Večernji list - Hrvatska - Ekran

KAMEN SPOTICANJA ZBOG KOJEG SADA DRUKČIJE HODAM CENTROM GRADA

Seks i grad samo bez seksa, ali s puno grada

- Piše Miro Par

Ovo na što nas ovi kameni spoticanja svakodnevn­o trebaju podsjetiti ne smije se, naime, nikada više ponoviti

Nema dva tjedna kako sam se u Gundulićev­oj ulici, ispred kućnog broja 29, spotaknuo na neki kamen. “Skoro sam se polomio!”, podviknuo sam uzrujano uz još nekoliko psovki upućenih valjda gradskim vlastima koje ne brinu o trotoarima ili, što ja znam, kućnom savjetu te zgrade koji ne vodi brigu o svojoj imovini i vratio se do tog kamena da vidim što on, pobogu, uopće tu radi. Bio je zlatan i blještav, a forma mu je bila gotovo savršeno kockasta. Već na prvi pogled moglo se zaključiti da to nije neki uobičajeni kamen koji se tu slučajno zatekao. Sagnuo sam se brzo da ga malo bolje promotrim, a onda sam vidio da je na njemu upisano jedno kratko i zvučno ime: Lea Deutsch. Ovdje je, piše ispod imena, živjela ta zagrebačka Shirley Temple - najmlađa glumica, pjevačica i plesačica koja je sa samo pet godina stala na daske HNK - prije nego što su je u dobi od svega šesnaest godina odveli prvo u zatvor u Savsku cestu, zatim na Zapadni kolodvor, da bi nedugo zatim umrla u transportu. Ta krasna i talentiran­a curica umrla je, po svemu sudeći, u stočnom vagonu na putu za Auschwitz.

Prvobitna uzrujanost zbog toga što sam se spotaknuo, iste sekunde pretvorila se u sram. Bilo me sramota što se tako nešto moglo dogoditi u centru moga grada, i to od strane naših nekadašnji­h sugrađana i susjeda. Bilo me je, u konačnici, sramota i zbog cijelog ljudskog roda kojemu nažalost pripadam, a koji je kadar počiniti takva zvjerstva ili, eto, samo okrenuti glavu na drugu stranu kao da ih se smrt ove jedne, ali i tisuće drugih djevojčica i dječaka, žena i muškaraca, uopće ne tiče.

Uspravljaj­ući se ponovno nakon što sam pročitao sve napisano, ovaj put mnogo sporije i dostojanst­venije nego što sam to činio dok sam tijelo povijao u pravcu prema kamenu, manje sam te svoje radnje doživljava­o kao saginjanje i uspravljan­je u namjeri da pro

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia