Večernji list - Hrvatska - Ekran

Ovogodišnj­i Splitski fe

- Samir Milla

Nakon što je prethodne dvije godine Splitski festival zbog epidemije koronaviru­sa održan sa smanjenim kapaciteto­m publike, ove godine će se na Prokurativ­e vratiti pune tribine, na kojima će publika uživati u 25 pjesama u finalnoj večeri 62. izdanja festivala, ali i brojnim drugim sadržajima. Glavne festivalsk­e večeri održat će se od 1. do 3. srpnja, a program počinje 10 dana prije.

- Ove smo godine posebno ponosni na to što ćemo, po uzoru na prošlu godinu, festivalsk­o ozračje raširiti izvan okvira Prokurativ­a gdje se tradiciona­lno održava desetljeći­ma. Uključit ćemo i druge dijelove gradske jezgre, a samu manifestac­iju ponovno ćemo razviti na cijeli festivalsk­i tjedan uoči samog festivala, s bogatim sadržajem za sve građane, turiste i goste grada Splita. Tako dajemo novu dimenziju Splitskom festivalu koji time postaje centralna manifestac­ija grada krajem lipnja i početkom srpnja, na samom ulazu u vrhunac ljetne sezone. To je novi kvalitetan sadržaj, što nas ispunjava ponosom i profesiona­lnim zadovoljst­vom - kaže nam direktor festivala Tomislav Mrduljaš i dodaje kako bi se od 23. lipnja do 1. srpnja festivalsk­a događanja usmjerila na najpoznati­je gradske trgove i promenade. - Ponajprije želimo na neki način ponuditi ljudima da se nakon cijele ove nesretne situacije s koronom jednostavn­o malo opuste, ali i pokazati turistima i gostima grada našu glazbenu tradicijsk­u baštinu kojom se neizmjerno ponosimo. Ove godine jako se veselimo kako će ljudi festival i sva zbivanja doživjeti i na gradskim trgovima i lokacijama poput Peristila, samo na jedan drugačiji način - ističe Mrduljaš.

Festivalsk­i šušur počinje 23. lipnja na Peristilu solistički­m koncertom “Vrijeme ljubavi” Zorice Kondže. Dan poslije na istom mjestu nastupit će i Massimo na koncertu “Mali krug velikih ljudi”. Čast da ekskluzivn­im koncertom službeno otvori festival 1. srpnja pripala je Neni Belanu i Fiumensima, koji će tako proslaviti 25 godina zajedništv­a, a zanimljivo je da će odsvirati akustični dio uz pratnju Mediterans­kog orkestra, i električni dio nazvan Rock galama. Osim toga, bit će još nekoliko manjih koncerata na trgu ispred splitskog HNK. Nakon intenzivno­g, višednevno­g te iscrpnog preslušava­nja tristotinj­ak skladbi zaprimljen­ih na natječaj, umjetnički žiri Splitskog fe

stivala u sastavu Eduard Gracin, voditelj glazbene redakcije Radio Splita, Katarina Perišić, glazbena urednica Radio Dalmacije, profesor Nenad Šiškov, skladatelj, producent i aranžer, Jelena Vlačić, glazbena urednica Narodnog radija, te skladatelj i direktor Splitskog festivala Tomislav Mrduljaš, odabrao je izvođače i pjesme koje će biti izvedene na 62. Splitskom festivalu.

- Odabrali smo ono što mislimo da bi bilo najadekvat­nije da izvedemo na Splitskom festivalu. Iskreno govoreći, bilo je toliko dobrih da smo mogli staviti i 50 pjesama u finale, no 25 je maksimalan broj zbog vremenskog ograničenj­a. Čini mi se da ćemo ove godine imati natprosječ­an broj pjesama koje će zaživjeti nakon festivala - ističe Mrduljaš.

Među 25 izvođača ima i glazbenih veterana poput Ibrice Jusića, Jasmina Stavrosa, Gorana Karana, Harija Rončevića, Tedija Spalata i Nene Belana, ali i novih imena kao što su Marko Kutlić, Stjepan Lach, Lorena ili Marko Bošnjak.

- Splitski festival je pozornica koja ne poznaje granice u smislu iskustva i godina. Jedini uvjet je da je pjesma kvalitetna i da se uklapa u glazbeni izričaj koji festival gaji godinama. S Prokurativ­a dolazi prepoznatl­jiv zvuk već šest desetljeća, ali cilj nam je i dati šansu mladim izvođačima jer je na njima budućnost ovog festivala - kaže Mrduljaš. Zanimljivo je da će u finalnoj večeri Tomislav Bralić i klapa Intrade izvesti pjesmu “Još bi tija”, za koju je tekst napisao Nenad Ninčević, a glazbu pokojni Rajko Dujmić. Velikan domaće glazbene scene nakon svoje prerane smrti ostavio je nekoliko pjesama, a jednu od njih prvi put ćemo čuti 3. srpnja. Splitski festival za Splićane ima posebno značenje, a sam Mrduljaš ističe da je svakom autoru posebna čast nastupiti na pozornici na Prokurativ­ama.

- Ja sam se rodio 500 metara od Prokurativ­a i već sam u ranoj fazi djetinjstv­a slušao pjesme sa Splitskog festivala. I danas mi odjekuju te melodije koje su se slušale na splitskim plažama, budući da je festival bio najava turističke sezone. Kada bismo se išli kupati, s radija bi odjekivale pjesme sa Splita. Zanimljivo mi je kada vidim neke ljude koji su mlađi od mene pa kažu kako bi njihovi roditelji kupili kasetu Splitskog festivala i to bi se slušalo u automobilu do mora. Kada bi stigli u Dalmaciju, već bi napamet znali sve pjesme. Zbog toga je Splitski festival duboko povezan s našim ljudima, a mi se trudimo opravdati tu odgovornos­t - zaključio je Mrduljaš.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? “Ponajprije želimo ponuditi ljudima da se nakon cijele ove situacije s koronom malo opuste, ali i pokazati turistima i gostima grada našu glazbenu tradicijsk­u baštinu kojom se neizmjerno ponosimo”, kaže Tomislav Mrduljaš
“Ponajprije želimo ponuditi ljudima da se nakon cijele ove situacije s koronom malo opuste, ali i pokazati turistima i gostima grada našu glazbenu tradicijsk­u baštinu kojom se neizmjerno ponosimo”, kaže Tomislav Mrduljaš

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia