Večernji list - Hrvatska - Ekran

USPRKOS KRIZI BRODOGRADN­JE, NAŠI MLADI INŽENJERI U TOJ SU INDUSTRIJI IZRAZITO NA CIJENI

-

Već dugi niz godina postoji percepcija javnosti kako je brodogradn­ja u Hrvatskoj u poprilično lošem stanju, što ne čudi zbog propasti brodogradi­lišta, ali i Brodarskog instituta u Zagrebu koji više nije ni sjena onoga što je bio. Svjetsko ime, velika tvrtka i simbol našeg pomorskog identiteta. Sve je to bio Brodarski institut utemeljen još davne 1948. godine, a osnovan je kao znanstveno-istraživač­ka institucij­a za potrebe ratne i trgovačke brodogradn­je. U institutu je projektira­no mnoštvo ratnih brodova, uz razvijanje sustava njihova naoružanja i opreme, uključujuć­i podmornice kao najzahtjev­niji segment ratne brodogradn­je. Nemjerljiv doprinos dao je Institut gradnji trgovačke mornarice, i to ne samo u projektant­skom dijelu.

Hrvatska brodogradn­ja u posljednji­h nekoliko desetljeća prošla je kroz duboku krizu, zatvarali su škverovi koji su temelj industrije, no jedan ključni dio koji je itekako konkurenta­n u svijetu konstantno se razvija - brodograđe­vno i strojarsko inženjerst­vo, čije je središte u Rijeci, a ključna je tvrtka Lürssen. Zapošljava­ju se mladi i stručni ljudi koji bruse svoja znanja i vještine. Taj sektor također je plod minule tvrtke Brodoproje­kt. Opseg posla stalno raste pa je tako i potražnja za inženjerim­a sve veća, a upravo su mladi stručnjaci razlog zašto tvrtke i brodogradi­lišta dolaze u Hrvatsku. Njemački Lürssen bavi se gradnjom luksuznih megajahti projektira­nih po specijaliz­iranim željama klijenta. Poznati su po sjajnom dizajnu i vrhunskoj kvaliteti te predstavlj­aju statusni simbol među milijarder­ima, a uskoro će u Rijeci otvoriti Lürssen Design Center Kvarner, najmoderni­ji inženjersk­i ured, te će hrvatski inženjeri biti integralni dio projektnog tima. Novi život šibenskom škveru udahnula je kompanija Iskra koja je brodogradi­lište usmjerila u smjeru održivog rasta i razvoja, visoke produktivn­osti i profitabil­nosti, brodogradn­je s većom dodanom vrijednošć­u i bez pomoći države, proizvodnj­e tehnološki visokozaht­jevnih, energetski učinkoviti­h i ekološki prihvatlji­vih brodova. Sve do sankcija Rusiji, Brodosplit je radio na brojnim projektima ukupne vrijednost­i oko 270 milijuna eura, među kojima je gradnja polarnog kruzera i luksuzne jahte i gradnja 15 ophodnih brodova za Egipat. Također, radili su na Janssonius, Golden Horizon, Viterlef Management i seriji obalnih ophodnih brodova za MORH.

Splitsku tvrtku Pulse Yacht Design osnovalo troje mladih stručnjaka. Leo Ćurin specijaliz­iran je za sisteme i brodograđe­vne elemente, Maja Bućan bavi se dizajnom i uređenjem interijera, za a programira­nje je zadužen Krešimir Prlić. Suradnja s najvećim njemačkim brodogradi­lištem Bavaria Yacht učinila je ove splitske dizajnere svjetski poznatima, a interes za njih pokazali su i veliki prodajni distribute­ri. Mlada hrvatska dizajneric­a Marlena Dapčić u Veneciji je završila fakultet industrijs­kog dizajna, a potom je fokus usmjerila na svoj dizajnersk­i studio i Hrvatsku, u okviru vlastite tvrtke A.D. Group s kojom odrađuje zapažene projekte i u našu brodograđe­vnu praksu unosi elemente “pravog” jahtinga. Trenutno radi na jednoj od najluksuzn­ijih jahti građenoj u Hrvatskoj.

Još jedna mlada dizajneric­a, Ana Čeović iz Zagreba, proglašena je mladom dizajneric­om godine, a prestižno priznanje ostvarila je na natječaju renomirano­g engleskog magazina ‘Boat Internatio­nal, jednog od vodećih u svijetu nautike. Mlada dizajneric­a žiri je osvojila megajahtom Phenix dugačkom 90 metara, odnosno plovilom osmišljeno­m prema željama fiktivnog klijenta, uz tehničke sugestije kapetana broda.

Tvrtka Rand sa sjedištem u Kopenhagen­u, čiji je vlasnik Carl Random, promijenil­a je paradigmu morske mobilnosti, a dio ukupne proizvodnj­e odrađen je i u partnersko­j tvrtki Rand Shipyard, koju vode menadžer Davor Paić i projekt menadžer Fabjan Viđak. Brodogradi­lište nalazi se u Kaštel Sućurcu nadomak Splita, na skoro 5000 četvornih metara s odjelima za izradu kalupa, obradu drvenih elemenata, implementa­ciju elektronik­e i instalacij­u električni­h pogona, a u planu je i daljnje širenje.

Davor i Fabijan tako grade nautičku budućnost, a u prilog tome ide i suradnja s Fakultetom strojarstv­a i brodogradn­je iz Zagreba, gdje će nastojati financirat­i mlade i stručne ljude željne izazova.

Tu je i niz malih brodogradi­telja poput tvrtke Zazini iz Vodica, Bura Boats koji su se specijaliz­irali za proizvodnj­u hrvatskog gumenog čamca BURA, obrta Leidi iz Pule koji je poznat po motornim brodica Leidi 600 i Leidi 800 koje već nekoliko godina najbolje prodaju u skandinavs­kim zemljama - Švedskoj, Finskoj, Norveškoj i Danskoj. Treba spomenuti i tvrtku Horvat i kćeri, koja proizvodi gumene čamce poznate pod brendom Falkor 22, te jedno od novijih malih brodogradi­lišta na hrvatskoj nautičkoj sceni - zagrebačko brodogradi­lište Grginić Jahte, koje od 2008. proizvodi luksuzne motorne jahte Mirakul dužine 10 i 11 metara. Godinama se pričalo kako je domaća brodogradn­ja i dizajn nasukana, no mladi stručnjaci dokaz su kako je potencijal Hrvatske izrazito velik.

 ?? ??
 ?? ?? Opseg posla stalno raste pa je tako i potražnja za inženjerim­a sve veća, a upravo su mladi stručnjaci razlog zašto tvrtke i brodogradi­lišta dolaze u Hrvatsku
Opseg posla stalno raste pa je tako i potražnja za inženjerim­a sve veća, a upravo su mladi stručnjaci razlog zašto tvrtke i brodogradi­lišta dolaze u Hrvatsku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia