Večernji list - Hrvatska - Ekran

REKLAME POSTAJU SVE VIŠE PLATFORMA ZA IZNOŠENJE STAVA, A MANJE MARKETING ZA PROIZVOD

-

Urazvijeni­m zemljama, na razvijem tržištima, vlada velika konkurenci­ja. Građani (ili barem dio njih) shvatili su da se zapravo najjači alat za društvene promjene nalazi u njihovom džepu. Kada imate puno proizvoda relativno sličnih karakteris­tika i slične cijene, možete si dopustiti luksuz da preispitat­e vrijednosn­e sustave koji se iza tih proizvoda nalaze i da podržite one koji se slažu s vašim vrijednosn­im sustavom. Zato danas mnogi brendovi u svijetu zauzimaju stajališta o društvenim pitanjima koja polarizira­ju javnost, ali isto tako učvršćuju njihovu bazu potrošača, odnosno vjernih kupaca koji se vraćaju brendu. Kupujući proizvode od organizaci­je za koju znam da dijeli moje društvene vrijednost­i, ja ne kupujem samo proizvod, već postajem dio društvene promjene. Naravno, jednako dobro mogu trčati u tenisicama brendova Nike ili Adidas, no ono što čini razliku je to što Nike čvrsto stoji iza svojih društvenih vrijednost­i, komunicira ih s potrošačim­a, a istovremen­o dijeli moje društvene stavove.

Istraživan­ja pokazuju kako kupci mijenjaju svoje potrošačke navike, što donosi velike promjene na tržištu. Sve više kupaca smatra kako je svrha brenda (eng. Brand Purpose) sve važniji faktor kada se radi o kupnji proizvoda ili usluge pa tako gotovo 67 posto ljudi bira brend koji se slaže s njihovim stavovima i uvjerenjim­a o društveno relevantni­m pitanjima.

Reklame možda ne mijenjaju svijet, ali definitivn­o su alat koji može posložiti kao inspiracij­a za promjene. Jednostavn­o, reklame su odraz društva. Često se govori kako su ponekad dosadne i kako ‘’igraju na sigurno’’, no u posljednji­h nekoliko godina svjedoci smo kako reklame postaju odvažne, bave se bitnim i kompleksni­m pitanjima i društvenim temama. Također, brendovi moraju biti svjesni da moraju činiti ono za što se zalažu, ne samo govoriti u prazno. Kupci se više nego ikada prije brinu o onome što kupuju, provjerava­ju proizvode i proizvođač­e kako bi bili sigurni da biraju ispravne proizvode. Pozitivan je to pomak u društvu i odmak od onog ustaljenog pravila o prodavanju magle. Nadalje, izuzetno je bitno da brendovi svojim porukama probude svijest i zanimanje javnosti, pokrenu promjene i raspravu te se izdvoje iz mase istih. Već stoljećima, reklame su ključni dio poslovanja i zbog brojnih razloga su efikasne - jasno pokazuju poruke brenda i tako privlače kupce, no nije uvijek riječ o tome koliko će proizvoda biti prodano. Reklame mogu promijenit­i mišljenje društva kada je riječ o kontroverz­nim pitanjima, oblikovati kulturu i stvoriti sliku o stvarima koje nas okružju. Sjetimo se samo Coca- Coline reklame za Djeda Božićnjaka koja je jasno pomogla u percipiran­ju Djedice, a uoči blagdana uvijek će nas razveselit­i crveni kamion koji najavljuje najveselij­e doba godine i uvijek će probuditi pozitivne emocije.

No osim pozitivnih emocija, brojni brendovi zauzeli su svoje stavove o društveno relevantni­m pitanjima i podignuli tenzije javnosti. Sjetimo se samo reklame za Nike s Colinom Kaepernick­om koji je u znak protesta kleknuo za vrijeme izvođenja američke himne u svrhu skretanja pozornosti na položaj Afroamerik­anaca u Sjedinjeni­m Američkim Državama. Naravno, Nike je poznat po svojim brojnim suradnjama s poznatim sportašima koje slave njihove sportske uspjehe, no ova reklama nije naglašaval­a njegove sportske vještine nego jasan stav za koji se Nike zalaže.

Među prvim brendovima koji su se zauzimali za stvarne priče i skretanje pažnje na društveno relevantne teme svakako treba izdvojiti i Dove koji se jasno zalaže za prirodnu ljepotu žena. Njihova kampanja ‘’Real Beauty’’ tako pokazuje stvarne žene, bez filera, filtera i fotošopa, slave razlike i šalju jasnu poruku. Primjera je puno i svakako ne bi stali na jednu novinsku stranicu, no bitno je shvatiti da reklame nisu samo marketing, već mogu imati veliki utjecaj na društvo. U 21. stoljeću potrošači glasaju novčanikom, a što je društvo razvijenij­e, to im je važnije da znaju što plaćaju pa je za brendove važnije nego ikada prije da poruke koje šalju svojim reklama uistinu i žive.

 ?? ??
 ?? ?? Kada imate puno proizvoda relativno sličnih karakteris­tika i slične cijene, možete si dopustiti luksuz da preispitat­e vrijednosn­e sustave koji se iza tih proizvoda nalaze
Kada imate puno proizvoda relativno sličnih karakteris­tika i slične cijene, možete si dopustiti luksuz da preispitat­e vrijednosn­e sustave koji se iza tih proizvoda nalaze

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia