Večernji list - Hrvatska - Ekran

HIT-SURADNJA ZORICE KONDŽE I “BUĐENJA”

Udružili su snage, a rezultat je jedna odlična “Svađa”

- Napisao: Samir Milla Fotografij­e: Promo

Još od vremena pjesama “Ima jedan svijet” ili “Singing that rock’n’roll” Zorica Kondža mi je mjerilo za vrhunske ženske vokale, kaže Darko Bakić, frontmen Buđenja

HIT DUET JE OBJAVLJEN NA POSLJEDNJE­M STUDIJSKOM ALBUMU BUĐENJA “SAMO TI, SAMO JA”

Buđenje, grupa koja si je odavno osigurala dobar status na glazbenoj sceni, udružila je snage s jednom od najboljih pjevačica, neponovlji­vom Zoricom Kondžom. Rezultat je nova verzija pjesme “Svađa”, objavljene na posljednje­m studijskom albumu Buđenja “Samo ti, samo ja”. – Još od vremena pjesama “Ima jedan svijet” ili “Singing that rock’n’roll” Zorica Kondža mi je mjerilo za vrhunske ženske vokale. Grupa Stijene mi je uvijek bila obvezna lektira i imao sam odavno želju da otpjevam sa Zoricom duet, no čekao sam pravu pjesmu. Znate kako kažu, ne možete ići u goste ako niste ponijeli dobro vino. Zorica je osoba koja ima vrlo izražen stav o glazbi. Dosta toga savjetuje, i stvarno sam prihvatio njezin savjet u nekoliko slučajeva – kazao je Darko Bakić, frontmen grupe Buđenje, koji potpisuje glazbu i tekst ove pjesme. Dodao je i da je izuzetno sretan i zahvalan što je došlo do suradnje u kojoj mu je prije svega bitna vjerodosto­jnost.

– Svađa je tema koju često guramo pod tepih i ne hvalimo se njome na društvenim mrežama, ali je svakako sastavni dio života. Ako smo pjesmom bar nekoga probudili i osvijestil­i o ovoj temi, sretni smo zbog toga – veli Bakić. Pjesma “Svađa” je tako dobila novi tonalitet, ali i country ritam. Posebni gost bio je Tommy Detamore, američki country glazbenik, koji je odsvirao pedal steel gitaru. Režiju spota snimljenog u predivnom cetinskom kraju, točnije u Trilju, te u Kaštelima potpisuje Ante Gusić.

– Ovo je moja prva pjesma nakon nekoliko godina, a Darko je taj koji je povukao prvi potez. Dobivam dosta pjesama od autora koje preslušava­m, i sada sam već u pripremama za novu pjesmu koju će raditi Ante Gelo. Darko i ja sada puno razgovaram­o i sigurno je da ćemo imati još suradnji – kaže Kondža. Moćna poruka ove pjesme bila je i povod da saznamo kakvi su Darko i Zorica kada se svađaju.

– Ako slučajno dođe do svađe sa suprugom, tu uvijek prvi popustim ja. A ako se svađam s vodoinstal­aterom, tada on mora popustiti ako želi da mu budem klijent – kaže Bakić. – Sve što je u maloj dozi je zdravo, no ako se svađa ponavlja, to nije dobro jer svakome treba mir. Mi u Dalmaciji smo temperamen­tni, pa se volimo za svaku glupost posvađati, no brzo nas prođe, nismo zlopamtila. Ja sam dosta popustljiv­a i, kada vidim da nekome ne mogu nešto objasniti, onda stanem – dodala je Kondža koja je ovog ljeta imala najemotivn­iji nastup u životu, kada je pjevala na vjenčanju svog najstarije­g sina Tonija.

– Nastupala sam na puno velikih koncerata i u najvećim dvoranama, no ništa nije bilo poput osjećaja kada sam sinu u crkvi pjevala “Ave Mariju” dok me je suprug Joško pratio na klaviru. Moram priznati da sam se tresla od uzbuđenja. Sretna sam zbog sina, sada samo čekam kada ću postati baka. Nema ljepšeg događaja od stvaranja novog života – kaže nam Kondža.

Grupa Buđenje proteklih mjeseci u svojevrsno­m lockdownu, otkad je počela pandemija koronaviru­sa praktički i ne nastupaju. – Čim je počela pandemija, mi smo raspustili bend, tako da se ne nadamo svirkama. Imali smo dogovorene neke nastupe, no sve smo otkazali. Posvetili smo se snimanju, pišem nove pjesme kako za Buđenje tako i za druge bendove. Kreativa je idealna u samoizolac­iji – kaže Bakić koji je tako imao više vremena za kćeri Luciju i Miu, koje su se čudile kako je tata sad odjednom kući.

– Istina, čudno im je bilo što sam sad uvijek

kući. Pitale su me “ideš li ti na posao, od čega živiš”. Pokušao sam im objasniti da živim od pisanja pjesama, a one su mi rekle da to i nije neki posao. Inače, obje već imaju umjetničku crtu. Starija već godinama pleše u Transform Crew, a mlađa imaju klavir. Imaju sluha više od mene, ali ja bih radije da budu recimo uspješne IT-jevke ili da rade kod Mate Rimca – kaže Bakić, koji se posljednji­h godina počeo nadmetati u pisanju pjesama sa suprugom Tihanom.

– Njezin glas možete čuti na brojnim reklamama, pa se nekad bojim upaliti radio jer imam osjećaj da čujem samo svoju ženu, toliko je prisutna. U posljednje vrijeme piše tekstove za druge izvođače, evo nedavno je radila za Albinu pjesmu koja se zove “Imuna na strah” – rekao je Babić koji za sebe kaže kako bi ga Stožer mogao koristiti za svoju maskotu jer je školski primjer osobe koja se pridržava mjera.

– Pola zato što sam legalist, a pola od straha – sa smiješkom kaže Bakić poručujući kako se svi moramo prilagodit­i ovom trenutku. S njim se složila i Zorica. – Da sam mlađa, vjerojatno bih bila nervoznija, ali kada prođete puno toga u poslu i životu, svjesniji ste. Drukčije gledam na život. Ljudi misle da je demokracij­a neograniče­na i beskonačna, mislim da je to greška. Nekad smo u Jugoslavij­i bili poslušni, a sad mislimo da možemo raditi što nas je volja. Izgleda mi sebično kada neki kažu “što će oni meni govoriti što ću ja raditi sa svojim životom”. Ako tako misle, onda ne misle na druge. Mi svi imamo i roditelje, bake i djedove, i moramo misliti na njih, ali i na medicinske djelatnike kojima je pogotovo teško – zaključila je Kondža.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Glazbenici su otkrili i kakvi su kada se privatno s nekim svađaju te tko prvi popusti
Glazbenici su otkrili i kakvi su kada se privatno s nekim svađaju te tko prvi popusti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia