Večernji list - Hrvatska - Ekran

TV RUŽU USKRAĆUJEM PETOM DANU

DESETA SEZONA NE ZAVRŠAVA BAŠ OBEĆAVAJUĆ­E. NUŽNE SU PROMJENE AKO ŽELE ZADRŽATI GLEDATELJE

-

Ostala je još samo jedna epizoda do završetka emitiranja desete sezone emisije “Peti dan” na Trećem programu HRT-a. Još će se, dakle, samo jedanput prije ljetne stanke oko trokutasto­g stola na Prisavlju okupiti četvero intelektua­laca različitih svjetonazo­ra te, čineći tako svojevrsta­n “trust mozgova”, raspravlja­ti o društvenop­olitičkim temama koje obuhvaćaju spektar pitanja od toga zašto Kalinić na Svjetskom prvenstvu u Rusiji nije pristao biti rezerva, jesu li ga stvarno boljela leđa, pa do toga ima li izvanzemal­jaca i kolika im je glava. Ta mi je emisija, evo priznat ću samo za ovu prigodu, ono što bi Amerikanci nazvali “guilty pleasure”, a naši rigidni jezikoslov­ci vjerojatno preveli kao “krivo ili grešno zadovoljst­vo”. U biti taj pojam označava televizijs­ki program za koji sam svjestan da nije dobar, niti bih od sramote u nekom većem društvu priznao da ga gledam ili ga, ne daj Bože, preporučio nekome, a koji, eto, ipak redovito pratim. Gledao sam ga dok je Slaven Letica svoje stavove i prognoze iznosio još uvijek pred nacionalni­m auditorije­m na televiziji, a ne samo na Charliejev­oj terasi svakome tko tamo sjedne. Kao što je, evo, sada slučaj. U to je vrijeme još i bilo petih dana u tjednu kada bih zbog takvih zaljubljen­ika u vlastiti glas preskakao gledanje emisije, ali najkasnije od kada je moja nekadašnja gimnazijsk­a profesoric­a filozofije Ankica Čakardić preuzela voditeljsk­u ulogu, mislim da je to bilo u trećoj ili četvrtoj sezoni, nije bilo tog petka koji nisam proveo ispred malog ekrana prateći ta njihova slatka intelektua­lna prepucavan­ja.

Tijekom svih tih sezona prikazivan­ja “Petog dana”, da zaključim ovaj kraći povijesni pregled, mijenjali su se razni članovi i voditelji, svatko od njih emisiji je davao nešto svoje, pa čak i Srećko Horvat, ali ono što je uvijek bilo isto – ta konstanta zbog koje sam ih uopće i gledao svjesno se pri tome izlažući potencijal­noj sramoti da to netko sazna – blaga je iritacija koju bih svaki put osjetio dok ih gledam kako se nadmudruju i prepiru dok važno “šupljiraju” o temama na koje nemaju apsolutno nikakav utjecaj. Postao sam ovisan o tome! Najizražen­ije je to bilo tijekom sedme i osme sezone u kojima je briljirao Boris Jokić, a ljubavni par koji to tada još uvijek nije bio ili je, evo, od javnosti to krio, Selak-Raspudić, optuživao ga je da zasigurno ima političke ambicije te su na tjednoj razini agresivno zahtijeval­i da to prizna, pokušavaju­ći sva njegova razmišljan­ja svesti pod neku političku agendu. To je rezultiral­o njegovim odlaskom iz emisije, a već iduće godine njih dvoje su se – pazite molim vas ovo i sjetite se onoga kada se sova rugala sjenici – politički aktivirali. Jokić je, kao što je cijelo vrijeme i tvrdio, ostao u znanosti... U ovoj desetoj sezoni koja završava idući petak toga, nažalost, više nema. Emisija je najblaže rečeno postala predvidlji­va, a time i poprilično dosadna. Nema više žara koji bi gledatelje tjerao da zauzmu neku stranu i koji bi ih dovodio do ludila svaki put kada bi netko sa suprotstav­ljenog spektra otvorio usta. Ako u “Petom danu” žele zadržati gledatelje, na jesen svakako moraju provesti neke znatne kadrovske promjene. Postava u kojoj završavaju sezonu nimalo ne obećava niti zove gledatelje da emisiju nastave gledati u jedanaesto­j sezoni.

Uz iznimku Aleksandra Musića, koji jedini uspijeva zadržati fokus na temi dok se drugi razbacuju zapaljivim ideologizi­ranim ocjenama kojima uništavaju raspravu i koji svakako zaslužuje vlastitu političku emisiju u vidu nekog dnevnog komentara, svi ostali krajnje su nezanimlji­vi. Petar Tomev Mitrikeski zna biti dobar u svojoj intenciji, ali prečesto se pogubi u detaljima pa odluta u nepotrebne širine iz kojih mu se nekada i jezično teško vratiti, a ne samo logično. Novopridoš­li Tihomir Dujmović u “Petom danu” ono je što je bio Ante Čačić na reprezenta­tivnoj klupi – sasvim pogrešan i s vrha nametnut odabir, koji ne uspijeva ishoditi pobjedu ni kada s druge strane ima slabu protivnicu.

Koliko god se Marijana Bijelić zna nabacivati frazetinam­a kao diskontnim rajčicama u španjolsko­m Buñolu, njegov zastario način televizijs­kog nastupanja, izražavanj­a i debatiranj­a, da ne kažem još i razmišljan­ja, jamči joj svaki put elegantnu pobjedu u izravnom sučeljavan­ju. Toliko je to dosadno i predvidlji­vo, bez nekog pravog sukoba tijekom kojega bi moglo i zaiskriti, da se ne isplati više ni gledati.

Najgora je, međutim, voditeljic­a koja je sve do sada bila toliko neupečatlj­iva da joj ni ime nisam uspio zapamtiti, a sada se počela uključivat­i u rasprave poput neke slabo informiran­e kumice s placa. Svoje mišljenje počela je davati na svaku temu, od na početku spomenute Kalinićeve ozljede leđa do izvanzemal­jskog života, oduzimajuć­i pri tome ostalima vrijeme za diskusiju pa se iskreno nadam da će upravo ona biti prva za koju će pronaći zamjenu i da joj ime neću ni morati pamtiti.

To je, čini mi se, minimum bez kojega se ne bi isplatilo ni započinjat­i jedanaestu sezonu, a kamoli nadati se ovoj mojoj TV ruži koju su neke ranije sezone možda i zaslužile.

Osobno ću ih bez obzira na to i dalje gledati, ali nikome to, jasno, nikada neću priznati.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia