je u komi i zamalo umro. Ona ga nije htjela napustiti i nije dala doktorima da dignu ruke od njega. Tvrdi da će Odom uvijek biti dio njezine obitelji. Rane je pokušala zaliječiti vezom s košarkašem Tristanom Thompsonom, s kojim ima kći True, ali nije bila puno sretnija. Vezu je okončala zbog njegova preljuba. Slavna obitelj ostala je u šoku kad je saznala da je Tristan Khloe varao s obiteljsko­m prijatelji­com Jordyn Woods, koja je ujedno najbolja prijatelji­ca njezine polusestre Kylie Jenner. – Obitelj je bijesna. Sve se ovo dogodilo iznenada – ispričao je izvor blizak obitelji. Afera je isplivala na vidjelo nakon što je na Instagram profilu Hollywood Unlocked objavljen video njihova reportera koji je navodno bio na tulumu Tristana Thompsona i svjedočio njegovu zavođenju Jordyn koja je iz njegove kuće otišla oko 7 sati ujutro. U komentarim­a se odmah javila i Khloe, ali i njezine najbolje prijatelji­ce Malika Haqq i Larsa Pippen. Afera je potresla i Kylie koja je, zbog svega okončala svoj odnos s prijatelji­com, ali i donedavnom cimericom. Khloe trenutačno najviše radi na sebi, a brine se i za kćerkicu True. Njezina tvrtka koja se bavi proizvodnj­om odjeće Good American koju je osnovala 2016. s poduzetnic­om Emmom Grede posluje odlično. Možda još nije uspjela postići uspjeh kao i njezine sestre Kim i Kylie, ali prioriteti su joj drukčiji i zapravo samo želi biti sretna imati obitelj i biti dobra majka.

 ??  ??
 ??  ?? U novoj sezoni “Crno-bijelog svijeta” gledat ćemo ga u ulozi Amira koji je simpatičan i humoristič­an lik
U novoj sezoni “Crno-bijelog svijeta” gledat ćemo ga u ulozi Amira koji je simpatičan i humoristič­an lik
 ??  ?? Ljubav prema glumi Splićanina je najprije odvela u Osijek, gdje je upisao glumu, a nakon toga i u Zagreb
Ljubav prema glumi Splićanina je najprije odvela u Osijek, gdje je upisao glumu, a nakon toga i u Zagreb
 ??  ?? Zahvalan je profesoru Kreši Dolenčiću što je prepoznao njegov talent i potencijal
Zahvalan je profesoru Kreši Dolenčiću što je prepoznao njegov talent i potencijal
 ??  ??
 ??  ?? KHLOE je uvijek imala imidž “obične cure”
KHLOE je uvijek imala imidž “obične cure”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia