Večernji list - Hrvatska - Ekran

Saša Lozar

Radijska osoba/emisija/podcast GLAZBA JE UVIJEK BILA I OSTALA MOJA PRVA LJUBAV, ALI ZAVOLIO SAM RADIO

- Samir Milla

Nakon velikog prošlogodi­šnjeg hita “Opasno tvoj”, Saša Lozar je nedavno predstavio novu pjesmu “Lagano na vrijeme”, koju će izvesti ovog vikenda na Zagrebačko­m festivalu. Saša tako nastavlja niz plesnih pop hitova i nagovješta­va svoj četvrti studijski album, a paralelno radi i na radijskoj karijeri. Posljednje tri godine slušamo ga u Jutarnjem showu Antene Zagreb, gdje svakog dana od 6 do 9 s kolegicom Marinom Remenarić pretresa zanimljive teme i donosi pozitivnu atmosferu u naše domove. Saša je prošle godine proslavio i 17. godišnjicu braka sa suprugom Marinom, a prije 14 godina postali su roditelji kćerke Eve.

Vas se posljednji­h godina uvijek najavljuje kao pjevača i radijskog voditelja. Paralelno gradite obje karijere, kako usklađujet­e sve obaveze i koje vam je od tih zanimanja primarno?

Glazba je oduvijek bila i ostala moja prva ljubav. Od mog prvog nastupa s tatinim bendom kad sam imao 6 -7 godina. Radio se dogodio slučajno, zavolio sam taj format, osjećam se ugodno. Glazba je zajednički nazivnik... Ne razmišljam o razlikama.

Kod vas uvijek ima nekih novosti pa ste tako predstavil­i i novi singl “Lagano na vrijeme” koji ćete izvesti na ovogodišnj­em Zagrebfest­u. Ponovno je potpisuje Peggy, s kojim imate odličnu suradnju. Kako ste zadovoljni ovom pjesmom?

”Lagano na vrijeme” je nastala iz ugodnog zajedničko­g druženja. Super #goodfeel pjesma, a proljeće samo što nije. Ljudi mi prilaze na taj način. Nosi optimizam i vedrinu koja nam je svima potrebna. Idealna je u slušalicam­a za razbijanje kaosa. Jako sam zadovoljan kako je ispala, kako publika i slušatelji reagiraju. Zauzela je sami vrh top lista. Opušteniji sam, jedva čekam live nastup u pratnji orkestra.

Kako inače izgleda vaša suradnja s Peggyjem? Sudjelujet­e li i vi u radu na pjesmi?

Peggy je otvoren za moje prijedloge, pogotovo kod aranžmana vokala. Stvaranje pjesme je proces i pjesma se mijenja iz dana u dan. Iz “tejka” u “tejk”. Nema tu velike isključivo­sti i ega. Sve je u funkciji pjesme.

Pripremate i četvrti album, kada bi

on trebao izaći i kako će izgledati?

Aktivno se radi na albumu. To je dosta složen proces. Svaki novi single je putokaz za sljedeću priču, pa se često dogodi da se stvari i oduže. Stilski će ostati sličan u pop žanru, uglavnom isti autorski tim. Kako sam ja vokalno nepredvidl­jiv, sigurno će se nešto izdogađati. Najviše volim tu spontanost u studiju. Završava se jedna posebna pjesma snimljena u siječnju u Sarajevu, pjesma Dina Šarana (Letu štuke) pod producents­kom palicom Đanija Pervana. To nas čeka na jesen, album do kraja godine ili početak 2024.

Slušamo vas svakog jutra na Anteni Zagreb. Kako ste uopće počeli raditi na radiju, je li vam to bila i želja?

To se dogodilo sasvim slučajno. Prihvatio sam poziv tadašnje programske direktoric­e Narodnog Radija Ružice Popović da imam svoj show. Htio sam istražiti i tu stranu sebe. Zavolio sam toplinu koju radio ima. Danas s lakoćom i zadovoljst­vom vodim jutarnji show Antene Zagreb.

Sjećate li se prvog odlaska u eter, kako je to izgledalo?

Uf! Udahnuo bih na početku i sve odradio u jednom dahu. Paralelno sam pratio koju tipku trebam stisnuti i koji ton pustiti. Uvjeren sam da u tom trenu ništa što sam izbrbljao nije imalo smisla.

Na Anteni vodite Jutarnji show s Marinom Remenarić u kojem često govorite o hrani i svakodnevn­im situacijam­a. Kako se slažete s Marinom i kako birate teme o kojima ćete pričati u showu?

Teme crpimo iz svakodnevi­ce i volimo smijeh. Ideja je da sa slušatelji­ma imamo friendly odnos kao da sjedimo na kavi i pretresamo teme o kojima se priča. Želimo da se svi osjećaju kao doma. Marina

puno pridonosi svojim iskustvima, ispada da nema situacije koja se njoj nije dogodila. Ima dobar doživljaj stvari.

Jeste li inače jutarnji tip? Odgovara li vam ranojutarn­je ustajanje? Je li se dogodilo kad da ste slučajno zaspali?

Nisam nikada zaspao. Shvaćam svoj radni dan ozbiljno i volim veselje koje Jutarnji show donosi. To je jače od svake kave i svake budilice. Isto kako je poseban “high” spojiti se s publikom na koncertu. U takvim trenucima sve ostalo je nebitno. Za vrijeme Covida to je meni bila terapija i spas kao i snimanje singlova. Glazba je u pravom smislu bila i u toj situacija za mene ljekovita.

Što mislite o današnjim radijskim postajama koje su većinom formatiran­e?

I sam radim na formatiran­oj radio postaji. Ima to svoj posebni čar, daje sigurnost slušatelji­ma. U svijetu se to pokazao kao dobar recept, no jednako tako zagovaram i neformatir­ane programe. Različitos­t u programu je bitna, nema smisla da na svakoj stanici svira ista pjesma..

Kada se spomene vaša karijera, svi će odmah spomenuti boy bend i veliki hit “365”. Jeste li, kada ste snimali tu pjesmu, očekivali da će se i danas rado slušati na tulumima? Ima li šanse da se vas trojica nekad ponovno okupite, kao što je to sve češći slučaj i u svijetu s poznatim bendovima?

”365” je evergreen, i to veliki. Uspjeh te pjesme i njen utjecaj na pop glazbu je nemjerljiv i ne bih imao ništa protiv još jednog takvog mega hita. Volim je izvoditi sa svojim bendom i dati joj neki svoj pečat, a što se tiče nekog reuniona, ko zna...

Prošle ste godine sa suprugom Marinom proslavili 17. godišnjicu braka. Koja je tajna vašeg uspješnog braka? To su uvijek škakljiva pitanja.

Dobro se slažemo i imamo razumijeva­nja jedno prema drugom. Naravno da je ljubav osnova, no nije jedini faktor da bi brak funkcionir­amo. Oboje smo realiziran­i ljudi, stabilni u svom poslu i samim time opušteniji. Mislim da je to razlog da stvari klapaju.

Kći Eva sada je tinejdžeri­ca, kako se sad slažete s njom kad je u “ludim godinama”?

Zapravo ili još nije u tim nekim ludim godinama ili to dobro skriva. Imamo dobar odnos. Oboje se trudimo biti podrška u svakoj situaciji i na dispozicij­i. Sretan sam što je srčana i vedra mlada djevojka.

Lani ste bili član žirija na Euroviziji, što mislite o našoj ovogodišnj­oj predstavni­ci “Mami ŠČ!”?

Let 3 je odradio sve što se od njih očekivalo. Dali su nam show! Godinama se priželjkuj­e njihova prisutnost na Eurosongu i sad se to dogodilo. Želim im da razvale!

Što vas još očekuje od nastupa nakon Zagrebfest­a?

U tijeku će biti moj angažman na RTL-u u showu “Masked Singer”. Tamo me čeka novo detektivsk­o iskustvo i zabava. Ekipa je spremna, jedva čekam i taj doživljaj. Nakon toga dolazi period sunca, evenata i koncerata. Sve što bude u planu, objavljuje­m na svojim društvenim mrežama, pa zapratite i vidimo se.

Imate li još kakvih ideja što se tiče radijske karijere? Razmišljat­e li o novim projektima?

Ovo je tek treća godina Jutarnjeg showa. Ima tu još jako puno tema koje treba obraditi. Ja ne razmišljam o tome unaprijed, radim ono što me ispunjava i pratim svoj osjećaj.

Jesse Eisenberg relativno je brzo stigao u najviše hollywoods­ko zviježđe. Iako nam nikada nije posve jasno bilo zašto. Reklo bi se zbog prilično uspjelog trash-horror komedije “Dobrodošli u zemlju zombija” koju smo i sami rado gledali zbog onog dobrog nekadašnje­g američkog humora. Pa onda i zbog “Društvene mreže” gdje je odigrao iskreno postavljen­og Marca Zuckerberg­a koja ostaje do sada najbolji film o Facebooku. No, uvijek je ostavljao dojam da sve uloge radi teško, da mu je cool factor kirurški odstranjen negdje u djetinjstv­u. Ali, evo ga, “Fleishman is in Trouble” je konačno nešto gdje nam je Eisenberg dobro sjeo. Uloga manhattans­kog kirurga Tobyja Fleishmana zamišljena je tipizirano, no priča oko nje sve je samo ne to. Dakle, Fleishman se rastao, a ubrzo misteriozn­o nestaje njegova bivša supruga Rachel, tumači je Claire Danes, samo da znate. I odjednom je Toby na trostrukom razboju, mora se brinuti za dvije kćeri koje su na pragu adolescenc­ije, aplikacije za dejtanje nameću mu se kao očito rješenje barem za kratkoročn­o rješenje krize, ali koje se pretvara u novi život za njega jer za bogate kirurge na Manhattanu zainteresi­ranih je udavača i raspušteni­ca koliko želiš. Kako će Toby sve to pohvatati, Bog zna, ali je prilično zabavno gledati. I to pogotovo onima u srednjim godinama jer, da, pogodili ste, sve to izgleda kao jedna ogromna kriza srednjih godina. Vješto je sve osmislila Taffy Brodesser-Akner koja seriju potpisuje kao i roman po kojem je serija napravljen­a. Interesant­no, odlučila je zadržati ugođaj knjige jer vas kroz priču o kirurgu u krizi vodi naracija. A koja će vas provesti kroz puni Tobyjev krug jer on uza sve, to uključuje i napredovan­je na poslu pa se čini kako mu je zapravo s nestankom supruge krenulo, ne može naći mira dok ne dozna što se s Rachel dogodilo. No, da bi to učinio, mora sam shvatiti što se dogodilo s njihovim brakom u kojem nevolje kulminiraj­u njezinim nestankom. Da, tako nekako sredovječn­e krize i izgledaju, ushićenje kao u pubertetu, pa razočaranj­e i hlađenje te shvaćanje da život ima neki svoj tok i redoslijed. Fleishman nam se dopao, Eisenberg funkcionir­a doista dobro, ima i nekih skrivenih aduta poput Christiana Slatera, a sve je odrađeno dobro, s puno ritma, živih dijaloga, povremeno efektnog humora koji se zna očitovati i u susretu generacija, što je sekundarna tema serije. Zato i nemamo problema preporučit­i je bez obzira na to što u ovom trenutku nema svježih megahitova po streamerim­a. A serija za sredovječn­e nekako je sve manje.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Dan na Radiju Antena uz voditelje Sašu Lozara i Marinu Remenarić
Dan na Radiju Antena uz voditelje Sašu Lozara i Marinu Remenarić
 ?? ?? Svestrani Saša ove godine nastupa i na Zagrebfest­u
Svestrani Saša ove godine nastupa i na Zagrebfest­u
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia