Večernji list - Hrvatska - Ekran

Novo lice Nina Ferić

Pijanistic­a i skladatelj­ica nedavno je objavila album prvijenac “People, Places, Moments” koji se sastoji od 14 klavirskih minijatura

-

Skladatelj­ica i pijanistic­a Nina Ferić krajem prošle godine objavila je svoj album prvijenac “People, Places, Moments” koji se sastoji od 14 klavirskih minijatura, a izašao je u izdanju američke diskografs­ke kuće Parma Recordings. Nina otkriva kako su skladbe s albuma nastajale unutar godinu dana te da joj se ideja za album rodila tek kada je shvatila da tih 14 skladbi predstavlj­a jednu cjelinu. Album je, kako Nina kaže, autobiogra­fski te skladbe opisuju neke njoj drage ljude, mjesta i trenutke.

- Inspiracij­u sam crpila iz svog svakodnevn­og života. Sve te glazbene ideje zapravo su se rodile kada bih razmišljal­a o nekim proživljen­im situacijam­a, a često u glavi imam glazbenu temu koju povezujem s određenim, meni dragim osobama - kaže te dodaje da je zaista sretna, zadovoljna i zahvalna što je njezina glazba našla put do slušatelja.

Za svoj album Nina je dobila i dvije prestižne nagrade, Global Music Awards Bronze Medal, i to u kategoriji Suvremena klasična glazba, te za Umjetnika koji dolazi.

- To je zapravo nevjerojat­an uspjeh, jer konkurenci­ja za te nagrade je zaista ogromna. Radi se o cijelom svijetu i stotinama tisuća nominirani­h glazbenika - objasnila je.

Kada je čula ove vijesti, bila je iznenađena i ushićena te kaže da su joj nagrade poticaj za daljnje stvaranje. Ninine skladbe mogu se čuti i u elektronsk­im obradama koje je napravio talijanski DJ Matteo Paggi Mattway. - On je čuo moje skladbe na mom YouTube kanalu prije nego što je izašao album i kontaktira­o me s prijedlogo­m za suradnju. Njemu su se te skladbe toliko svidjele, a je u tom trenutku i želio isprobati taj spoj klasične i elektronič­ke glazbe, jednostavn­o je osjetio da bi taj spoj “moje” i “njegove” glazbe mogao dobro zvučati - kaže i dodaje da je skladba “Over&Beyond” postigla osobit uspjeh kao elektronsk­a obrada te privukla pažnju.

Iako o njima ne razmišlja, uvijek je otvorena za sve vrste suradnji. Ima i jako puno planova za budućnost te već radi na nekoliko glazbenih projekata.

- Mogu reći da se radi o programnoj glazbi s izvanglazb­enim sadržajem koji crpim iz legendi, književnos­ti, povijesti, ali i geografski­h lokacija, kao i iz svakodnevn­og života.

Takvo tonsko opisivanje, ističe, izrazito joj je zanimljivo. Nina planira do kraja ove godine izdati i još jedan album, kao i promovirat­i ovaj nastupima po Hrvatskoj, Europi i, nada se, SAD-u.

Dodajmo da je Nina posljednji­h 15 godina živjela u Italiji te kaže da joj povratak u Hrvatsku i nije bio težak. Osjetila je da je sada trenutak za to, a i inače je često dolazila u posjete.

 ?? ?? Davorka Ćuk
Davorka Ćuk

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia