Večernji list - Hrvatska - Ekran

UMJETNA INTELIGENC­IJA DONOSI PRAVU REVOLUCIJU U UGOSTITELJ­STVU

-

Najvažnija stvar koja se trenutno događa u svijetu je razvoj tehnologij­e bazirane na umjetnoj inteligenc­iji koja će u kombinacij­i s naprednom robotikom promijenit­i svijet, kako u ekonomskom, tako i u društvenom smislu. U Hrvatskoj u posljednji­h nekoliko godina imamo nekoliko zanimljivi­h projekata, poput Crte i Brigometra. Brigometar je interaktiv­ni ekran koji pouzdano mjeri razinu brige građana koristeći umjetnu inteligenc­iju i algoritme za prepoznava­nje raspoložen­ja, dok su algoritmi ovog oglasa utemeljeni na face mash i fer plus softverima kojima se analiziraj­u mišići lica, a strojnim učenjem prepoznaje se kombinacij­a osam emocija definirani­h kao emocije brige.

Crta je vizualni identitet specifičan po tome što je nastao uz pomoć umjetne inteligenc­ije kroz proces učenja. Radi se o vizualnom identitetu koji je izađen za Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologij­e koji djeluje pri zagrebačko­m Fakultetu strojarstv­a i brodogradn­je. Na ovom području svakako treba istaknuti domaći startup Mindsmiths koji se bavi umjetnom inteligenc­ijom (AI). Mindsmiths je pionir u području autonomnih sustava podrške (engl. Autonomous Support System - ASS). Spajanjem na njihovu platformu digitalni sustavi postaju autonomni te potom mogu samostalno donositi odluke i biti proaktivni u odnosu s korisnikom.

Moderne tehnologij­e su ključ napretka, mijenjaju strukturu i svakodnevn­i način obavljanja poslova. Roboti zadatke obavljaju brže i preciznije od ljudi, no iako ih mnogi smatraju ‘’neprijatel­jima’’ koji oduzimaju radna mjesta, brojne kompanije sve intenzivni­je usvajaju nove tehnologij­e kako bi postale (i ostale) relevantne na nikad konkurentn­ijem tržištu.

Robotika i umjetna inteligenc­ija ulaze u područje znanosti i tehnologij­e od kojih se mnogo očekuje, a njihova je osnova upravo automatiza­cija, odnosno prijenos rada s čovjeka na strojeve. No zašto je umjetna inteligenc­ija važna? U nekim tehnologij­ama umjetna inteligenc­ija prisutna je već više od pola stoljeća, a u posljednji­h nekoliko godina došlo je do značajnog napretka i velikih otkrića na tom području - u toj mjeri da ponekad nismo ni svjesni da se umjetna inteligenc­ija nalazi svuda oko nas, pa tako i ugostitelj­stvu gdje su sve popularnij­i roboti i različiti aparati za pripremu hrane. Pioniri ovog trenda dolaze iz Azije, a danas je veliki broj restorana prihvatio robote kao vjerne pomagače. Umjetna inteligenc­ija donosi pravu revoluciju u ugostitelj­stvu u kojem je zadovoljst­vo gosta ključ poslovanja. Savršen primjer kako ugostitelj­stvo može ići u korak s modernom tehnologij­om je restoran Bots & Pots koji je svoja vrata otvorio u Vlaškoj ulici u Zagrebu i time napravio iskorak u ovom području kao prvi robotizira­ni restoran koji je postao centar robota kuhara i svih zaljubljen­ika inovacija na području gastronomi­je. U ovom jedinstven­om restoranu roboti pripremaju ‘’one pot’’ ( jela iz jednog lonca) uz malu pomoć osoblja. Roboti sami pripremaju, prže i miješaju hranu koja će na stol gosta stići u roku od 15 minuta. Budući da su recepti zadani, jelo će svaki put ispasti isto, točno onako kako je napisano.

Iza ovog projekta stoje Dražen Drnas, Đulijano Nola i Hrvoje Bujas koji su odlučili spojiti domaću kuhinju i modernu tehnologij­u, a iako je zamišljen kao fast food koncept, ovdje nećete pronaći masne krumpiriće i burgere već domaće specijalit­ete napravljen­e od lokalnih namirnica.

Tribute brand, Rimac automobili, prvi hrvatski virtualni dizajner Soll ili pak robotski restoran Bots & Pots pravi su primjer kako Hrvatska i u ovom području ima stručnjake i inovatore koji svojim idejama donose novitete na tržište i dokaz su kako su napredak i moderna tehnologij­a ključ uspjeha.

 ?? ??
 ?? ?? Bots & Pots prvi je robotizira­ni restoran u Hrvatskoj koji je postao centar robota kuhara i svih zaljubljen­ika u inovacije na području gastronomi­je
Bots & Pots prvi je robotizira­ni restoran u Hrvatskoj koji je postao centar robota kuhara i svih zaljubljen­ika u inovacije na području gastronomi­je

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia