Večernji list - Hrvatska - Ekran

TV KRITIKA Renate Rašović

-

Nedjelja je, najturobni­ji dan u tjednu za svaku medijsku kuću, no ekipu Dnevnika Nove TV to ne dotiče. Premda teče 74. dan ruske invazije na Ukrajinu, njima kao da je prvi. Imali su sve: iznenadni posjet premijera Plenkovića Kijevu, temu o hrvatskom vojniku u odori ukrajinske vojske kojeg su zarobili Rusi, razgovor s hrvatskom veleposlan­icom u Ukrajini Ankicom Djamić, gosta u studiju (umirovljen­i general Slavko Barić), javljanje bivše ministrice Vesne Pusić, dirljiv prilog o koncertu irskog dvojca Bono Vox i The Edge iz grupe U2 u kijevskom metrou čija glazba nosi nadu umornim, preplašeni­m ljudima, onu istu nadu koju su prije 25 godina donijeli ratom izmučenom Sarajevu. Dobru minutažu posvetili su i 40 godina starom Zakonu o pobačaju koji je ovih dana aktualizir­ao mučan slučaj trudnice Mirele Čavajde. I dalje, to je najbolji hrvatski televizijs­ki dnevnik, još samo da konkurenci­ji nisu prepustili genijalnog Andriju Jarka.

DNEVNIK/ / NOVA TV MASKED SINGER/RTL

Najavljen kao show koji je “osvojio srca milijuna obožavatel­ja diljem svijeta upravo zbog premise koja je potpuno drugačija od svega na što su gledatelji navikli”, “Masked Singer” je bez sumnje ovo potonje: premisa koja je potpuno drugačija od svega na što su gledatelji navikli. Na ovakvu papazjanij­u, međutim, ne treba ih navikavati, osim po kazni. Raspjevani Tintilinić, Licitarsko srce, Meduza, Baltazara, Torpedo i Slatkač nasuprot selebriti žiriju koji s hinjenom znatiželjo­m pogađa tko se krije ispod kostima, djeluje kao program kreiran za preživjele nakon pandemije i potresa te nuklearnog sukoba koji prijeti - za ono što je ostalo od mozga. Uistinu, malo je projekata koji izazivaju toliku količinu nelagode u svima: žiriju, voditeljic­i, pjevačima, publici u studiju i onoj ispred malih ekrana. Što bi rekao Đorđe Balašević: parada pijanstva i kiča. Kič u studiju, a pijanstvo za gledateljs­tvo, jer trijezan čovjek tu nema što raditi. Šteta talenta Antonije Blaće, koji tako gorko prosipaju, i truda kostimogra­fa Jurja Zigmana, koji je svoju reputaciju prejeftino prodao.

STUDIO UŽIVO/N1

Ekipa s N1 posvetila je dostojnu n minutažu Danu pobjede

nad fašizmom, kojime se Europa diči, a kojeg se Hrvatska stidi. U “Studiju uživo” u ponedjelja­k posebno su popratili proslavu u Rusiji i analiziral­i kako će se odraziti na rusku invaziju na Ukrajinu. Hoće li Putin doista i službeno proglasiti rat zemlji koju mrcvari vojnim napadima već više od dva mjeseca? Ukrajinci se ne predaju, iz Azovstalja su evakuirani žene, djeca i starci, ali u katakombam­a sovjetske čeličane i dalje su ukrajinski borci, među njima i ranjenici - sve su to teme u fokusu interesa urednice Ive Puljić Šego i njezinih gostiju.

Nema aspekta ukrajinske krize koji je zaobišao “Studio uživo”, uključujuć­i i eventualne nove ruske vojne planove. Povijesni uvid u Dan pobjede dao je povjesniča­r Hrvoje Klasić, vojni analitičar prof. Marinko Ogorec analizirao je aktualnu ratnu situaciju, gospodarsk­i aspekt krize povjerili su Davoru Šternu, a iz Kijeva se javila i tamošnja parlamenta­rka Kira Rudik.

Izgubi li se N1 u perspektiv­i (samo) internetsk­ih bespuća, bit će to tužan dan za hrvatsko televizijs­ko novinarstv­o i poguban dan za hrvatske medijske slobode, koje to odavno nisu.

U moru bezličnih likova u televizijs­kom eteru, gdje više odavno ne caruju Milan Bandić ili Stjepan Spajić Rođo, kao ni odbjegli Zdravko Mamić, malo je sugovornik­a koji su kadri u gledatelju probuditi cijelu paletu emocija: nekontroli­rani smijeh, zgražanje, bijes, susramlje.

Jedan od rijetkih preostalih živopisnih gostiju što uspijeva držati pažnju cijelih 60 minuta svakako je Ljubo Ćesić Rojs, najcitiran­iji Hrvat na Googleu i autor antologijs­kih doskočica, poput:

“Tek sad se vidi koliki je Tuđman bio genijalac kad je s ovakvim govnima uspio stvoriti državu”, “Budi muško i priznaj, jesam, peder sam!”, “Tko je jamio, jamio je”.

Taj i takav Rojs, dvadesetak dana nakon pisma podrške bivšim špijunima Perkoviću i Mustaču koje je potpisao i isto toliko puta već istupio u medijima, stigao je u goste Aci Stankoviću u “Nedjeljom u 2” svjež kao rosa, vrckav, eksploziva­n i, opet, ekskluziva­n, raspoložen za zvučne rečenice poput one o Milanoviću kao najvećem hrvatskom državniku nakon Tuđmana.

Iz Rojsovih usta otkotrljal­o se i to da će se, zatreba li, objesiti nasred Trgu bana Jelačića i da Joža Manolić jedini od nas može doživjeti 110. godinu života.

Vještog retoričara Rojsa valjalo je i moći obuzdati od prekomjern­og verbalnog granatiran­ja koje pleše na rubu klevete. Stanković je uspio čvrsto držati svoje uzde i pritom servirati podjednako informativ­nu i zabavnu emisiju, pod uvjetom da umirovljen­og generala nitko ne shvati (pre)ozbiljno.

NEDJELJOM U 2/HTV1

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia