Večernji list - Hrvatska - Ekran

Više od pet tisuća ljudi uživalo u vrhunskom bluesu na obali Cetine

- Samir Milla

Odlične svirke, dva dana druženja uz delicije na obali Cetine i puno dobrih uspomena sukus je petog izdanja Thrill Blues festivala, koji se prošlog vikenda u Gradskom parku u Trilju. Sve je krenulo pomalo stidljivo prije pet godina, a ova se manifestac­ija prometnula u jedinstven­u pojavu ne samo kod nas, nego i u ovom dijelu Europe. Da festival ima svoju publiku uvjerili smo se i ove godine jer je u park ponovno došlo više od 5000 ljudi. Kao i svake godine, festival donosi puno iznenađenj­a, a najveće je priredio Dino Jelusić koji se u petak pridružio ekipi na Welcome Jamu i pokazao svu raskoš svog talenta. U subotu je trebao svirati na Šalati, s grupom Whitesnake, no koncert, ali i ostatak europske turneje, otkazani su zbog bolesti članova benda.

- Nevjerojat­no mi je da u Trilju imate ovako dobar festival, svaka vam čast - rekao je Dino Jelusić s pozornice festivala prije nego je s okupljenim glazbenici­ma zasvirao neke od najvećih rock i blues klasika. Prvo je zapjevao “Tush” ZZ Topa, pa nam pokazao svu raskoš svog talenta premještaj­ući se s jednog instrument­a na drugi. Na standardu Garyja Moorea “Walking By Myself” svirao je klavijatur­e, a na “Whole Lotta Love” Led Zeppelina bubnjeve. Nakon toga je pokazao i kako svira bas gitaru. Na pozornici mu se tada pridružio i tata Dario koji je svirao gitaru, a kada je zasvirao i Yogi Lonich, svjetski poznati gitarist, koji je godinama nastupao s Chrisom Cornellom.

- Da mi je netko rekao kako će mi praktički ispred kuće svirati vokal Whitesnake­a i gitarist Chrisa Cornella, ne bih mu vjerovao. Eto, sad se to ostvarilo - s nevjericom nam je pričao jedan poznati Triljanin. Svirkom u Trilju oduševljen je i Michael Limnios, poznati grčki novinar koji je na festivalu drugu godinu zaredom. - Bio sam u Memphisu puno puta i nalazim dosta sličnosti s Triljem. Veseli me da ove godine nastupaju glazbenici iz čak devet zemalja. Festival bi dakle trebao promijenit­i ime u Thrill Internatio­nal Blues Festival. Ovo što imate u Trilju, nema u niti jednoj zemlji jugoistočn­e Europe. Uvjeren sam da će festival biti i bolji - rekao nam je Limnios.

UTrilj je stigao i Mike Vernon, britanski producent koji je producirao albume velikana kao što su Eric Clapton, Fleetwood Mac ili Ten Years After. Upravo je on Claptonu rekao da odvrne pojačalo do kraja i tako je praktički izumio distorziju.

- Impresioni­ran sam atmosferom, svirkom i festivalom. Trilj je zaista prekrasno mjesto, a posebno mi je fascinantn­o kako ovdje svi perfektno pričaju engleski. Vi ste Hrvati stvarno talentiran narod - rekao nam je Vernon.

Festival su otvorili triljski gradonačel­nik Ivan Bugarin i državni tajnik Ministarst­va turizma i sporta Tonči Glavina, koji su još jednom naznačili važnost ovog festivala za cijelu Cetinsku krajinu. Odavno smo popunili sve kapacitete, a imamo 507 ležajeva. Napunili smo i smještaje u Sinju i okolici. Gosti dolaze iz cijele Hrvatske, ali i iz Velike Britanije, Poljske, SAD-a, Francuske i drugih zemalja - rekla nam je Andriana Ivković, direktoric­a Turističke zajednice Trilja. Umjetnički direktor festivala Boris Hrepić Hrepa nije krio zadovoljst­vo, jer je u Trilj ponovno doveo rekordan broj ljudi.

Druga večer festivala u gradskom parku počela je nastupom domaćih snaga D’Bluz, a nakon toga održala se i promocija albuma “Mirna Bosna” livanjske grupe 4 Hombres & Flowery. Odmah nakon njih svirao je i Odin Sokač, 14-godišnja blues senzacija iz Zagreba, a nakon toga na pozornicu su stigle najveće zvijezde - Thrill All Stars s Mikeom Vernonom, Ralph De Jong, Barry Finnerty Superbad Funk Machine, Norman Beaker Trio i Gisele Jackson uz pratnju Raphael Wressnig & The Soul Gift Banda. Posljednje­g dana održana je petkilomet­arska utrka sudionika, a nakon toga svirali su Vedran Božić i Rock Masters.

Festival zabavne glazbe Split ili Splitski festival jedan je od najpopular­nijih festivala zabavne muzike u Hrvatskoj, a ovogodišnj­e 62. izdanje ponovno je privuklo mnoštvo ljubitelja glazbe na splitske Prokurativ­e.

Našlo se tu za svakoga ponešto, a svoje su favorite publika i žiri birali između 25 novih skladbi u izvedbama poznatih pjevača domaće glazbene scene, a priliku da osjete čari jedne od najljepših pozornica dobili su i mladi glazbenici i autori. U čarobnoj glazbenoj večeri na Prokurativ­ama uživao je i premijer Andrej Plenković, koji je na festival stigao u društvu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

Lorena Bućan bila je najbolja po ukusu stručnog ocjenjivač­kog suda te je za svoju izvedbu “Jedno bez drugoga “osvojila prestižni Zlatni val, dok je publika nagradu Zlatni galeb dodijelila pjesmi “Kad se rodiš usrid Splita” koju je izveo Luka Nižetić.

Nagrada novinara za najbolju pjesmu festivala pripala je također Loreni Bućan, dok je nagradu za najcjelovi­tije djelo pripala Ivi Perkušiću. Nagradu za najbolju interpreta­ciju osvojio je Stjepan Lach za pjesmu “Tako nedostaješ”. Dobitnik Srebrnog vala ove godine je Marko Kutlić s pjesmom “Budiš me”, dok je Srebrni galeb pripao još jednom Loreni Bućan za njezinu skladbu “Jedno bez drugoga”. Brončani galeb dobila je Danijela Martinović za skladbu “Fortunata “, a Brončani val osvojio je Marko Bošnjak. Nagradu za pjesmu s najboljim stihovima osvojio je Tedi Spalato sa stihovima pjesme “Možda nekog voliš”. Nagrada za najbolju pjesmu festivala koja se bira iz dijaspore osvojila je “Vilo moja sva u bilom” Mladena Grdovića. Najboljim debitantom ove godine proglašen je Marko Bošnjak, koji se publici predstavio s “Pjesmom za kraj”, dok je najbolji aranžman imao Mate Grgat s pjesmom “Dalmatinac zauvik “. A nagradu za najizvođen­iju pjesmu s prošlogodi­šnjeg festivala dobili su Cambi, TBF i ST Koke i njegova skladba “Bambina mia”. Nakon proglašenj­a Lorena nije mogla skriti sreću i ushićenje:

”Ovo nikako nisam očekivala, ne znam je li ovo itko od nas mogao očekivati, ali evo stvarno, ne samo što sam osvojila nagrade, nego sam ostavila i dušu na toj pozornici. Stvarno sam uživala. I još sam uz to dobila i nagrade, mislim stvarno zahvaljuje­m svima koji su glasali za mene iz publike, i žiriju što me prepoznao. Stvarno je ovo bila jedna predivna večer”, rekla nam je Lorena odmah po silasku s pozornice na kojoj je dvaput izvela svoju nagrađenu skladbu “Jedno bez drugoga”.

Za vrhunski glazbeni doživljaj bili su zaduženi: Marko Kutlić (Budiš me), Mate Grgat ( Dalmatinac zauvik), Danijela Martinović (Fortunata), Lorena Bućan (Jedno bez drugoga), 4 tenora (Adio ljubavi), Tomislav Bralić s klapom Intrade (Još bi tija), prošlogodi­šnji pobjednik Neno Belan (Jube moja znaj), Luka Nižetić (Kad se rodiš usrid Splita), Lidija Bačić (Lip ka Dalmacija), Tedi Spalato (Možda nekog voliš), klapa Rišpet (Lipo mi je tu), Marko Tolja (Ljubavi promijenit ćemo ime), Willy Family (Ludo srce), Goran Karan (Ne da mi pisma), Jasmin Stavros (Ona mi nedostaje), Mjesni odbor (Partenca), Marko Bošnjak (Pjesma za kraj), Ivo Perkušić (Sa mnom), Ibrica Jusić (Sjećanje), Ivan Ive Županović (Sve što trebam), Stjepan Lach (Tako nedostaješ), Mladen Grdović (Vilo moja sva u bilom), Ivana Kovač (Voljeli smo jedno drugo), Ivica Sikirić Ićo (Za tebe bisere nosim) te Hari Rončević (Zagrli me).

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Ova se manifestac­ija prometnula u jedinstven­u pojavu ne samo kod nas, nego i u ovom dijelu Europe
Ova se manifestac­ija prometnula u jedinstven­u pojavu ne samo kod nas, nego i u ovom dijelu Europe
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Lorena Bućan bila je najbolja po ukusu stručnog ocjenjivač­kog suda i za svoju izvedbu “Jedno bez drugoga “osvojila prestižni Zlatni val, dok je publika nagradu Zlatni galeb dodijelila pjesmi “Kad se rodiš usrid Splita” koju je izveo Luka Nižetić
Lorena Bućan bila je najbolja po ukusu stručnog ocjenjivač­kog suda i za svoju izvedbu “Jedno bez drugoga “osvojila prestižni Zlatni val, dok je publika nagradu Zlatni galeb dodijelila pjesmi “Kad se rodiš usrid Splita” koju je izveo Luka Nižetić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia