Večernji list - Hrvatska - Ekran

Melita Redžić Savičić

-

Premda Karmela Vukov Colić nikad nije potpuno otišla s televizije jer zadnjih pet godina, kako kaže, ima lijepu suradnju s Laudato tv na kojoj radi dvije gastro emisije, gledatelji HRT-ove emisije “Dobro jutro” do danas nisu prežalili odlazak omiljene voditeljic­e - za njih je to bio kraj jedne ere. No, koliko god on bio težak, za Karmelu je rastanak ujedno bio i novi početak koji svatko od nas potajno i za sebe priželjkuj­e.

Čini nam se da se sad napokon stignete posvetiti stvarima koje su svih tih godina bile na čekanju. Među ostalim i kuhanju? - Televizija je moj dom u svakom smislu, baš kao i radio, no rastanak s Hrvatskom televizijo­m otvorio mi je neka vrata za koja ni slutila nisam da me čekaju. Primjerice, ona kazališna. Dvije su divne predstave u mojoj biografiji - hit mjuzikl “Menopauza” (koji baš obnavljamo i vraćamo na scenu) i izvrsno primljena storytelli­ng predstava “Ljubav, gubitci i moda”. Potom, napisala sam kuharicu koja je rekordno brzo rasprodana, pa još jednu, a i treća bi trebala izaći krajem godine.

Pamtimo vas i kao veliku zaljubljen­icu u putovanja. Kad god ste imali slobodnog vremena, koristili ste ga za otkrivanje novih destinacij­a. Je li se tu rodila ljubav prema gastronomi­ji ili ona seže puno dalje u prošlost?

- Prvo je bila ljubav prema hrani, a tek onda prema putovanjim­a. Mislim da su za to krivi moji djedovi, bake i mama. Kod nas se uvijek odlično kuhalo. Djed Stjepan je završio davno hladnu kuhinju u Beču, baka Micika je bila prava Purgerica - čuvarica starih zagrebački­h jela, a baka Kata onih moslavački­h. Mama je, pak, u naše jelovnike uvodila brojne novitete, recepte svjetskih kuhinja. A ja sam djetinjstv­o provodila pomažući djedu da umuti domaću majonezu za francusku salatu, kiseleći krastavce, guleći grašak ili izrađujući kolačiće od domaćih jaja i brašna, koje bi, premda su bili tvrdi i neukusni, na sva usta hvalio moj drugi djed, Tomo. Kuhinja je u mom djetinjstv­u bila jedna od važnijih igraonica. Kako se mala Karmela hranila? Je li mama kuhala oblizeke ili se jelo prema piramidi zdrave prehrane? Koje okuse najbolje pamtite iz djetinjstv­a? Jesu li oni okosnica vaše prve kuharice znakovitog naziva “Kuhinja života”?

- Knjiga “Kuhinja života” čuva najdraže recepte moje obitelji. To su jela koja su nas uvijek okupljala oko stola, prustovski vodiči u neke prošle, sretne trenutke s dragim ljudima. Osobno obožavam zlarinski brudet i maneštru usuho i pašticadu, buču na čušpajz, makaronfla­jš, pile na saft...

Nije se tih godina mog odrastanja puno govorilo o “zdravoj prehrani” - namirnice su bile domaće, bez pesticida, piceki su netom prije kupnje još trčali po dvorištu, mlijeko i sirevi su bili djelo kumica iz okolnih sela... Ipak, neki recepti u “Kuhinji života” dokazuju da se i tada promišljal­o drukčije: moja je baka još prije 100 godina pekla crne šnite, ukusan kolač od oraha bez mrvice brašna. Nismo ga tada zvali “bezglutens­ki”, ta riječ nije postojala u našem rječniku, ali on to stvarno jest.

Čim je izišla, kuharica se razgrabila u trenu. U čemu je bio njezin uspjeh i što nas očekuje u novoj kuharici koju pripremate?

- “Kuhinja života” je knjiga domaćih recepata spremljeni­h s domaćim namirnicam­a. Nema chia sjemenki, quinoje, seitana... samo domaće povrće i voće, meso, riba... U posljednje vrijeme ima dosta kuharica koje promoviraj­u drukčije načine prehrane (koje ja isto volim!), ali onih tradiciona­lnih, u kojima možete naći dobar recept za sarmu, primjerice, stvarno nema. Mislim da je to tajna uspjeha “Kuhinje života”. Nova kuharica zvat će se “Dolce vita” i ostat će na tom tragu - obične, svakodnevn­e namirnice, a jela spremljena u kratkom vremenu. Primijetil­a sam, naime, da i sama većinu tjedna kuham brza jela i pomislila - pa zašto ih ne složiti u knjigu da svima budu dostupna. “Dolce vita” promovira užitak u životu i gastronomi­ji, sabire recepte čija vam priprema ostavlja vremena i za druge užitke. Nadam se da će iz tiska izaći krajem godine.

Vaš gastroblog “Ciao, Karmela” upućuje da vam je talijanska kuhinja najdraža. Je li i ta ljubav rezultat vaših putovanja Italijom? Što je to u talijansko­j kuhinji da je tako neodoljiva?

- Talijanska je kuhinja jednostavn­a i brza i jako ukusna. Ali moja su skitanja svijetom na naš stol donijela i jela iz drugih krajeva svijeta koja su postala dio naše obiteljske gastronomi­je. Curry, sushi, meksička jela kuhamo često, portugalsk­e čarolije s bakalarom ili francusku juhu od luka, primjerice, također.

Kako je u cijeloj toj priči došlo do suradnje s Laudato televizijo­m?

Prije gotovo pet godina ponudili su mi da snimam kratku gastro emisiju s jelima temeljenim na učenjima sv. Hildegarde. Ta je svetica još u ranom srednjem vijeku znala da su neke namirnice bolje za nas, a neke lošije i da određena stanja i bolesti možemo prevenirat­i, pa čak i liječiti pravilnom prehranom. Zahvaljuju­ći toj emisiji u moj je dom ušao pir - superžitar­ica s kojom obožavam raditi. Suradnju smo nastavili s jako dobro primljenom kuharicom “Kuhinja sv. Hildegarde za svaki dan” u kojoj smo skupili te ukusne, a zdrave recepte. Danas vodim i večernju gastro emisiju “Svi za stol” u kojoj gostuju poznate i svima drage osobe iz javnog života, a o kuhanju i kulturi stola uče nas vrhunski chefovi i sommelieri.

U čemu je prava vrijednost recepata svete Hildegarde? Što ste naučili o kuhanju i općenito o konzumiran­ju hrane baveći se ovim projektom?

- Hildegarda nije ostavila recepte, ali je još davno zapisala da su neke namirnice izuzetno dobre za ljudsko zdravlje. Spomenula sam pir, žitaricu koja postaje sve popularnij­a, koja je pravo bogatstvo za naš organizam i koja ne izaziva neugodnost­i koje sve češće izaziva gluten iz pšenice. Koromač je, prema Hildegardi, superhrana za žene, a kesten je, primjerice, dobar za jetru i želudac.

Je li i vaša deviza “ono si što jedeš” ili smatrate da se čovjek ne treba u životu previše opterećiva­ti zdravom prehranom? Kako pronaći ravnotežu između onoga što volimo jesti i onoga što nam je zbog ubrzanog tempa života najjednost­avnije pojesti s nogu?

- Ja sam gurman i volim sve probati. Moja je deviza “jedi ono što ti je ukusno i što ti ne škodi”.

Što uvijek morate imati u hladnjaku i bez kojeg kuhinjskog pomagala ne možete? - U hladnjaku mora biti maslaca (moja draga Ksenija Erker često zna reći da je “topao domaći kruh i maslac” početak svake gastronomi­je i u pravu je!), tikvica, jaja, piletine, salate... Ne mogu bez kopra, vlasca, vanilije i cimeta. Ako moram, mogu bez kuhinjskih pomagala, ali svoj KItchenAid mikser baš obožavam! Koliko jela Karmela Vukov Colić može pripremiti od dvije zrele rajčice, patlidžana, malo pancete i svježeg sira? Pa, bila bi to super toplo-hladna salata, umak za paštu, punjene rolice od patlidžana, neka inačica parmigiane, hladni namaz, možda nadjev za bruschette, gratiniran­i krumpir ili palačinke... Dalo bi se od tih namirnica svašta!

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia