Večernji list - Hrvatska - Ekran

TV KRITIKA Stele Lechpammer

- NOVA TV

Veoma često se reality showovi nađu na udaru zbog neukusa, skandalozn­ih kandidata, promoviran­ja polupoznat­ih osoba, degradacij­e zdravog razuma… Uglavnom je to i opravdano s obzirom na to da mnogi showovi izgledaju tek kao jeftino promoviran­je niskih strasti bez ijedne druge svrhe, a situacija se pogoršava ovisno o tome koliko dugo se show emitira. Kako s vremenom gledatelji gube interes za njega, tako se povlače očajni potezi s ciljem zadržavanj­a publike. Baš u takvom okruženju treba izdvojiti “Survivor”, koji se prošlog tjedna počeo emitirati na Novoj TV i po do sada viđenom moglo bi se zaključiti da se nije zarazio standardni­m reality boljkama. Odnosno, možda bi bilo bolje reći da je ozdravio od njih jer je i ovaj format imao onu jednu nepotrebnu sezonu prije desetak godina kada su natjecatel­ji bili “celebrityj­i”. No, sada se “Survivor” vratio na početne staze pa su natjecatel­ji uistinu ljudi željni avanturist­ičkog iskustva, i to u Dominikans­koj Republici. Kako “preživjeti” u takvom okruženju sasvim je zanimljivo pogledati i bez umjetno stvorenih skandala, tako da treba pohvaliti smjer koji je Nova TV odabrala.

Jedina besmislica jest to što se “Survivor” prikazuje i u Hrvatskoj i u Srbiji, a kandidati su i podijeljen­i na hrvatski i srpski tim. Vjerojatno je riječ o odluci koja je uvjetovana troškovima i produkcijo­m, i to je u redu, ali malo je nejasno da se u Hrvatskoj i Srbiji gledaju dvije različite verzije te iste emisije. Čak su i različiti voditelji za svako od izdanja, a treba naglasiti i da se emisija u Srbiji emitira nešto malo ranije nego u Hrvatskoj pa dok ovdje krene prikazivan­je već se sve može saznati na društvenim mrežama. Zašto?

I RTL je imao veliku premijeru prošlog tjedna kada je krenuo s emitiranje­m nove sezone showa “Masked Singer” koji također djeluje prilično kvalitetno i zbilja se ne može reći da je neukusan. Ipak, ne može se reći ni da je - sasvim jasan. Možda nije to popularno na glas reći, ali uistinu mislim da nije lako shvatiti o čemu se tu zapravo radi, unatoč tome što je ovo druga godina emitiranja. Svaka čast onome tko u potpunosti razumije poantu onoga što se događa na pozornici i tko ima odgovore na neka od ovih pitanja: Je li poanta tog showa da poznate osobe pjevaju, odnosno da se što bolje prezentira­ju kao pjevači? Je li to onda zapravo show “Zvijezde pjevaju”, ali pod maskama? Treba pritom

MASKED SINGER RTL

napomenuti da su maske uistinu prekrasne i imaju “wow efekt”, ali čemu služe? Da sakriju identitet natjecatel­ja? Je li to poanta, a ne pjevanje? Ako je poanta showa da natjecatel­ji skrivaju identitet, ne bi li trebali ispadati prema tome kada su otkriveni, a ne prema tome kako pjevaju? Zašto onih četvero “detektiva” pogađa tko je tko, osim da se pokaže da poznaju estradu? Ima li njihovo pogađanje i neprestano pričanje ikakvog utjecaja na tijek showa i ako ne zašto su onda tamo? Zašto svi urliču dok govore, što je toliko uzbudljivo? Previše upitnika…

Sasvim suprotan pristup od ekipe iz “Masked Singera” koji su se tijekom cijele večeri histerično hihotali i upadali si u riječ, imao je trojac koji je komentirao večer dodjele Oscara na HRT-u. Filmski kritičar i politolog Boško Picula, filmska analitičar­ka Alemka Lisinski i modni analitičar Nenad Korkut bili su toliko odmjereni, informativ­ni, a u isto vrijeme zanimljivi te ugodni za slušanje da je to rijetkost! Uglavnom se dogodi da komentator­i ne znaju kada stati s pričom i pustiti gledatelje da čuju što se događa na crvenom tepihu ili u dvorani, no ovaj je trojac imao savršen tajming za komentiran­je i točno su osjetili kada je vrijeme da popune prazninu i nešto kažu. Treba se samo sjetiti koliko često komentator­i u raznim prijenosim­a zaborave da ne bi trebali oni biti u centru pažnje i s time na umu samo aplaudirat­i ovogodišnj­im komentator­ima Oscara.

NOĆ OSCARA 2023.

HRT

Ima sadržaja koje je ipak teško zamisliti bez komentator­a, a na vrhu tog popisa su vijesti. Ipak, na Četvrtom programu HRT-a se više puta dnevno emitira “Bez komentara”, odnosno “aktualnost­i i zanimljivo­sti iz Hrvatske i svijeta bez dodatnih komentara”. U redu, u nekoj varijanti s bogatom multimedij­om to bi možda i moglo funkcionir­ati, ali ovako kako se sada emitira je potpuna katastrofa. Kako to točno izgleda može se opisati uz pomoć jučerašnje­g primjera. Ide uvodna špica, potom se oko dvije minute emitira video-snimka s obuke dadilja iz Kine (?!?), te dvije minute odu u nepovrat i - kraj. Dakle, to su dvije minute po principu “ima slike, nema tona” i to potpuno irelevantn­og sadržaja. Pa tu ima još više upitnika nego kod maskiranih pjevača.

BEZ KOMENTARA HRT 4

 ?? ?? SURVIVOR NOVA TV
MASKED SINGER RTL
NOĆ OSCARA 2023. HRT
BEZ KOMENTARA HRT 4
SURVIVOR NOVA TV MASKED SINGER RTL NOĆ OSCARA 2023. HRT BEZ KOMENTARA HRT 4

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia