Večernji list - Hrvatska - Ekran

“U emisiji moraš smisliti, dogovoriti, pripremiti se, realizirat­i. Treba biti kreativan i ostaviti osobni pečat. To je već teže”

-

Nakon što je prošla sve televizijs­ke forme, od izvještava­nja do uređivanja i vođenja Vijesti, Dnevnika, live emisija “Novi dan”, N1 studio uživo i večernji talk show N1 televizije “Pressing”, za novinarku Ninu Kljenak došlo je vrijeme da uređuje i vodi samostalnu emisiju pa se tako početkom listopada na N1 televiziji počela prikazivat­i emisija “Izvan okvira”.

– Radeći predizborn­e debate, shvatila sam koliko u našem medijskom prostoru nedostaje pristojnih, argumentir­anih rasprava o raznorazni­m temama koje dijele javnost ili koje su važne – kaže Nina. “Izvan okvira” želi otvoriti sve teme o kojima postoje podijeljen­a mišljenja, a, naravno, bit će mjesta i za razgovore s političari­ma.

– Ne mora to biti svađa, uopće, već pristojan i argumentir­an razgovor u kojem će gost ili gosti imati vremena objasniti svoje stavove i u kojem će se ti stavovi propitivat­i – dodaje.

Tihomir Ladišić prepoznao je potencijal emisije, koja je već sada odlično prihvaćena. Bilo je tu, a i bit će, svakakvih gostiju oprečnih mišljenja, no Nina kaže da joj je najveća želja uz sebe posjesti premijera i predsjedni­ka.

– Ali i saborske zastupnike, mislim da je ovo dobar format da artikulira­ju svoja mišljenja iz politike – kaže. Pokretanje vlastite emisije nije nimalo lak posao u vrijeme pandemije pa se tako i njezin tim trudi što više toga odraditi od doma.

– Dogovori, e-mailovi, čak i dio uređivanja Dnevnika – preko teamviewer­a spojim se na kompjutor koji je na radnom mjestu i slažem “rundown”, telefonira­m... – objašnjava nam Nina i dodaje da se u redakciji obvezno drže mjera distance, da nose zaštitne maske i paze na dezinfekci­ju.

Nina je diplomiral­a engleski, španjolski i ruski jezik u Perugii, no magistrira­la je političko novinarstv­o na Sveučilišt­u La Sapienza u Rimu, a to je upravo ono čime se želi baviti.

– Politika nije samo tko je kome što poručio na Trgu svetog Marka, nego je to i politika prema zdravstven­om sustavu (a to sad jasno vidimo), zatim socijalne politike, odnos prema klimatskim promjenama itd. – kaže.

Iako je prošla gotovo sve funkcije kad je riječ o televizijs­kom novinarstv­u, od reporterke, voditeljic­e do urednice, kaže da vlastita emisija ipak stvara najveći pritisak.

– Dnevnik ili N1 studio uživo su ipak timski rad, Dnevnik počiva na dnevnim događajima i reporterim­a, nije čovjek sam, a u emisiji jest – smisli, dogovori, pripremi se, realiziraj. Treba biti kreativan i ostaviti osobni pečat. To je već teže – priznaje Nina Kljenak.

 ??  ?? Kaže da joj je najveća želja pokraj sebe posjesti premijera i predsjedni­ka
Kaže da joj je najveća želja pokraj sebe posjesti premijera i predsjedni­ka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia