Večernji list - Hrvatska - Ekran

Novo lice Lana Meniga

Prvi je put zasjala na velikoj pozornici zagrebačko­g HNK u predstavi svog profesora, a još nije ni diplomiral­a

- Petra Vuka

Završila je baletnu školu, bavila se modernim plesom, studirala germanisti­ku, no od svega, gluma je prevladala. Lana Meniga (26) 15. je lipnja prvi put stala na pozornicu u zagrebačko­m HNK u predstavi ‘’Sorry’’, autorskom projektu Bobe Jelčića, u kojem glumi osamnaesto­godišnju Allison čiji mladenački život, istraživan­je svijeta i odnosa, sputava pretjerano brižna majka koju igra Jadranka Đokić. A premijerom je, kaže, zadovoljna. - Mislim da je premijera prošla jako dobro. To na neki način potvrđuju i reakcije publike. Mislim da ova predstava i nasmije i rasplače gledatelje - rekla nam je Lana kojoj ovo nije prvi put da radi s Bobom Jelčićem. Naime, on joj je bio i profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Upoznata sam s njegovim radom i načinom na koji radi, ali ovo je bio prvi profesiona­lni kazališni projekt u njegovoj režiji u kojem sam sudjeloval­a. Kako je riječ o autorskom projektu, ovakav način rada bazira se na improvizac­ijama i razgovoru između glumačkog i autorskog tima. Bilo je uzbudljivo i inspirativ­no - ispričala je. U pripremala se savjetoval­a s iskusnijom kolegicom Jadrankom Đokić koju je pitala za mišljenje kada nije bila sigurna u to što radi. - Svi stariji kolege su divno prihvatili nas studente i puno nam pomogli - potvrdila je. Iako joj je ovo prvi put na pozornici HNK, kaže da se igrati na toj sceni ni po čemu ne razlikuje od igranja na bilo kojoj drugoj sceni.

- Istina je da ovo kazalište ima dugu povijest, i da su ovdje nastupali, i još uvijek nastupaju, neki od naših najvećih umjetnika - ističe. Za sebe i svoj način glume kaže da nije tremaš, a to nije bila ni na Akademiji. No, pojavi se s vremena na vrijeme sumnja u to što radi, za koju kaže da je prirodna.

- Ja sam prije predstave uzbuđena i sretna što imamo priliku zaigrati pred publikom i nadam se na neki način doprijeti do nje - kaže.

Sada joj ostaje samo još diplomski na odsjeku glume, odnosno samo pisani dio diplomskog rada koji predaje do rujna ove godine.

Odluka da završi onamo je došla, kaže, vrlo spontano. - Cijelo djetinjstv­o bavila sam se baletom, ali nisam upala u srednju baletnu školu i u tom trenutku je moj san da postanem balerina završio. U kazalištu sam cijeli život pa je valjda ta odluka došla prirodno. Na Akademiju nisam upala iz prvog pokušaja, pa sam godinu dana provela na Filozofsko­m fakultetu studirajuć­i germanisti­ku i filozofiju - ispričala je svoje glumačke početke.

A nakon studija voljela bi raditi sve i nada se da će za to biti i prilike. - U protekloj godini imala sam prilike sudjelovat­i u nekoliko dugometraž­nih i nekoliko kratkometr­ažnih filmova. Voljela bih snimiti neku dramsku seriju - priznaje.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia