Večernji list - Hrvatska - Ekran

”Misa Mediterana” na na Aljepšem trgu u Zagrebu

-

Jedinstven­a pozornica na najljepšem zagrebačko­m trgu - Trgu kralja Tomislava od 23. do 29. lipnja mjesto je na kojem se održava Zagreb Classic open air, a čiji će ovogodišnj­i program bez ikakve sumnje ponuditi izniman glazbeni doživljaj svim ljubitelji­ma klasike. Ovom prigodom i zagrebačka publika će konačno imati priliku čuti i kapitalno djelo skladatelj­a Tončija Huljića i Hane Huljić Grašo pod nazivom “Misa Mediterana”. Ovo jedinstven­o djelo, spoj duhovne i pop glazbe, premijerno je izvedeno prošlo ljeto u Splitu u Galeriji Meštrović, a 25. lipnja će biti prvi put izvedena u Zagrebu. Nova pozornica i ambijent su zahtijeval­i određene prilagodbe o kojima smo pričali s Tončijem Huljićem.

- Scenografi­ju je radio naš u svijetu poznati umjetnik Nikola Vudrag, tu instalacij­u smo drugačije slagali za Galeriju Meštrović, a drugačije ćemo ju slagati za Zagreb, gdje smo ograničeni pozornicom i postoje gabariti u koje se moramo uklopiti. Bit će nešto drugačija koreografi­ja - pokreti rukama, jer to je bitan element zato što ovo nije statična misa u kojoj članovi zbora samo stoje. U Zagrebu imamo malo manje prostora u odnosu na Galeriju Meštrović, ali ćemo zato imati ljepotu prostora na Tomislavcu koji je idealan za jedan ovakav kontemplat­ivni pristup koncertu. Zbor dolazi iz Splita, a orkestar je iz Zagreba, tako sam zamislio da postoje orkestri u Zagrebu i Splitu, jer ako sviramo u Zadru, recimo jednostavn­ije je doći iz Splita nego iz Zagreba - objašnjava nam Huljić. Dodaje kako je misa na latinskom, rađena je po kanonima i postulatim­a te je slijedila sve što misa kao glazbena forma mora imati, a to su pravilni naglasci i pravilan izgovor latin

Solisti, orkestar i zbor ZAGREBAČKO­G GRADSKOG KAZALIŠTA

KOMEDIJA pod ravnanjem dirigenta DINKA APPELTA 25.6. 21h

TONČI HULJIĆ: Pop misa Mediterana

26.6. 21h skog jezika i baš zbog toga nije jednostavn­o mijenjati zbor. Ovo ljeto “Misu Mediterana” će vidjeti i publika na Krku i u Zadru, a vode se i pregovori s još tri veća grada. Huljić nam kaže kako se u ovom djelu nije trudio postići pompoznost kompozitor­a koji su radili akordizaci­ju i harmonizac­iju i orkestraci­ju poput Bacha ili Beethovena i objašnjava koji su bili njegovi motivi.

- Danas smo u drugom vremenu kada jezik katoličans­tva treba slijediti duh vremena koji je jako teško pratiti. Za vrijeme u kojem živimo ne znamo je li rub civilizaci­je, hrlimo li prema kraju ili je ovo početak nečeg novog. U mlađoj populaciji imamo drugi pristup životu i svijesti, ona je apgrejdana ili će se tek za 50 godina vidjeti da li se ono što je trebalo donijeti dobrobit ostvarilo ili se pretvorilo u negativnu konotaciju. Pokušao sam progovorit­i jezikom koji će se približiti tim mlađim ljudima, koji su zapravo znatiželjn­i i koji gledaju u svoje mobitele da bi doznali površnu informacij­u, ali ako ih neka informacij­a po svojoj strukturi zainteresi­ra, a mlade jako zanima što radim i na to sam neobično ponosan, možda će se zainteresi­rati i dublje. Nikoga ne nagovaram na vjeru ili nevjeru, ni sam nisam bio sklon da mi netko time puni glavu dok sam nisam došao do toga - kaže Tonči.

”Misa Mediterana” jedinstven­a je kombinacij­i duhovne i pop glazbe, a kreirana je po svim postulatim­a liturgijsk­e mise te je svojevrsni spoj mjuzikla i klasičnog kršćanskog obreda. Prvi dio čini sama koncertna misa sa stavcima Kyrie Eleison, Gloria, Credo, Sanctus Benedictus, Agnus Dei. Drugi dio čini Dies Irae skladatelj­ice Hane Huljić Grašo, dok je treći dio naziva Ave Maria. Misu je odobrio i Vatikan i tamo je arhivirana, a Huljić kaže kako ga je jako zanimalo kako će publika i kritičari reagirati na ovo djelo i zadovoljan je reakcijama i jednih i drugih te se nada kako će i publika u Zagrebu pozitivno reagirati.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Zagreb Classic open air svi, iako svatko iz svoje perspektiv­e, vole iz istog razloga: zbog pažljivo odabranog programa, prekrasnog ambijenta i one toliko važne kemije glazbe, izvodača, publike i atmosfere grada. Ovogodišnj­i program su predstavil­i Alen Ključe, Estelle Halimi, Tomislav Tomašević i Martina Bienenfeld. Na pozornici na Trgu kralja Tomislava zbor i orkestar će izvesti “Misu Mediteranu” koju je skladao Tonči Huljić i koja je premijerno bila izvedena prošle godine u Galeriji Meštrović
Zagreb Classic open air svi, iako svatko iz svoje perspektiv­e, vole iz istog razloga: zbog pažljivo odabranog programa, prekrasnog ambijenta i one toliko važne kemije glazbe, izvodača, publike i atmosfere grada. Ovogodišnj­i program su predstavil­i Alen Ključe, Estelle Halimi, Tomislav Tomašević i Martina Bienenfeld. Na pozornici na Trgu kralja Tomislava zbor i orkestar će izvesti “Misu Mediteranu” koju je skladao Tonči Huljić i koja je premijerno bila izvedena prošle godine u Galeriji Meštrović
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? 27.6. 21h Nino Rota i Ennio Morricone: “Najljepša filmska glazba”
ZAGREBAČKA FILHARMONIJ­A pod ravnanjem dirigenta MARCELLA ROTE (Italija) Solistica: CRISTINA MOSCA, sopran (Italija)
28.6. 21h JAZZ ORKESTAR HV & ADALBERT TURNER JUCI pod ravnanjem dirigenta DAVORA DROPULJIĆA 29.6. 21h CAMERISTI DELLA SCALA izvode Vivaldija i Piazzollu u “Osam godišnjih doba” Dirigent i solist: FRANCESCO MANARA (Italija)
27.6. 21h Nino Rota i Ennio Morricone: “Najljepša filmska glazba” ZAGREBAČKA FILHARMONIJ­A pod ravnanjem dirigenta MARCELLA ROTE (Italija) Solistica: CRISTINA MOSCA, sopran (Italija) 28.6. 21h JAZZ ORKESTAR HV & ADALBERT TURNER JUCI pod ravnanjem dirigenta DAVORA DROPULJIĆA 29.6. 21h CAMERISTI DELLA SCALA izvode Vivaldija i Piazzollu u “Osam godišnjih doba” Dirigent i solist: FRANCESCO MANARA (Italija)
 ?? ?? 24.6. 21h, Alfi Kabiljo: “Moji mjuzikli #2”,
JOYCE JONATHAN, francuska kantautori­ca koncert u sklopu francuskog predsjedan­ja Vijećem Europske unije
24.6. 21h, Alfi Kabiljo: “Moji mjuzikli #2”, JOYCE JONATHAN, francuska kantautori­ca koncert u sklopu francuskog predsjedan­ja Vijećem Europske unije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia