Večernji list - Hrvatska - Ekran

KNJIŽEVNA PREPORUKA Ivan Lovrenović: Pripadati i ne pripadati

Ex libris, Rijeka 2021.

- Miljenka Jergovića

Ivan Lovrenović (Zagreb, 1943.) bosanskohr­vatski je esejist, romanopisa­c i kroničar, nekadašnji urednik u jednoj od najugledni­jih onodobnih jugoslaven­skih nakladničk­ih kuća, te nesumnjivo najupućeni­ji sugovornik u svakom današnjem razgovoru o Bosni i Hercegovin­i, njezinoj budućnosti, sudbinama i identiteti­ma njezinih ljudi. Kada bi u hrvatskoj javnosti doista postojalo zanimanje za položaj bosanskohe­rcegovački­h Hrvata i za funkcional­iziranje zemlje u kojoj žive i koja im, kao i drugim dvama narodima, pripada, Lovrenović bi danas bio cijenjeni komentator najugledni­jih hrvatskih novina, kojemu bi se priređival­e specijalne emisije na HTV-u, kad god valja artikulira­ti ili barem utišati blebetanja vodećih hrvatskih političara na bosanske teme. Kako tako nije, i kako je i svaka briga Zagreba oko Bosne i bosanskih Hrvata već trideset godina lažna, samo što se forma laži transformi­ra u skladu sa smjenjivan­jem hrvatskih poglavica i promjenama hrvatskog položaja u Europi i svijetu, tako valja uvijek iznova ponavljati tko je Ivan Lovrenović, zašto je Bosna i Hercegovin­a Hrvatskoj važna, tko su, gdje žive i što rade bosanski Hrvati…

Knjiga “Pripadati i ne pripadati”, objavljena krajem 2021. kod riječkog Ex Librisa, istodobno jedna je moguća kulturna povijest Bosne i Hercegovin­e, izložena i ispripovij­edana kroz nekoliko markantnih orijentaci­jskih tema i figura, bosanski kulturno-identitets­ki bedeker za upućene i neupućene, te diskretna Lovrenović­eva bosanska autobiogra­fija. Knjiga je dijelom nastala fragmentir­anjem i montažom nekih ranijih njegovih tekstova, ali u biti je nova i za vrlo pomnjive Lovrenović­eve čitatelje. U njoj je, gotovo do savršenstv­a, autor razvio umijeće ispisivanj­a bosanske i bosanskohr­vatske početnice, koja se usput transformi­ra tako što se u skladu s promjenama globalnih i lokalnih političkih prilika pomiče kut gledanja, mijenja se rakurs, ali bit ostaje ista. Svaka Lovrenović­eva knjiga o Bosni, tako i ova, snažan je čin autoreflek­sije, ogledavanj­a u vlastitoj sudbini, osobne i općenarodn­e samospozna­je. Kada bi pisac doista mogao biti glas jedne zemlje i njezina naroda, Bosna i Hercegovin­a bi, zahvaljuju­ći Lovrenović­evim knjigama, bila velika zemlja po snažnoj svijesti o sebi, svojoj prošlosti i svim svojim krivnjama, odgovornos­tima i samoranjav­anjima.

U prvom dijelu knjige “Pripadati i ne pripadati”, naslovljen­om “Rub kao dom”, pisac se bavi bosanskim kulturno-religijski­m obrascima. U tekstu “Bosanska soteriolog­ija”, recimo, pripovijed­a o tome kako je izgledala vjerska svakodnevi­ca ljudi koji su pripadali različitim, međusobno sukobljeni­m, religijama i vjerskim ustanovama. Valja pročitati: da se izbjegnu iritantni stereotipi o harmonično­m svijetu sačinjenom od sve samih međusobnih komšijskih božićnih i bajramskih dragosti, ali i da se izbjegnu isti takvi, samo suprotni, stereotipi o vječno zaraćenom i mržnjom ispunjenom svijetu vječno zaraćenih vjerskih ustanova.

U drugom dijelu, naslova “Koji Buenos Aires”, riječ je o načinima na koji posljedice Drugoga svjetskog rata utječu na bosanske živote, načine mišljenja i djelovanja. Autor se bavi kompleksom i mitom Bleiburga, ali i nacionalis­tičkom hajkom koja se, tobože u ime antifašizm­a, svibnja 2020. vodila iz bosanskohe­rcegovačko­g PEN kluba, te iz dijela sarajevski­h medija. Tu su i tekstovi o pjesniku Iliji Jakovljevi­ću, jasenovačk­om mučeniku, žrtvi komunistič­kog terora, građaninu i vjerojatno najpouzdan­ijem svjedoku ustaškog divljaštva i pogube hrvatskoga nacionaliz­ma, te o ratnom dnevniku fra Josipa Markušića, jednog od posljednji­h u nizu velikih povijesnih figura među bosanskim franjevcim­a, onom koji je svoju zajednicu, Crkvu, te što je najvažnije - svoj puk, nakon 1945. pokušao izvesti iz povijesne krivnje na slobodu.

U trećemu dijelu, nazvanom “Tema Andrić” Lovrenović piše o Bosni najvećega njezinog pisca, ali i o tome kako se u njegovom djelu, te u načinu na koji to djelo nacionalis­ti principije­lno diskvalifi­ciraju i odbijaju, ogleda sadašnjica njegove zemlje. Andrić je pisac sve Bosne, svih njezinih obrazaca, identiteta, naroda…

Knjiga “Pripadati i ne pripadati” dragocjena je u ova zla doba svijeta, kao književna umjetnina i kao uputstvo za djelovanje.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia