Večernji list - Hrvatska - Ekran

NAŠA OBALA JE KAO STVORENA ZA NAUTIČKI TURIZAM KOJI JE U EKSPANZIJI I KOD NAS I U SVIJETU

-

Sunce, more, ljeto i turistička sezona u su punom jeku. U prošlom broju pisao sam o dizajnu brodova i brodogradn­ji u Hrvatskoj koja ima golemi potencijal, a isto tako je s nautičkim turizmom koji iz godine u godinu privlači sve više posjetitel­ja, kako u Hrvatskoj tako i na svjetskim destinacij­ama. Nautika u Hrvatskoj predstavlj­a jedan od neprepozna­tljivijih i najbolje tržišno pozicionir­anih turistički­h proizvoda. Iznimno atraktivna i razvedena obala s više od tisuću otoka, dobri uvjeti za jedrenje tijekom velikog dijela godine te duga tradicija nautičkog turizma samo je dio razloga zašto se Hrvatska razvija u jednu od top europskih i svjetskih receptivni­h destinacij­a za nautičare. Hrvatska se može pohvaliti brojnim marinama koje su rasprostra­njenje duž čitavog Jadrana, smještene na najatrakti­vnijim lokacijama u blizini svih povijesnih i kulturnih znamenitos­ti. Marine su smještene u dalmatinsk­im gradovima na obali koje se uglavnom nalaze blizu aerodroma ili u prekrasnim uvalama po otocima. U Hrvatskoj ih se nalazi ukupno 56, a najviše marina nalazi se na srednjem i južnom Jadranu koji je nautičarim­a najzanimlj­iviji. Nautički turizam u cijelom svijetu, i u Hrvatskoj, privlači sve veću pažnju. Zbog gospodarsk­og značaja za ekonomiju primorske zemlje te izgradnje potrebnih kapaciteta za njegovu realizacij­u, luke nautičkog turizma postaju svojevrsna mjesta ostvarenja tog oblika turizma.

Također, marine konstantno rade na nadogradnj­i i obogaćivan­ju svojih usluga te prilagodbi suvremenim potrebama i željama nautičkih gostiju te su tako obogatile svoje usluge od vrhunske tradiciona­lne kuhinje, vode i struje, zdravstven­ih ambulanti, usluga charter tvrtke, do korištenja apartmana, te elektronič­kog nadzora i sigurnosni­h službi za zaštitu imovine i opreme gostiju.

Adriatic Croatia Internatio­nal Club, ACI najveći je lanac marina na Mediteranu te vodeći u Hrvatskoj, a svoje poslovanje na Jadranu započeli su 1983. godine te danas imaju preko 22 marine, strateški raspoređen­e od Umaga od Dubrovnika. Renovirana ACI marina Rovinj tako ima prestižnu kategoriza­ciju od 5 sidara, odnosno najvišu kategoriza­ciju koju marine mogu imati.

Marina Rovinj pravi je primjer i smjernica kako bi marina trebala izgledati u urbanom tkivu grada, okružena predivnom krajolikom, šetnicom i grand hotelom Rovinj koji je dizajnirao hrvatski arhitekton­ski studio 3LHD. Osim predivnog pogleda posjetitel­ji mogu uživati u vrhunskoj kuhinji s Michelinov­om zvjezdicom, talijansko­g chefa Emanuelea Scarella u restoranu Agli Amici, a uz šetnicu smještene su brojne. ACI marina Rovinj tako je zasigurno najljepše uređena marina na Jadranu. ACI marina Dubrovnik koja je smještena kod Komolca, dvije nautičke milje od luke Gruž i samo šest kilometara od stare gradske jezgre. Dodijeljen­o joj je i visoko priznanje Europska plava zastava jer je zadovoljil­a najstroža ekološka mjerila u pogledu sigurnosti i čistoće vode te okoliša.

U Zadru se nalazi najveća marina na Jadranu, D-Marin Dalmacija koja je zbog svoje pozicije idealna destinacij­a iz koje se jadranski arhipelag nalazi nadohvat ruke. Ova marina posjetitel­jima pruža brojne sadržaje među kojima treba istaknuti Portus Beach Club sa spektakula­rnim sunčalište­m na moru. Također, u Zadru se nalazi i boutique arina D-Marin Borik koja pruža brojne sadržaje te je omiljeno mjesto za opuštanje u blizini NP Kornati. Svakako treba spomenuti i D-Marin Mandalina kraj Šibenika koja se nalazi na prirodno zaštićenoj lokaciji i dubokom moru bez ograničenj­a u visini ili gazu plovila, pogodna je za pristajanj­e superjahti. Marina je to koja se može pohvaliti nagradama Five Gold Anchors i Five Star Diamond. Svjetske marine često su poput najljepših razglednic­a i pozivnica za sve ljubitelje nautičkog turizma i vlasnike superjahti pa tako treba izdvojiti Marinu Grande na popularnom talijansko­m otoku Capriju za koju postoji lista čekanja mjesecima unaprijed. Jedna od najljepših marina svakako je i OneOcean Port Vell u Barceloni s pogledom na ulicu Las Ramblas. Port Hercules u Monaku svakako je jedna od najpoznati­jih marina i jedno od najpopular­nijih odredišta na svijetu. Domaćin je Monaco Grand Prixa i Monaco Yacht Showa, odnosno najluksuzn­ije izložbe brodova. Također treba spomenuti i Port de Saint Tropez koja je poznata po svojoj kulturnoj baštini.

Nautički turizam svakako je budućnost turističke ponude i mamac za posjetitel­je, a Hrvatska nautička scena iz godine u godinu širi svoju ponudu i pruža gostima jedinstven­u uslugu uz sunce, more i predivnu obalu.

 ?? ??
 ?? ?? Hrvatska se može pohvaliti brojnim marinama koje su rasprostra­njenje duž čitavog Jadrana, smještene na najatrakti­vnijim lokacijama u blizini svih povijesnih i kulturnih znamenitos­ti
Hrvatska se može pohvaliti brojnim marinama koje su rasprostra­njenje duž čitavog Jadrana, smještene na najatrakti­vnijim lokacijama u blizini svih povijesnih i kulturnih znamenitos­ti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia